Oldal kiválasztása

Mit is mondhatnék azon túl, hogy rajongok a kutyákért (meg úgy minden állatért), a pettyekért meg a Disney-filmekért, és az animációs 101 kiskutya a kedvenc filmem a stúdiótól? Avagy vigyázat, közel sem elfogulatlan vélemény érkezik!

Roger (Jeff Daniels) és Anita (Joely Richardson) a kutyáik révén ismerkednek meg: mindkettőjüknek fajtatiszta dalmatája van, akik ráadásul igen hamar odáig lesznek egymásért, és ahogy egy jó Disney történetben lenni szokott, a gazdik is hamar egymásba szeretnek, majd összeházasodnak. Roger egy ügyes, ám kissé fásult játékfejlesztő, Anita pedig egy rendkívül tehetséges divattervező a De Frász vállalatnál. Azonban miután Anita férjhez megy, a főnöke, Szörnyella De Frász (Glenn Close) leírja őt, míg meg nem látja a hihetetlenül izgalmas új kollekcióját, amit a nemsokára születendő kiskutyák ihlettek.

Szörnyella, aki egy gazdag család egyetlen sarja, vasmarokkal és olykor nem túl legálisan irányítja cégét, és elkötelezett rajongója a szőrméknek, és azért, hogy elérje a legújabb pettyes kollekció sikerét, nem riad vissza attól sem, hogy kiskutyákat vásároljon és szolgáljon fel a divat oltárán – azonban ezt nem minden kutya nézi jó szemmel.

Dodie Smith imádnivaló Száz meg egy kiskutya történetét dolgozta fel Walt Disney az 1961-es rajzfilmes adaptációban, ami több szempontból is mérföldkőnek számított a stúdió életében: ez volt az utolsó film, amit a klasszikus rajzolási technikával készítettek, és ez volt az utolsó, ahol maga Walt is részt vett a munkálatokban, halála előtt. Ezt a hagyományt követi az élőszereplős 101 kiskutya, ami szintén mérföldkő a stúdió életében, amolyan nyitánya az új élőszereplős armadának, ami mostanában a mozivászonra érkezik.

A 101 kiskutya 96-os verziója nem sokban különbözik az eredetitől, kicsit modernizált, de a klasszikus és időtálló elemeket meghagyták benne, és ez jó, mivel így egy olyan filmet teremtettek, ami ismeri a saját múltját, de hajlandó a jövőbe tekinteni.

Egy szó mint száz (vagy százegy), ez a film bájos, szerethető, vicces és bármikor újranézhető felnőttként is, ahogy gyerekként is – csak után garantáltan eluralkodik egy enyhe kutyamánia mindenkinek, de ez sosem baj!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.