Oldal kiválasztása

Nyílt titok, hogy rajongok a Resident Evil filmekért – és a játékokért is –, minden hibája ellenére, és a mai napig rendszeresen előveszem őket.

Alice (Milla Jovovich) az Umbrella Corporation embere volt, ameddig rá nem jött a Kaptárban folytatott borzalmas kísérletekre és a vállalat ellen fordult, ezzel egyidejűleg elszabadult a T-vírus a földalatti létesítményben, és bár a központi számítógép, a Vörös Királynő minden erejét bevetette, az mégis kijutott a felszínre, és megfertőzte a felette nyugvó amerikai várost, Raccoon Cityt.

A cég a városban lévő tudósait ugyan evakuálta, de az egyik vezető kutató, Dr. Ashford (Jared Harris) kislánya, Angie (Sophie Vavasseur) ott ragadt, és a jó doktor úgy döntött, felhasznál minden lehetőséget a zombik által elözönlött városban, hogy kihozza lányát. Ehhez persze számos vállalati szabályt kellett megszegnie, és miközben egyre többen keresik Angie-t, a vállalat gyilkoló gépe is feltűnik a színen.

A Resident Evil filmekre jellemző, hogy a történet csavarjai igazából nem túl nagy eresztések, hamar rá lehet jönni a turpisságra, de még így is akad minden alkalommal valami igazán állat leejtő, és ez az Apokalipszis esetében sem volt másképp. Bár az utolsó film valamelyest zárójelbe tette ezt a szálat, szerintem egy videójátékadaptációs film kereteibe simán belefér az ilyen jellegű elrugaszkodottság.

Milla Jovovich, mint mindig, most is eszméletlenül kemény, ügyes és dögös egyszerre, egy olyan igazi klasszikus főhős, aki egyszerre tud nőies lenni és harcos – számos olyan filmet tudnék, ami ezt megirigyelhetné! Ráadásul – eléggé ironikus módon – az összes RE film átmegy a Bechdel teszten, vagyis kapunk megnevezett női főhősöket, akiknek van személyisége, önálló gondolata, ráadásul még beszélgetnek is a film alatt, és a legnagyobb megdöbbenésre, nem férfiakról – kissé nevetséges ez a 21. században, de a filmek nagy része a mai napig ezt nem képes produkálni.

Alice ezúttal kapott egy igazi frenemie-t, Jill Valentine () személyében, akit a játékokat jól ismerőknek nem kell bemutatni, ám a filmfolyamban teljesen új karakter: Jill egy volt rendőrtiszt, nagyon komoly kiképzéssel, akit azért rúgtak ki a testülettől, mert igen erélyesen hangoztatta, hogy az Umbrella egy rossz cég, ami manipulálja az embereket, és romba fogja dönteni a világot.

Az Apokalipszis eszméletlen jó és pörgős történettel és remek karakterekkel, valamint színészekkel operál, miközben folyamatosan kiszól Lewis Caroll Alice-történeteire: bár számomra a legkedvesebb még mindig a nyuszik, amik amúgy mellékesen akkorára nőttek, mint egy golfautó és szeretnek embert enni.

Tudom, sokan irtóznak a Resident Evil-filmektől, merthogy nem olyan, mint a játék, nos, nekik ugyanazt tudom tanácsolni, mint a filmadaptációk vagy a képregényadaptációk hőbörgőinek: ha olyat akarsz, mint a játék, akkor játssz, ez egy film, ennek másnak kell lennie!

Az utolsó film debütálása előtt összeszedtem a szerintem legjobb jeleneteket a Resident Evil filmekből!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.