Oldal kiválasztása

Mielőtt még elkezdtem volna nézni a pilotot, biztos voltam benne, hogy a SWAT is egy lesz a sok remake akciófilmsorozat közül, amit bár jó nézni, meg izgalmas és vicces, de nagyjából ennyi, ehhez képest Shemar Moore nagyon erős társadalomkritikát vitt bele a szériába, legyen szó rasszizmusról vagy szexizmusról, és az első évad alatt ezeket nagyon szépen kibontotta és végigvitte.

Egy éjszakai akció során a S.W.A.T. vezetője, William „Buck” Spivey (Louis Ferreira) lelő egy ártatlan fiút, és ennek hatására felbolydul a város fekete közössége. Annak érdekében, hogy a helyieket lecsitítsa, a Hicks rendőrfőnök (Patrick St. Esprit) elbocsátja Buckot, és a ranglistán következő David ‘Deacon’ Kay (Jay Harrington) helyett Daniel „Hondo” Harrelsont (Shemar Moore) lépteti a helyére. Hondo tisztában van azzal, hogy kizárólag politikai döntés miatt van a helyén, de nem számít, mivel elkötelezett a csapata, a törvény és az igazság iránt. És ha Hondo betör egy ajtót, hogy életet mentsen, a többiek követik őt.

Ahogy a bevezetőmben is írtam, a SWAT első évada egy igen kellemes csalódás – persze van benne bőven akció meg adrenalin, de eközben ott van egy komoly társadalomkritikai felhang is, ami egy pillanatra sem engedi elfelejteni nekünk, hogy a világ nem mindenkivel bánik egyenlően, de ez nem jelenti azt, hogy ez ellen nem lehetne tenni.

Persze hatalmas színészi teljesítményt nem kell elvárni, itt senki sem kap Emmy-díjat, de az alkotóknak nem is ez volt a fontos, mivel a casting egy rendkívül okos gárdát dobott össze, a színészeink jók a szerepükben, hitelesek, érdekesek, és látszik, hogy szívvel-lélekkel dolgoznak.

Az akciójelenetek parádésak, és az ügyek is kellően érdekesek is csavarosak, talán abba tudnék belekötni, hogy miért is az elit kommandó végzi a rendőrség munkáját, vagy, hogy a nap 24 órából áll, és amennyi mindent belapaszíroznak hőseink egy napba, nos, az kettőbe is sok lenne. De ezek valójában nem igazi problémák, mert egy széria, ami ennyire igyekszik a valóság talaján maradni, cserébe néhány ponton eltérhet attól.

A SWAT számomra a tavalyi év egyik sikerének tekinthető, és rendkívül üdvözítőnek tartom, hogy egy országos csatorna főműsoridőben lead olyan szériát, ami kőkeményen megmutatja a mindennapi rasszizmust és szeximust a világban. Csak így tovább!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.