Oldal kiválasztása

Tavasztündér – Original Fotó: Atismedia Edit: Orcoo

Név: Erdős Kinga

Nick: Junko Lavender

Link: https://www.facebook.com/Junkocosplay/

Csillagjegy: nyilas

Szülőváros: Veszprém

Foglalkozás: Fotográfus asszisztens, lasertag animátor, tanuló

Kedvenc film/sorozat:  Leginkább animéket és rajzfilmeket nézek. Kedvenceim a Kuroshitsuji, Kimi to Boku, Yahari ore no seishun love comedy wa machigatteiru,  Owari no Seraph, Kaze to ki no uta,  Diabolik Lovers, Death Note, The Last Unicorn, A kis hableány, Spirit, Adventure time! (Kalandra fel!), My Little Pony  és még sok más.

Kedvenc zenei stílus/előadó: metál, szimfonikus metál, rock, musical, klasszikus zene, opera, visual kei…

Kedvenc videójáték: Mortal Kombat X, Evil Within, Bioshock, Dramatical Murder, Diabolik Lovers,  Dandelion: Wishes Brought to You, Undertale…

Háziállat, kiskedvenc: Sajnos nincs, de ha lehetne, akkor nyuszi, vadászgörény vagy madárka lenne! :3

 Hogy találkoztál először a cosplayjel, és mi volt az a pillanat, ami miatt csatlakoztál ehhez a közösséghez?
Ez még aktív brony éveimben történt. A My Little Pony rajongó barátaim (ők a bronyk) gyakran jártak MondoConra és engem is elhívtak. 2012 tavaszán látogattam először a rendezvényre és nagyon megtetszett. Nagyon izgatott is voltam előtte, mert még sosem találkoztam olyan emberekkel, akikkel szemrehányó pillantások nélkül beszélgethetnék animékről, vagy egyáltalán az ázsiai országok kultúráiról.  Felfedeztem egy nagyon befogadó és sokszínű közösséget, mint amilyen a brony társaságom is volt. Nagyon sokat köszönhetek nekik, ők voltak az első barátaim és általuk nyitottam a világ felé.  Ezen a rendezvényen találkoztam először cosplayerekkel és látva, hogy sokan beöltöztek olyan karaktereknek is, akiket én is nagyon szeretek, én is felbátorodtam.  Akkoriban nagyon félénk voltam és csak keveset mertem kérdezősködni a témáról és csakis a barátaimtól. Aznap elhatároztam, hogy én is jelmezeket fogok készíteni. Bevonzott az a felszabadultság, amit ott láttam.

Princess Serenity – Sailor Moon Fotó: Kisördög és a bagoly entertainment

Van olyan személyiség, aki inspirál téged, a cosplay világán belül és kívül?
Édesapám inspirál a legjobban! Elég könnyen elfogadta a hobbimat, mert nagyon közeli kapcsolatot ápolunk egymással és bármiről el tudunk beszélgetni. Tetszenek neki a jelmezeim és mindig a fejlődésre buzdít. Van amikor ötleteket is ad az éppen készülő jelmezem elkészítésére.

Mi volt az első cosplayed?
Amane Misa volt az első cosplayem Death Note-ból. Sokan kezdenek vele, hiszen egy klasszikus anime egyik meghatározó alakja és figyelemfelkeltő a személyisége és a kinézete is. Könnyen azonosítható a megjelenése, ezért választottam én is őt.

A családod, barátaid hogyan viszonyulnak a hobbidhoz, támogatnak, vagy azért néha akad egy-egy pillanat, mikor nem értik?
A családom teljesen elfogadta és támogat is a fejlődésemben. A barátaim nagyrészt ugyanabból a közösségből valók, mint én, így nincs ebből probléma, sokszor adunk egymásnak tanácsot is. Úgy gondolom, hogy aki nem tartja tiszteletben, amit szeretek, az nem is lehetne jó barátom.

Szoktál segítséget kapni a jelmezeidhez vagy mindent magad csinálsz?
Segítséget csak szóbelit fogadok el, kivéve a hidegalakításnál, mert még nincs meg az elegendő testi erőm a fémek megmunkálásához, így Jeszenszky Zsolt a saját személyes kovácsmesterem, akitől nagyon sokat tanulok!  Minden mást  saját kezűleg szeretek csinálni, de szoktam tanácsot kérni Kildar’s Larps & Craftstól, Arconir Cosplaytől, Artemis Craft & Cosplaytől,  Gerzsenyi Róberttől, Bakka cosplay – transformation artistól és Yuriko Seiratól is.

Milyen anyagokkal szeretsz a leginkább dolgozni, van kedvenced?
Nagyon szeretek papírmasét készíteni, legyen szó a rétegezésről vagy papírmasémasszáról. Nem rég fedeztem fel a glettet, ami segít a papírmasémassza felületének kiegyenlítésében és könnyen csiszolható réteget lehet vele létrehozni. Erre már felvihető a faragasztó, mint védőréteg. Nagyon sok időt áldozok a stabil és masszív alapok elkészítésére, hogy a cosplayem és kellékeim hosszúéletűek legyenek. Csak így tudok büszke lenni a munkámra. Ezen kívül figyelek arra, hogy vízálló festékeket és lakkokat használjak. A kedvencem erre a célra a zománcfesték és a csónaklakk, rétegenként csiszolva és portalanítva.

Mi alapján választod ki az adott megformálandó karaktert, a ruha vagy páncél illetve kiegészítőt nézed, vagy a személyiséget?
A karakter személyiségét nagyon fontosnak tartom. Ha ez megvan, az dönti el, hogy meg is csinálom, hogy mennyire látványos, vagy ha nem is látványos, legalább bonyolult és hosszú projekt legyen. Szeretem a kihívásokat. Csak akkor csinálok egyszerűt (civilruhás, vagy wardrobe cosplay), ha éppen egy nagy projekten dolgozom közben, ami tudom, hogy évekig fog tartani. Csak akkor vagyok elégedett és büszke egy jelmezre, ha megszenvedtem érte. J (Igen elég mazochista vagyok…)

Ha változtathatnál egy dolgon a cosplay világában, mi lenne az?
Nem értem miért beszélik ki egymást az emberek. Ha problémád van valakivel, vele beszéld meg, ne egy harmadik személlyel. Tiszteljük és szeressük Önmagunkat, úgy Másokat is tisztelni és szeretni fogunk.

Melyik jelmezed érzed a legközelebb magadhoz és miért?

Démoni Sebastian Michaelis – KuroshitsujiA Tavasztündéremet érzem a magamhoz legközelebbinek. Ő egy természeti jelenség. Békés, felelősségteljes és nem avatkozik a többi évszak dolgába.

Melyik cosplayt volt a legnehezebb elkészíteni, miben volt más a többitől?
Eleinte Azusa Mukamit Diabolik Lovers: More Bloodból volt a legnehezebb elkészíteni. Első ránézésre, tapasztalat nélkül, nem láttam rajta, hogy öltönyt varrni nem is olyan egyszerű. Őt újra el szeretném készíteni. Már tudok olyan kézi öltéseket is készíteni, amik letisztultak és dekoratívak, de egyben erősek is.

Melyik jelmezed elkészítése volt a legnagyobb kihívás a számodra?
A Tavasztündér és még mindig az. Általa nagyon sokat fejlődtem és megismertem egy csomó hasznos technikát, amit az óta is használok és fejlesztek.

Van olyan anyag, legyen az szövet vagy műanyag, amit még nem próbáltál ki, de nagyon szeretnél?
A barna és fekete worblát, a habosított pvct , a flexiket és a wonderflexet. Az üvegszálat is szívesen használnám valamelyik formájában, de amire a legjobban kíváncsi vagyok, az a műgyanták (resinek) valamelyike. Végtelen lehetőséget látok benne.

Mi az a technika, amit a közeljövőben meg szeretnél tanulni a cosplay készítés terén?
Szeretnék többet foglalkozni az elektronikával és az áramkörök programozását is szeretném megtanulni. Szeretnék elkezdeni textilt felgyöngyözni, de leginkább hímezni. Ez valami olyasmi, amit imádnék: sokáig tart, feszegeti a határaimat, újdonság és nagyon büszke lennék magamra, ha kihímeznék valamit. Továbbá szeretnék olyan erőnlétbe kerülni és fitten tartani magam, hogy minél könnyebben tudjak fémeket hidegen alakítani.

Milyen érzés egy hercegnő / sztár / játékkarakter szerepébe bújni?
Lelkes! Nem tudom máshogy megfogalmazni. Mondhatnám azt is, hogy nagyszerű vagy csodálatos, de amit olyankor érzek az a mérhetetlen lelkesedés és nyitottság. Viszont van, amikor pedig óriási kihívás. Néha azért készítek el olyan karaktert, akit utálok, mert azt elkészíteni és eljátszani is kihívás. Mivel nem állítok magam elé felesleges határokat, ezért tudni akarom, mégis hol vannak a természetes határaim, amire még nem vagyok képes. Egyet már találtam. Erről később még mesélek.

Ha vacsorázhatnál egy szereplővel, legyen az játékból, sorozatból vagy filmből, ki lenne az?
Hachiman Hikigayaval Yahari Ore no Seishun Love Comedy wa Machigatteiruból. Valószínűleg csak egy páran ismerik ezt a slice of life animét. Az említett főszereplőben ráismertem régi Önmagamra. A vacsora közben elmagyaráznám Neki, mi segített megváltozni, és megpróbálnám felnyitni a szemét, hogy valójában senkinek sincs vele baja.

Azusa Mukami – Diabolic Lovers Fotó: Scanner Darkly Photo Blog

Van olyan karakter, akinek több jelmezét is szeretnéd elkészíteni, ki lenne az?
Azusa Mukaminak Diabolik Lovers : More Bloodból két ruháját is tervezem és Uta no Prince Samaból is elkészíteném Mikaze Ai több fellépőruháját is. Nálam inkább olyan ez, hogy egy animéből több karaktert is el szeretnék készíteni. Ilyen az Owari no Seraph, az Uta no Prince Sama és a Kuroshitsuji.

Mi a legkedvesebb emléked a cosplayjel kapcsolatban?
Civilben egyszer odajött hozzám Egy Hölgy a hévmegállóban, hogy: Szia! Nagyon szeretem a cosplayeidet! Nagyon meglepődtem és aznap (és most is) nagyon boldog voltam! Köszönöm szépen, szörnyen indult aznap a reggelem és megmentettél!
A másik pedig az oldalamon közzétett tutorialokhoz kapcsolódik. Néha megkeresnek velük kapcsolatban, hogy ilyen-olyan változtatással működhet-e a tervük és hogyan érdemes alakítani őket. Ilyenkor mindig boldog vagyok, hogy van, aki használja is, amit megírok és felteszek!*u*

Mi a véleményed a crossplayről, mi inspirál téged ebben?
Számomra ez is kihívás még. Nemsokára ez meg fog változni. Egyelőre nem mondok erről többet, mert az oldalamon szeretném először közzétenni.

 

Miként változtatott téged meg a cosplayezés? A munkában, hétköznapokban segített vagy inkább hátráltatott ez a kreatív élvezet?
Ez a hobbi segített megismerni Önmagam és általa rájöttem pár dologra a világgal kapcsolatban. A legcsodásabb dolog, amit a cosplaynek köszönhetek: a Barátaim, az önbizalmam és az egészséges önbecsülésem.

Mik a jövőbeni terveid, van olyan álom cosplay, ami még várat magára?
Most egy tosakin aranyhal hastáncost tervezek, de a legfőbb tervem nagyjából befejezni az eddigi munkáimat. Az álomcosplayem pedig Ratchet a Transformers Prime sorozatból teljes átalakulással és motorikus hajtással.
Van egy álomprojektem is: 2019-ben szeretnék elindítani egy cosplayes kezdeményezést The Year of Equality Cosplay Project néven, azaz: Az Egyenlőség Éve. Ebben az évben csakis olyan karakterek bőrébe fogok bújni, akik a társadalom által kitaszított helyzetben vannak, leginkább az etnikumuk miatt, mint például Esmeralda a Notre Dame-i toronyőrből.  Ehhez a kezdeményezéshez bárki csatlakozhat. Egyik cosplayes klubhoz sem tartozik és kötetlen. A feltételem csak annyi, hogy a szereplő bemutatása semmilyen formában ne legyen rasszista a saját filmjében/animéjében/sorozatában/könyvében…  A projekttel kapcsolatban keressetek nyugodtan üzenetben az oldalamon!

Kávés vagy inkább teás vagy?
Imádom a krémes italokat, mint a melange kávé (kávéstej), teából pedig a szálasokat szeretem.

Van javaslatod, tanácsod a kezdő cosplayesek számára?
Élvezd! Lehet az rendelt cosplay, wardrobe cosplay, kölcsön cosplay, vagy saját készített, sose felejtsd el jól érezni Magad a bőrödben! Ne hallgass a rosszindulatú megjegyzésekre, de az építő kritikát fogadd el és gondolkodj el rajta, hiszen segítő szándékú. Ne félj segítséget és tanácsot kérni és segíts Te is, ha kérik.  Ja és a dekorgumi hajszárítóval is alakítható! 😀

Milyen visszajelzéseket szoktál kapni a jelmezeddel kapcsolatban, melyik volt rád nagy hatással?
Az az egészséges, ha azt mondom, hogy vegyeset. Már meg sem hallom a rosszindulatú megjegyzéseket, de az építő kritikán mindig elgondolkodom és utánanézek, beszélek azzal is, akitől a kritikát kaptam, hátha tudja a megoldást a problémámra. Egyszer Yuriko megdicsérte az original Princess Serenity pálcámat Sailor Moonból, az nagyon boldoggá tett, de sajnos épp nem voltam ott, hogy halljam is és csak később mondta egy barátom… TwT

Most milyen jelmezen vagy jelmezeken dolgozol éppen?
Mindegyiken, amit eddig elkezdtem! A Tavasztündéren, Azusa Mukamin Diabolik Lovers More Bloodból, Original Démoni Sebastian Michaelisen Kuroshitsujiból, Amane Misán Death Noteból, original Princess Serenityn Sailor Moonból, az original tosakin aranyhal hastáncosomon, még az Elfen Lied Lucymen is, mert elhasználódtak a fáslijaim és még átlátszó vectorokat is szeretnék készíteni hozzá.

A cosplayen kívül van még valamilyen hobbid?

Előadás közben Fotó: Kocsis Viktória

Szeretek énekelni és tanárhoz szeretnék járni, hogy fejlődjek. Számomra az a munka is hobbinak számít, amit élvez az ember, szóval a lasertag animátorkodást nagyon szeretem. Aranyos pici gyerkőcökkel dolgozhatok és én lehetek a nagymenő, aki kiadja és feltölti a fegyvereket. Fotográfus asszisztensnek lenni is ilyen. Segíthetek szép képeket készíteni, ami számomra is egy jó referencia lehet később és mindig más a téma, mindig utána kell nézni valaminek, ami elég izgalmassá teszi.

Mi volt a kedvenc gyerekkori játékod?
Egy búgócsigaszerű körhinta, aminek lenyomtam a tetejét és az üvegen belül körhintáztak a mackók. Tudom nagyon fejlesztő játék, de imádtam nézni a ringlispírt. Akkor már megszerettem a manuális egyszerű gépeket.

Melyik roxforti házba tartoznál? (pár mondatban fejtsd ki miért)
Nemrég kerültem be egy icipici HP közösségbe, szóval még elég friss vagyok benne, de azt hiszem a Hufflepuffba (Hugrabugba) szeretnék kerülni, mert végtelenül türelmes vagyok és nagyon erős az igazságérzetem. Viszont a Ravenclowba (Hollóhátba) is szívesen tartoznék, mert arra törekszem, hogy minél bölcsebb legyek és ezzel segíthessek másoknak is.

Könyv vagy könyvadaptáció?
Könyv, aztán az adaptáció! 😀

Ha választhatnál egy Disney hercegnőt, akinek a bőrébe bújhatnál, ki lenne az?
Ariel! Már a hangja is megy és meg is fogom csinálni az első földi ruháját és a türkizzöldet is idővel. Szeretem benne, hogy ilyen talpraesett és eléri, amit akar, de közben nem gázol át másokon.