Oldal kiválasztása

Ez az anime tökéletesen illik a sportanimék sorába, mégis egy kissé kilóg. Míg a legtöbb sport anime – Kuroko no basuke, Free!, Prince of Tennis – célja, hogy a sportolók győzedelmeskedjenek az adott sportágban, addig a Yuri on ice ezzel szemben nem adja meg ezt. Sokkal inkább fókuszál a karakterekre, mint a sportra.

A történet színhelye – a jégen kívül – Kyushu, Katsuki Yuuri szülővárosa. Ide tér vissza Yuuri miután csúfosan elbukta a Grand Prix Finale-t. Úgy érzi mindenki csalódott benne. Önmagával az élen.
Küzdelmes sportkarrieren van túl, de sosem volt képes feladni, mert a többszörös műkorcsolya-bajok, Viktor Nikiforov újra és újra inspirálta, hogy folytassa. Miatta kezdett el korcsolyázni a pufók fiú és miatta harcolta végig a versenyeket Yuuri, hogy egy nap ott állhasson a példaképe mellett a dobogón. De ez az álom a Finale végén széttörni látszik.
Azonban megcsillan egy új remény, amikor megjelenik Viktor és teli szájjal habzsolva, vigyorogva közli, hogy Yuurit fogja edzeni a következő idényre és eljuttatja a dobogóig.


Egy dologról felejtkezik meg. Egy ígéretről, amit egy emelkedett pillanatában tett. Elkészíti Yuri Plisetsky, az orosz csodagyerek senior kategóriába lépő koreográfiáját. Az orosz fiú egy kicsit felizgatja magát azon, hogy Viktor japánba ment ezért összeszedi az összes cókmókját és elindul, hogy betartassa Viktorral az ígéretét. Innentől az orosz fiú mindent megtesz, hogy Viktor figyelmét elnyerje, akit azonban inkább érdekel Yuri. Közösen indulnak az új szezonnak, és bár útjaik szétválnak a két Yuri igazán jó barátokká válik, még akkor is, ha a jégen ellenfelek.

Amit nagyon szerettem ebben a sorozatban az az openingje. Rendkívül dallamos. Ez a lendület az anime során is megmarad. Teletűzdelték kétértelmű megjegyzésekkel, a két főszereplő Yuuri és Viktor kapcsolatát illetően. Viktor rendkívül közvetlen, ezért rengeteg félreértésbe sodródik bele, ami teljesen szándékán kívül történik. Minden gyenge yaoi-lelkülettel megáldott leány, boldogan látja a kettejük közt alakuló kapcsolatot, ahogy én is. De mindez csak látvány. Jókat tudtam nevetni Yuurin, aki folyamatos élcelődés tárgya volt, testalkata, hízékonysága miatt.

A két főszereplő karakter elsőre kissé felületesnek tűnhet, de mind Yuuri, mind Viktor karakteréről kiderül, hogy sokkal összetettebb és mélyebb, mint elsőre látszik. Yuuri önbizalmának hiánya a legnagyobb buktatója mindenben. Az életben csakúgy, mint a korcsolyában. Egyetlen pillanatra – amikor egyetlen nézője van, egy régi igen jó barátja – felragyog, megmutatkozik mennyire tehetséges is valójában. Viktor kűrjét tökéletes módon kivitelezi. De ez az önbizalom nincs jelen, amikor a jégen áll, és bármennyire jó, sok hibát követ el.

Vele szemben Viktor olyan, mint aki a jégre született. Könnyedén szárnyal a jégen, úgy ahogy csak akar. Számára nincs határ. Egyetlenegyet leszámítva. Önmagát. Elért ahhoz a ponthoz, amikor már nem képes önmagát inspirálni, nem képes újat adni a közönségének. A finale után azon gondolkodik abbahagyja-e a korcsolyázást, de képtelen feladni azt, ami a lételeme.
Kapóra jön a közösségi médiára feltöltött video, amiben Yuuri őt utánozza. Összepakolja a holmiját és Kyushuba utazik edzője tanácsa ellenére, hogy megismerje a japán fiút.

Ketten együtt sok viccesés félreérthető helyzetbe keverednek, Viktor szertelensége és közvetlensége okán. Amikor aztán beindul a versenyszezon megláthatjuk, hogy bár Viktor kitűnő versenyző, edzőnek csapnivaló. Nem tudja, hogyan bánjon a lámpalázas Yuurival, hibát hibára halmoz. Yuri Plisetsky bár nem nevezném főszereplőnek, igen komoly szerepe van az animében. Végig jelen van és vérkomoly beszólásaival mindig vicces helyzeteket teremt. Komoly fejlődést jár be a pofátlan kölyöktől a profi versenyzőig. Eltökéltsége elég erőt ad neki, hogy a végéig kitartson, és elérje az álmait.

Érdemes megnézni annak, aki szereti az élcelődéseket, a félreérthető helyzeteket és a műkorcsolyát: Itt mindezt megkaphatja.

Szerző

M. H. Sethembahttps://mhsethemba.blogspot.com/
Korábbi szerkesztő