Oldal kiválasztása

Nem volt egyszerű dolgom ezzel a listával sem, annak ellenére, hogy a műfajban nem sok kiváló alkotás akad, de azok cserébe elsőrangúak. Ezúttal is egy rendkívül szubjektív listát hoztam össze, csupa kedvencekkel.

5,WALL-E (2008)

Biztos vagyok benne, hogy sokan meglepődnek az ötödik helyezetten, de ha jobban belegondolunk, a WALL-E minden elemet tartalmaz, amit az őt megelőző filmek: leharcolt világ, szerethető főszereplő, aki fejlődésen megy keresztül. Wall-E és Eva közt szövődő valami pedig egyszerre emberi és mégsem az, hiszen mesterséges intelligenciáról beszélünk, aki bitekben dolgozza fel az érzelmeket, mégsem csak fekete vagy fehér számára a világ, hanem egy érdekes hely, amit fel kell fedezni, és amivel törődni kell. Ezenfelül egy nagyon komoly mondanivaló is párosul a történethez, amit nem lehet elégszer elmondani!

4, Zombieland (2009)

Bár betegesen rettegek a zombiktól, mégis, minden róluk készült alkotást megnézek. A Zombieland pedig a zombis filmek egyik legjobbja, úgy képes ijesztgetni, hogy közben megnevettet, és azért még meg is ríkat. talán azt sajnálom a leginkább, hogy nem született folytatás, mivel – ahogy a legjobb zombis történeteknél is – az élőhalottak itt csupán a közeg, és ezzel egy olyan környezetbe lehet helyezni szereplőinket, ahol igazán kiderülhet a valódi énjük – akiket persze csupa A-listát színész játszott el a Zombielandben.

3, Az éhezők viadala (2012)

Ezúttal egy könyvadaptációval van dolgunk, méghozzá A könyvadaptációról, amit szerintem mindegyik valamirevaló kötet megérdemelne. A film alkotói úgy emelték át a könyvet a filmvászonra, hogy megtartották annak hangulatát és stílusát, kicsit vágtak belőle, de pont annyit, hogy egészséges legyen. Bár a trilógia többi mozija is rendkívül magas színvonalú, szerintem ebben, az első darabban látható igazán, mennyire veszélyes és kétségbeesett világ is ez.

2, Mad Max: A harag útja (2015)

Elsöprő élmény volt a legújabb Mad Max filmet moziba látni, megérte az a több évnyi várakozás, mivel szerintem a korábbi trilógia együttesen nem volt tudta azt a színvonalat hozni, mint A harag útja, pedig a korábbi darabok is rendkívül élvezetesek voltak. Tom Hardy és Charlize Theron játéka pedig hab volt a tortán – a film a mai napig számtalanszor újranézhető, és mindig képes azt az elsöprő erőt felvonultatni, mint az első megtekintéskor.

1, Dredd (2012)

A legutolsó Dredd film a posztapokaliptikus filmek mesterdarabja, minden benne van, ami egy rosszul működő világhoz kell: pusztítás, kilátástalanság, gonoszság, és az emberi lélek legmélyebb sötétsége. De mindezek ellenére nem egy nyomasztó filmet kapunk, de nem is happy endet, hanem egy történetet, ahol van jó és rossz, és az előbbi maga az igazság, ami olykor kíméletlen, olykor engedékeny, de az ami, pártatlan és szenvedélymentes. A filmben egytől egyig kiváló színészek szerepelnek, és tud, nem vagyok egyedül azzal a gondolattal, hogy ez a világ bőven megérdemelte volna a további folytatásokat!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.