Oldal kiválasztása

Ugyan eddig sem lazsáltak A szolgálólány meséje írói, ám a The Last Ceremonyban ötezerre kapcsol a cselekmény. Korábban sem finomkodtak az alkotók, ám az új epizódban egy-két komoly hidegzuhany éri a nézőket. Múltkor Kanadába tekintettünk ki egy rész erejéig, azonban most a történet végig Gileádban játszódik, azonban így sem maradunk ismeretlen helyszínek megismerése nélkül.

Offred (Elisabeth Moss) terhessége legvégén jár, és már jönnek is a fájások neki. Gileádi szokásokhoz híven mindenkit a Waterford házba vezényelnek, hogy egy ceremónia keretében üdvözölhessék a kisbaba születését, aki végül mégsem érkezik meg. Serena Joy (Yvonne Strahovski) türelmetlenné válik, és emiatt váratlan döntésre adja a fejét, amiben kivételesen férje, Fred (Joseph Fiennes) is támogatja, Lydia nővér (Ann Dowd) intelmével ellentmondva. Ezek után Fred különleges ajándékot ad Offrednek, méghozzá megengedi neki, hogy egy lakatlanul álló házban találkozhasson kislányával, Hannah-val (Jordana Blake), azonban nem minden arany, ami fénylik, és Offred komoly árat fizet, amikor erre rájön.

Korábban említettem már, mennyire érdekesnek tartom Serena Joy karakterét – sosem volt szimpatikus, azonban egy rendkívül komplex, jól megalkotott jellemről van szó, Yvonne Strahovski páratlan játéka meg már csak hab a tortán. Ezelőtt még a fejlődés lehetősége is benne volt ebben a szereplőben, amit viszont mostani cselekedetei teljesen aláaknáztak. Serena ettől még a továbbiakban is izgalmas jelenség lesz, efelől nincs kétségem – és valószínűleg Strahovski is fog még brillírozni –, viszont a jelen akciói egyértelműen és visszafordíthatatlanul a „sötét oldalra” állították őt.

Offred és Nick (Max Minghella) jövője is kérdéses, hiszen Fred Waterford döntésének hála – tudatosan vagy éppenséggel véletlenül, ez még ebből a részből nem derül ki – távol maradnak a parancsnoki háztól, és Offred így teljesen egyedül fogja megszülni kisgyerekét. A szolgálólány eddig is rendkívül erős volt, mind lelkileg, mind fizikailag és bár a Hannah-val való találkozás biztosan facsart egyet a szívén – a szóban forgó jelenetben egyébként Elisabeth Moss és a kis Jordana Blake is pazarul játszott – ugyanakkor láthatólag erőt is adott neki. Biztos vagyok benne, hogy bármi is következik ezek után, Offred teljes vállszélességgel viseli majd az akadályokat.

Három epizóddal a vége előtt nem lazsál A szolgálólány meséjének stábja, és folyamatosan hozzák a körömrágós pillanatokat, úgyhogy a nézők egyáltalán nem unatkozhatnak.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.