Oldal kiválasztása

Mindig akkor tud meglepni ez a sorozat, amikor nem számítok rá, erre a hétre pedig bőven betáraztak az alkotók. A Smart Power ismét tovább viszi a „kényelmes tempó, izgalmas cselekmény”-vonalat, akárcsak a múltkori rész, és ezen a ponton úgy vagyok vele, hogyha soha nem látunk már akciójelenetet ebben az évadban, vagy akár a szériában is, én akkor is meg leszek elégedve A szolgálólány meséjével, mert az írók még mindig nagyon ott vannak a szeren.

Fred Waterford (Joseph Fiennes) felépülése utáni első diplomáciai útjára készül, ezúttal a szomszédba, vagyis Kanadába megy, felesége, Serena Joy (Yvonne Strahovski) és sofőrük, Nick (Max Minghella) pedig elkísérik őt. Kanadában aztán a külügyminisztérium delegációja barátságosan fogadja a gileádi csapatot, ám a lakosság szintjén nagy felháborodás kíséri az ő látogatásukat, és több tüntetést is szerveznek, amiben Luke (O.T Fagbenle) és Moira (Samira Wiley) is részt vesznek. Serena a tartózkodásuk idejére egyedül marad és majdnem elcsábítja a kanadai élet. A Waterfordok útja azonban hirtelen félbeszakad amikor anonim forrásból komoly belsős titkok kerülnek fel Gileádról az internetre.

Bevallom őszintén, eddig nem gondoltam volna, hogy valaha is megpendítenek majd egy ilyen cselekményszálat az alkotók, ám összeteszem a kezem, hogy végül megtették. Gyönyörűen szembeállították a totalitárius Gileádot és a szabad Kanadát: a legbeszédesebb párhuzam talán az volt, amikor a csendes, szinte már kihaltnak tűnő gileádi utcából átváltottak az élettől pezsgő és forgalmas kanadai sugárútra. A csúcs mégis az volt, amikor Luke és Moira szemtől-szembe kerültek a Waterfordokkal. Fred és Serena Gileádban egy burokban élnek, méghozzá a felső tízezerében, ahol gyakorlatilag senki nem mer ellentmondani nekik, ám most bizony szembe kellett nézniük a tetteikkel, hogy a rendszer, amit ketten kiépítettek, családokat szakít el egymástól, és hús vér embereket tárgyakká redukál. Rendkívül erős képsorok ezek, amiket a színészek – főleg Samira Wiley és O.T Fagbenle – alakítása koronáz meg.

Eközben Gileádban, bár sokat nem mutatták, Offred (Elisabeth Moss) sem volt tétlen. A szolgálólány tudja, hogy már nincs sok ideje hátra a Waterford házban, hiszen már bőven az utolsó trimeszterben jár, és szülés után egyből távoznia kell. Így hát a lány elkezd szövetségeseket keresni – leginkább olyan embereket, akik vigyáznak majd a babára, mikor megszületik és ő már nem lesz, mert kétségei vannak a Waterfordokkal kapcsolatban. Offred végül, meglehetősen rafináltan és ügyesen Ritát (Amanda Brugel) és Lydia nővért (Ann Dowd) kéri meg, hogy segítsen neki – az előbbit azért, mert megbízik benne, utóbbiról pedig tudja, hogy nagyon szereti a gyerekeket, és mindent megtesz a biztonságuk és egészségük érdekében.

Már csak négy epizód van hátra A szolgálólány meséjének második évadából, és még csak most kezdenek igazán összegubancolódni a szálak, úgyhogy izgalmakban továbbra sem lesz hiányunk.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.