Oldal kiválasztása

Tegnap jött ki az X-Men Gold #30, de a nagy spoilerek már kedden kiszivárogtak: a hónapok óta nagy erőkkel hype-olt Kitty-Colossus esküvő nem éppen úgy zajlott le, ahogy azt az olvasók várták. Na, de nézzük csak, mi is történt pontosan, és mi állhatott annak a hátterében, hogy a Marvel a csavar mellett döntött.

Elöljáróban csak annyit, hogy jelen esetben képtelen vagyok teljesen objektív lenni – én megpróbálom, de jobb, ha tudjátok, ha lehetne izgatottan sikkantgatni a kibertéren keresztül, akkor most azt tenném. Ja, és természetesen hatalmas spoilerek várnak ezen a ponton túl, úgyhogy továbbhaladás csakis saját felelősségre.

Az X-Men Gold már a kezdetektől fogva építette (több-kevesebb sikerrel) Kitty és Piotr kapcsolatát, ami ebben a lapszámban látszott kulminálódni – azonban hiába a csinnadratta, a legény/lánybúcsús különszám, a hatalmas felvezetés a füzeten belül is, a frigy mégsem köttetett meg. Ugyanis újra a felszínre törtek Kitty kétségei, és az eskütétel közben egyszerűen elvesztette uralmát képessége felett, így amikor Piotr megpróbálta az ujjára húzni a gyűrűt, keze egyszerűen átsiklott Kittyén. Árnymacska ebben a pillanatban ébredt rá, hogy képtelen végigcsinálni az esküvőt, és az oltárnál faképnél hagyta vőlegényét. Később aztán átbeszélték a dolgot, és Kitty bevallotta, hogy bár szereti a férfit, nem biztos benne, hogy valaha is készen fog állni a házasságra, Piotr pedig, látszólag, megértette ezt.

Az előkészületek azonban mégsem mentek kárba: míg a befuccsolt jegyespár próbálta rendezni kapcsolatát, a lagzisátorban Kurt, Ororo és Remy elbeszélgetett arról, hogy talán jobb is, hogy Kitty most döbbent rá arra, hogy nem akar hozzámenni Piotrhöz, nem pedig évek múltán, hiszen, ahogy Storm mondta, a házassághoz nem elég a szerelem, hanem egy olyan „éhség” is kell hozzá, ami miatt az ember úgy érzi, inkább meghalna, semmint hogy még egy napot a másik nélkül töltsön. Ennek hallattán aztán Remy megvilágosodott, felpattant, és helyben megkérte Vadóc kezét – így hát a lapszám végül kettejük esküvőjével zárult.

És ez az, amiért nem tudok objektív lenni, hiszen imádom Vadócot és Gambitet – emlékezzetek csak rá, mit írtam anno a Rogue & Gambit miniről –, és gyakorlatilag kedd délelőtt óta legszívesebben sikongatnék és táncikálnék örömömben, hiszen életem egyik első OTP-je immár férj és feleség! És bár Marc Guggenheim továbbra sem a szívem csücske, de be kell látnom, hogy Gambit felpattanása és hirtelen lánykérése hihetetlenül illik a karakterhez, a friss házaspár boldogsága szinte tapintható, az esküjük végtelenül meghatóra sikeredett. Mindezt pedig csak fokozzák David Marquez rajzai, amit órákig tudnék csodálni.

Azonban most minden fangirlködésemet félreteszem, mert megéri kicsit objektívabban szemlélni az esetet, és vetni arra a pillantást, hogy vajon miért is dönthetett a Marvel a csavar mellett.

Ennyi hype után, hogy-hogy Kitty és Colossus végül nem házasodott össze?

Bár csak találgatni tudok, de van egy sanda gyanúm, hogy a dolog hátterében a DC-Marvel párharc állhat. Ugyanis a konkurensnél éppen most készül egybekelni Batman és Catwoman, és ezzel bizony valahogy versenyeznie kellett a Marvelnek. És, lássuk be, Kitty és Colossus nem olyan kaliber, mint Batman és Catwoman – ugyanaz a liga nagyjából az lenne, ha a Iron Man vagy Captain America készülne frigyre lépni valakivel, de ezek a karakterek jelen pillanatban nincsnek olyan helyzetben, hogy ezt megléphessék (Cap esetében még erősen él a Hydra-fiaskó, Tony meg nem olyan régen még csak hologram volt). Úgyhogy a Marvelnek valami más stratégiához kellett nyúlnia – hát fogta magát, beharangozott az esküvőt, amire már mindenki rákészült, aztán… mást vitt véghez.

És tulajdonképpen… mindez működött? Kedden (legalábbis az én köreimben) mindenki erről beszélt. A dolog még a New York Timesba is bekerült. Szóval a bomba robbant, és jó nagyot szólt, elég nagyot ahhoz, hogy egy ideig mindenki erről beszéljen, úgyhogy, lássuk be, a Marvelnek bevált a stratégia.

Miért Vadóc és Gambit? Miért ilyen hirtelen?

Őszintén? Nem tudom, miért Vadóc és Gambit. A páros igazából még a kilencvenes években hasított nagyon (de akkor nagyon), aztán a románcuk kimaradt a filmekből, és az elmúlt tizenegy-néhány évben a képregényekben sem állt jól a szénájuk. Egészen idén januárjáig jópofizó, de fájó sebeket dédelgető exek voltak. Úgyhogy nem tudom, miért rukkolt elő velük a Marvel – miért pont velük –, de tény, hogy a döntés nem hirtelen született.

A Rogue & Gambit minisorozatot jelző Kelly Thompson tegnap megosztotta Tumblr oldalán, hogy a Marvel egy ideje már dolgozott az ügyön: már tavaly ősszel felmerült a Vadóc-Gambit esküvő lehetősége, ami aztán idén év elején lett fixálva – olyannyira, hogy Kelly még a minisorozat végét is átírta (az eredeti tervek szerint nem lett volna egyértelmű az utolsó lapszám végén, hogy Vadóc és Gambit újra összejön-e), hogy jobban passzoljon a későbbi frigyhez. (Meg lássuk be: Kelly gyönyörűen dolgozik Remy és Vadóc kapcsolatával, a szerelmük valóság-szagú és sokrétű, ami viszont nem feltétlenül mondható el a Guggenheim-féle Kitty-Piotr párosról, amit illetően már pár olvasó is felszólalt.)

Az is amellett szól, hogy itt bizony nem egy hirtelen jött ötletről van szó, hogy a Rogue-Gambit sztori bizony nem ér itt véget. A Marvel már hónapok óta incselkedik egy új sorozattal, amit nagyon sokáig csak „X Classified”-ként emlegettek, és semmit sem voltak hajlandóak elárulni róla. A címet is alig egy hete jelentették be: Mr & Mrs X. Azóta pedig már tudjuk, hogy a július 25-én* induló ongoing (vagyis nem fix lapszámos, addig tart, amíg jól veszik) sorozat bizony Vadócot és Gambitet fogja követni, és kvázi a nászútjukkal indít majd (ami egy küldetés lesz az űrben, de ez már részletkérdés). A sorozatot a Rogue & Gambitet jegyző Kelly Thompson írja, a rajzoló pedig Oscar Bazaldua lesz, míg az első három szám borítójáért Terry és Rachel Dodson a felelős.

Sokkoló volt, amit a Marvel csinált? Persze. Bejött nekik? Nagyon is. Örülök én ennek? Madarat lehetne velem fogatni. Be vagyok már előre zsongva a Mr & Mrs X miatt? El sem tudjátok képzelni.

*Avagy utószülinapi ajándékom.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.