Oldal kiválasztása

Tudni kell, hogy általában nem nagy elvárásokkal fekszem neki elsőkönyves írók műveinek. Az ok nem a szerzőkben keresendő, hanem a tehetségek felkutatóiban – akik néha nem a tehetséget találják meg. Mindez azonban az Integrálva esetében nem bizonyult igaznak – Bakti Viktor nagyszerűen építette fel a regénye világát, amelyet olyan karakterekkel népesített be, akik jócskán megmaradnak az ember emlékezetében. Az Integrálva egy lebilincselő regény, amely remekül felvázolja, hogy mi is vár ránk, az emberiségre hamarosan.

covers_467451

Az integrálva története egy több szálon futó, majd a végjátékban lassanként összeérő hálózat. Ez már csak a műfaj miatt is remek húzás, hiszen szerkezetében is visszaadja mindazt, aminek a részesévé válunk – hálózatok, elektronikus rendszerek kaotikus világába, ahol lenyomják az ember torkán, hogy ez a tuti, pedig csak lassanként börtönbe zár. Megismerkedünk Victorral, a lassanként egyre magasabb babérokra törő üzletemberrel, aki rászabadította a világra a lassanként mindent uraló Themisz szuperszámítógépet és az ő biztonságukért felelős zsoldost, Jarredet. Találkozunk Delphoi-jal, a meglehetősen hányattatott sorsú árva lánnyal, aki hamar belopja magát az olvasó szívébe – hogy aztán még erősebben lesokkoljon. Yolandával, a mindenre elszánt riporternővel, aki bármire képes a hírnévért – még a lelkét is eladná érte, valamint Gátorral, a rejtélyes hackerrel, akit még soha senki nem látott, de mégis mindig mindenről tud – és feltett szándéka feltörni a Themiszt.

A világ tehát adott – elektronikával, mesterséges intelligenciával, kiterjesztett valósággal operáló környezet ez, ahol az ember könnyen elfelejti, hogy mi is ő valójában. A beültetések és implantátumok mindennaposak – ki ne akarna egy pokolian erős kart, vagy egy beépített AR-ral rendelkező szemet? De vajon mibe kerül az emberiségnek mindez a kényelem és luxus, amely a jelen korban még csak nem is elképzelhető?

A Themisz léte a regényben és azon túl is számos kérdést vet fel az olvasóban. A gép amellett, hogy jóslatokat és előrejelzéseket közvetít – ezzel jelentősen lecsökkentve a bűnözést – a nagyvilágban fellelhető adatfolyamokból táplálkozik. Hozzáfér kamerákhoz, dokumentumokhoz, hang- és videofelvételekhez. A gép azonban nem tökéletes – ahhoz, hogy tökéletessé váljon, teljes hozzáférésre volna szüksége minden elérhető multimédiás eszközhöz – ez azonban egyet jelent a magánélet végével is, mindez pedig alaposan felkavarja az állóvizet a városban, hiszen a magánszféráját senki nem akarja feláldozni. A fejlődés azonban már elkezdődött, s olyan tempóban robog előre, amely megállíthatatlannak tűnik.

A Themisz teljhatalma tehát nem arat osztatlan sikert, mivel nem csak hogy betörne mindenki féltve őrzött életébe, de azt sem tudni pontosan, hogy hogyan működik. A számítógépet ugyanis rengeteg titok övezi, s a leleplezés egyre csak várat magára, míg a lakosságot egyre jobban izgatja, hogy mi állhat a jóslatok hátterében.

A könyv, mint olyan, amellett, hogy egy lebilincselő történetet tár az olvasó elé, komoly lélektani témákba is belemegy. Ez pedig számomra egy kiemelkedő mozzanata az egész történetnek, mivel olyan kérdéseket is felfeszít, amelyekhez sokan nem szívesen nyúlnak hozzá. Mi az az ár, amiért eladnád magad? Mi az az ár, amit hajlandó vagy megfizetni a hatalomért és a hírnévért? Nos, el lehet mondani, hogy akadnak, akik bármennyit. Ez persze nem egy újdonság, de tény, hogy nem szeretünk vele szembesülni – ezzel szerencsére Bakti Viktor nem törődik, belenyomja az arcunkba, akár egy nagy, habos születésnapi tortát. Ez a torta viszont nem édes, nem is habos, helyette inkább keserű és rohad – akárcsak az emberi erkölcs az Integrálva lapjain.

A történet persze nem mellőz minden hibát – első könyv révén akadnak a történetben logikai bukfencek és néhol erőteljesen elrugaszkodik a valóság talajáról. Az viszont tisztán látszik, hogy merre is halad ez az írói munkásság és ez az irány bizony piszkosul jó. Az Integrálva oldalain megtaláljuk mindazt, amit a jövő kínálhat: sikert, hírnevet, csillogást és az emberi értékek sárba tiprását. Mindez pedig nem meglepő módon könnyedén az őrületbe kergeti az embert – ahogy ez meg is történik. Ezen a fronton el kell mondanom, hogy a szerzőnek még azért nem árt tanulmányoznia a pszichózis és egyéb nyalánkságok tárházát, azonban ha ezt az akadályt is sikerül megugrania, akkor még rengeteg nagyszerű regénnyel gazdagíthat minket.

Az Integrálva egy remek olvasmány, amely az izgalmas és magával ragadó események mellett rendelkezik az elsőkönyves írók munkáinak bájával. Könnyen olvasható és nehezen emészthető – pontosan úgy, ahogyan a Watchaholics szereti!

Szerző

Ixi
Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!