Oldal kiválasztása

A múltkori részhez hasonlóan a Patrick Melrose harmadik felvonása is inkább a „lassú de biztos” kategóriába sorolható, ami a tempót illeti. Unatkozni most sem tudtunk, akcióhiány ide vagy oda, az elénk táruló jelenetek közel sem elhanyagolhatóak, hiszen kellékszálként egy tucatnyi érdekes és kevésbé említésre méltó jellem bontakozik ki szemünk láttára, főhősünk pedig drasztikus változtatásokat eszközöl az életében.

Újra a sorozat jelenében, egészen pontosan 1990 novemberében járunk, ahol a korábban megismert Bridget (Holliday Grainger), a Melrose-ok régi ismerőse puccos partit csap férje (Tim McMullan) születésnapjára, ahova még Erzsébet királynő testévre, Margit grófné (Harriet Walter) is hivatalos volt. Erre a bulira Patricket (Benedict Cumberbatch) szintén meghívták, akinek ez lenne az első hivatalos megjelenése mióta felhagyott a drogozással, ám egyáltalán nincs kedve menni. Végül apja régi barátja, Nicholas Pratt (Pip Torrens) vonszolja el őt és haverját, az immáron szintén tiszta életet élő Johnnyt (Prasanna Puwanarajah). Az összejövetelen végül Patrick rengeteg régi ismerőssel találkozik, akikhez leginkább kellemetlen emlékek fűződnek.

Patrick bámulatos jellemfejlődésen megy keresztül ebben az epizódban. Már a premierben is fontolóra vette, hogy elvonóra kéne menni, ám ez az ötlet csak két heroin injekció között jutott eszébe. Most azonban sokkal eltökéltebbnek tűnik, és az eheti történet során számtalanszor kerül olyan helyzetbe, ahol kísértésbe jöhetne, ám mégsem esik vissza. Nem csak az addikciójával kapcsolatban történik változás, hanem a magatartásában is. Patrick a Some Hope-ban elkezd elhatárolódni az apjától örökölt viselkedési formáktól – ami jelen esetben az arroganciát és a másokon való áttaposást jelenti – és tudatosan elkezd megnyílni és kedvesebben bánni másokkal. Ugyan még két rész hátra van a miniszériából, azért remélhetőleg tartósak lesznek ezek a változások.

Az epizód másik csúcspontja a felső tízezer által gyakorolt életstílus negatív oldalát mutatja be Bridget házasságán keresztül. A vöröshajú hölgy egy szabad lelkű, toleráns hippiként kezdte fiatalon a hatvanas években, aztán ismerősi kapcsolatoknak köszönhetően sikerült egy jómódú férjre szert tennie. Bridget azonban rendkívül boldogtalan, mivel nem tud azonosulni a sznobokkal, akikkel körbe van véve, ráadásul férje megcsalta őt annak reményében, hogy a szeretője majd fiút szül neki – mindez a buli kellős közepén derül ki, amit Bridget pont ennek a hálátlan férjnek szervezett, és amit ezt követően tesz, az meglehetősen bátor tőle, ám biztos vagyok benne, hogy az ő helyében sokan mások is ezt tették volna.

Pazar karakterábrázolás és kőkemény társadalomkritika – ezzel kecsegtetett a héten a Patrick Melrose, a már megszokhatónak nevezhető minőségben és formában.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.