Oldal kiválasztása

Bár a hölgyek egyre nagyobb teret hódítanak a szuperhős-képregények világában, ha megállítanánk az utca emberét, és megkérnénk, sorolja fel, milyen szuperhősnők jutnak az eszébe, valószínűleg megakadna Wonder Womannél és Black Widow-nál – na, jó, talán még mondana párat azok közül, akik feltűntek a filmekben. A képregényes karakter-paletta azonban ennél jóval szélesebb, és számos érdekes és belevaló csajt tartalmaz. Belőlük – azokból, akik eddig viszonylag kevés címben tűntek fel, és emiatt nem feltétlenül ismeri őket a nagyközönség – állítottam most össze egy kis listát.

1, Roz Solomon

Aki találkozott velem mostanában geek eseményen, annak már valószínűleg ismerős lehet Roz, mivel mostanában többször is cosplayeltem őt. A S.H.I.E.L.D. természetvédelemmel foglalkozó ügynöke először a Thor: God of Thunder #12-ben tűnt fel 2013-ban, megalkotója Jason Aaron. Belépője nem volt semmi: Roz feltett a netre egy videót, amiben meghívta Thort a S.H.I.E.L.D. kadétok báljára, és bár ő valójában csak a természetvédelemről akart vele beszélni, azért kialakult kettejük közt némi romantikus feszültség. Mikor a Mjölnir Jane Fosterhez került, Roz az elsők közt volt, akik tudomást szereztek az új Thor kilétéről, majd fontos szerepet töltött be a Világok háborújában, valamint később ő képviselte Midgardot a Világok tanácsában, miután Jane lemondott.

2, Synapse

Synapse, civil nevén Emily Guerrero, egy NuHuman, vagyis olyan Inhuman, aki a Terrigen köd nyomán, váratlanul tett szert képességeire, amik, lássuk be, igencsak menők: Emily képes rácsatlakozni mások idegrendszerére, és azt „állítgatva” irányítani őket – így képes például lenyugtatni, de akár megbénítani másokat. Emily először az Uncanny Avengers #1-ben, 2015-ben tűnt fel, alkotója Gerry Duggan. A lány előbb a Steve Rogers vezette Unity Squad tagja volt, ahol az Inhumaneket képviselte – a csapat nem igazán titkolt PR célja az volt, hogy bemutassa, Inhumanek, mutánsok, és egyéb szuperképességű emberek is képesek együtt dolgozni –, majd pedig az Avengersben is feltűnt a No Surrender event keretein belül, mialatt kezdett elmélyülni a kapcsolata egyik csapattársával, a mindenki által ismert Quicksilverrel.

3, Gabby Kinney

Wolverine klónja, X-23, vagyis Laura Kinney neve gondolom mindenkinek (vagyis legalábbis a többségnek) ismerősen cseng, de Laura klónja, Gabby talán nem annyira ismerős. Gabby a Tom Taylor által jegyzett All-New Wolverine második számában, 2016 elején tűnt fel először, ami után szinte rögtön Laura mellé szegődött, a két lány között pedig nővéri kötelék fejlődött ki. A kislányt – úgy tudom, a jelenlegi kánon szerint Gabby tizenhárom éves, de az illusztrációk alapján sokszor fiatalabbnak tűnik – az Alchemax cég alkotta meg Laura mintája alapján, és rendelkezik is „nővére” öngyógyító képességével, valamint egy-egy csontkarommal, azonban az Alchemax mesterkedései miatt nem érez fájdalmat. Gabby kifejezetten érdekes személyiség, vidám és kedves, rácsodálkozik a világra, valamint bizonyos szemszögből nagyon „lányos”, ugyanakkor viszont vonzódik az erőszakhoz és a groteszkhez is (azt hiszem, sokat elmond az, hogy az egyik legjobb barátja Deadpool, a másik pedig Jonathan, a házi rozsomákja).

4, Trinary

Trinary, ez az indiai mutánslány, viszonylag új karakter, hiszen mindössze pár hónapja, a Tom Taylor írta X-Men Red első számában tűnt fel. Trinary, aki képes „elcsevegni” a különböző gépekkel és robotokkal, valamint befolyásolni és irányítani őket (például feltűnése után nem sokkal szert is tesz egy saját Sentinel-robotra), erős igazságérzettel rendelkezik: kronologikusan első tette a sorozatban, hogy meghackeli az indiai bankokat, hogy azon a héten minden nő fizetését 25%-kal megemelje (amit a huszonöt leggazdagabb indiai férfitól vesz el), hogy így semlegesítse a nők és a férfiak fizetése közti egyenlőtlenséget. Ez a tette azonban fogságba taszítja, ahonnan Jean Grey és csapata menti ki, akikhez Trinary rögtön csatlakozik is, hogy segítsen nekik legyőzni Cassandra Novát.

5, Singularity

A Marguerite Bennett és G. Willow Wilson által megalkotott Singularity szintén egy rettentő kedves karakter számomra. Singularity végülis nem más, mint egy öntudatra ébredt zsebdimenzió, aki egy kislány alakját vette fel, aki mintha csillagokból állna. Először az A-Force #1-ben tűnt fel, 2015-ben, a Secret Wars event alatt, amikor a 616-os és 1610-es Föld összeütközése nyomán létrejött a Battleworld. Eredetéről semmit sem tudni – egyszer csak becsapódott Arcadián, a She-Hulk által vezette, idilli szigeten, ahol Nico Minoru vette a szárnyai alá. Singularity először még beszélni sem tudott, azonban mindenhez végtelen kedvességgel és kíváncsisággal fordult, és így gyorsan össze is barátkozott az A-Force tagjaival, a már előbb említett She-Hulkkal és Nicoval, valamint Medusával, Dazzlerrel, és Captain Marvellel, akiktől bátorságot, kedvességet, és önfeláldozást tanult. Később, mikor a Battleworld már semmivé lett, újra megkereste barátait, akik bár nem emlékeztek rá, Singularity mindent megtett, hogy újra összeállítsa az A-Force-ot.

+1, Frigg, Ellisiv és Atli

A plusz egy valójában csalóka, hiszen igazából plusz háromról van szó: a Mennydörgés Istennőiről, Thor unokáiról a távoli jövőből. A lányokat Jason Aaron alkotta, és először 2013-ban, a Thor: God of Thunder #8-ban tűntek fel, amikor Gorr, az Istenmészáros foglyul ejtette őket, és más, a saját idejükből kiragadott istennel együtt, velük akarta megépíttetni az Istenbombát, amivel el akarta pusztítani az összes istent – a lányok amúgy itt találkoztak először nagyapjuk fiatalkori énjével is. Frigg, Ellisiv és Atli legújabban a múlt hónapban megjelent Mighty Thor: At the Gates of Valhallában tűnt fel, amikor is elcsentek egy időkristályt és, előbb kalandozva az időben egy kicsit, felkeresték Jane Fostert.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.