Oldal kiválasztása

Múltkor az alkotók kissé megkavarták az állóvizet, ám ezen a héten minden visszatért a korábbi epizódok kerékvágásába. Ez azt jelenti, hogy újra egy lassabb lefolyású részt kaptunk, ám ez közel sem ad okot panaszra. Az After tele van meglepetésekkel, mind pozitív, mind negatív értelemben, ráadásul visszatérünk pár rég nem látott karakterhez is.

Az új szolgálólány képző központban történt robbantás megrázza egész Gileádot és a a gileádiak külföldön élő hozzátartozóit is. A balesetben meghal Pryce főparancsnok, és Fred Waterford (Joseph Fiennes) is komolyan megsérül. A krízishelyzetben Cushing parancsnok (Greg Bryk) veszi át az irányítást, aki látogatást is tesz a Waterfordoknál, kérdőre vonva Offredet (Elisabeth Moss) a múltkori szökési kísérletével kapcsolatban. A robbantás a szolgálólányokat is megtizedeli, a vezetőség pedig egy meglehetősen váratlan döntéssel próbálja orvosolni a hirtelen fellépő hiányt.

Ugyan látszólag ismét nem sok minden történik, mégis annyi mindent lehetne kielemezni ebből a részből – igazából ez a széria egyik, ha lehet ilyet mondani, varázsa, hogy rendkívül rétegelt a cselekmény, valamint a karakterek is. Idő és tér hiányában ismét csak pár apróságot fogok kiemelni, például azt, milyen gyönyörű párhuzamot vontak az alkotók az előző epizóddal: a First Bloodban a visszatekintő részekben Serena Joyt (Yvonne Strahovski) láthattuk gyengélkedni egy olyan támadás után, ami arra irányult, hogy megfékezze őt – és közvetve, Gileád kialakulását –, most pedig Fred került ugyanilyen helyzetbe. Ugyan a házaspár kapcsolata nem a legfényesebb monstanság, és a Waterfordok pont nem tarthatóak követendő példának mind a párkapcsolat, mind a politikai nézeteik miatt, azt azért mégis jó volt látni, hogy jóban-rosszban támogatják egymást.

Jó volt továbbá az is, hogy ismét átpillanthattunk a határ másik oldalára, és láthattuk, mi történik Kanadában Moirával (Samira Wiley) és Luke-kal (OT Fagbenle). June párja kissé hitevesztettnek tűnik, annyira, hogy eleinte mintha nem is érdekelnék a robbantással kapcsolatos hírek. Nem úgy Moira, aki idegesen várja az újabb hírek érkezését, illetve bemegy a bevándorlási hivatal azon termébe, ahol a még nem azonosított gileádiakról tárolt adatok vannak, menyasszonya, Odette (Rebecca Rittenhouse) után kutatva. Mindeközben flashback szcénák keretében röviden megismerkedhetünk az ő háttérsztorijával is, aminek már épp itt volt az ideje.

Most már A szolgálólány meséjéről is elmondhatom, hogy mindig képes meglepni és mesterien tartja fenn a második évad közepén járva is az érdeklődésemet.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.