Oldal kiválasztása

Mesterséges intelligencia, egy rendkívül király kütyü, személyes tragédiák sokasága, valamint egy igazán belevaló főhősnő – mindezzel kecsegtet már a pilotban is az NBC legújabb sorozata, a Reverie. Mióta eljutott hozzám a hír, miszerint létrejön ez a széria, azóta vártam, hogy láthassam a végeredményt, és egyelőre nem kellett csalódnom, hiszen az Apertus névre hallgató premier gyönyörűen rakja le az alapokat egy izgalmas, drámával átszőtt sci-fihez, amiben teljesen új értelmet nyer a virtuális valóság fogalma.

Az Onira-Tech nevű cég nemrég kifejlesztett egy olyan rendszert, aminek segítségével az emberek kipróbálhatják a virtuális valóság egy meglehetősen egyedi formáját. A cég mesterséges intelligenciája kinyeri a felhasználók adatait – leginkább a közösségi médián találhatóakat –, és ezek segítségével hozzák létre az illető testre szabott világát. Ehhez jön még hozzá egy chip, amit a legelső alkalommal beültetnek az emberbe, és ez tartja a kapcsolatot a felhasználó agyával. Azonban egy tucatnyi ember túlságosan is elmerül a saját maga által alkotott világban, és már nem képesek egyedül visszatérni a valóságba. Ezen a ponton jön be Mara Kint (Sarah Shahi), a viselkedéstan mestere, aki egykor a titkosszolgálatnak dolgozott. Marát volt kollégája, az Onira-Tech jelenlegi biztonsági fejese, Charlie Ventana (Dennis Haysbert) kéri meg, hogy segítsen a Reverie-ben ragadt embereken, ám ehhez az kell, hogy a nő átmenjen az első nagy teszten.

Az alkotók igencsak bedobtak minket a mélyvízbe kezdésből, hiszen egy óra alatt megismerhettük – legalábbis részben – a Reverie működését, kaptunk apró betekintéseket az Onira-Tech tagjai közti dinamikába, illetve Mara háttérsztorijába, és a végére még egy bentragadt embert is sikerült meglátogatnunk. A cselekmény határozottan tempós, és a sok mellékszál, valamint a megpendített potenciális konfliktusok ellenére egyáltalán nem érződik zsúfoltnak. Mara karaktere zseniális: kapunk egy olyan női hőst, aki messze nem tökéletes, sőt, komoly személyes gondokkal küzd, ám az empátiájában és a kommunikációs készségében rejlik az ereje, amit egy ilyen környezetben maximálisan ki is fog tudni használni.

Egyetlen egy negatívumot tudnék felróni, ami azért zavart, ám egyelőre valószínűleg ilyen téren nem lesz változás, az pedig a speciális effektek. Alapjában véve egy nagyon szép látványvilág tárul elénk, legyen szó azokról a szcénákról, amik Mara tréningjéhez tartoznak, illetve az első megmentett ember, Tony (Josh Bitton) által létrehozott világ is igazán szemet gyönyörködtető. Azonban van egy-két olyan jelenet, ahol a CGI elképesztően gyenge, ám mivel egy kezdő szériánál valószínűleg nem rendelkeznek akkora nagy büdzsével, ezért ez a kilengés szerintem elnézhető.

Mindent összevetve, rendkívül ígéretesnek tűnik a Reverie, mivel remek az alapkoncepció, egyelőre úgy fest, a kivitelezéssel sem lesznek problémák, és érdekes kérdéskört vet fel a sztori.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.