Oldal kiválasztása

Azt hiszem, nem tévedek nagyot, amikor azt mondom, hogy Jackie Chan egy olyan filmes ikon, aki szó szerint kiharcolta a hírnevét. Munkássága a maga nemében egyedülálló, hiszen jelenleg kevés olyan színész dolgozik a pályán, aki kaszkadőr nélkül is vállalkozik egy-egy szerepre. Hál ‘istennek Jackie-nek van elég vér a pucájában, és annak ellenére, hogy idén bizony már 64 éves, legújabb, tavaly bemutatott filmjében, szintén hozza a tőle már megszokott odacsapós stílusát. Azonban Az idegen egy kicsit más, mint egy átlagos Chan film.

A film jelenén megismerjük Ngoc Minh Quant, (Jackie Chan) aki egy átlagos édesapának tűnik. Nagylányával London utcáin autókáznak, hogy Fan megtalálja a tökéletes ruhát a szalagavatójára. Azonban, amíg Quan parkolót keres, egy terrorista bombát robbant a közelben, aminek következtében a lánya meghal. A merénylet mögött az IRA szélsőséges szervezete áll, akik a Brit bankokat akarják térdre kényszeríteni a támadásokkal.  A rendőrség próbálja felkutatni a tetteseket, azonban a nyomozás csak nagyon lassan halad.

Quan ekkor elhatározza magát, hogyha a hatóság képtelen igazságot szolgáltatni, akkor majd ő kutatja fel a lánya gyilkosait. A kutatómunka közben megismeri Liam Hennessy (Pierce Brosnan) helyettes miniszter nevét, akiről úgy véli, tudhat konkrétumokat. Hennessy persze lerázza őt, csakhogy ez óriási hibának bizonyult. Quan az ügy megszállottja lesz és mindent megtesz azért, hogy bevégezze a bosszúját. Vele egy időben természetesen az angol Terrorelhárító parancsnokság sem adja fel a nyomozást, és ennek következtében a szálak egyszer csak összefutnak.

A Martin Campbell rendezése alól kikerülő film egy mindenféle humortól mentes akcióthriller, aminek a főszerepében talán kicsit szokatlan pont Jackie-t látni, aki ezelőtt inkább a vígjáték és az akció műfajában dolgozott. Ennek ellenére szeretett harcművészünk megmutatta, hogy bőven tud még meglepetésekkel szolgálni. Figyelemreméltóan hozta a karakterét, akivel a néző az utolsó záró kockáig azonosulni tudott.

A film másik nagyágyúja Pierce Brosnan, aki hozta a tőle már megszokott profizmust. Bár őt a James Bond filmek alapján a „jók” között szoktunk meg, most azzá vált, aki ellen Bondként biztosan harcolt volna. Ami pedig kettejük közös munkáját illeti, izgalmas macska-egér játékot hozott össze ez a két rutin róka!

A filmkritikusokat megosztotta a film értékelése, mert míg egyesek érdekesnek tartották a forgatókönyvet, mások azon a véleményen voltak, hogy Jackie figurája erősen az Elrabolva filmek férfi főszereplőjére hajaz. Magát a színészt is érték kritikák, miszerint a játéka már nincs azon a szinten, hogy erőltetnie kellene az akciót, valamint, hogy az egész karaktere is teljesen kihagyható lett volna a filmből, mert nélküle is működött volna a koncepció.

Nekem az a véleményem, hogy ez egy nagyon lebilincselő alkotás volt. Öröm volt Jackie-t újra a kamerák előtt látni, mert a Karatekölyök óta, nem is hallottam róla. Hatalmas tisztelet jár neki, amiért még mindig ennyire aktív és tettre kész — Nagyon bízom benne, hogy lesz még egy-két film a tarsolyában!