Oldal kiválasztása

Az előző lassabb, inkább a karakterekre fókuszáló rész után a Seeds névre hallgató epizód ugyanezt a vonalat viszi tovább. Ugyan akad egy-két olyan pillanat a szűk egy óra alatt, amikor lehet izgulni, legfőképpen mégis a jellemábrázolás került a középpontba. Ugyan sokaknak úgy tűnhet, hogy nem sok minden történik, azért bőven akadnak itt kielemeznivaló momentumok és rejtett tartalmak.

Offred (Elisabeth Moss) tovább folytatja újrabeilleszkedését a Waterfordoknál, ám a procedúra nem megy olyan zökkenőmentesen, mint azt a felek szeretnék, hiszen Offred ugyan próbálkozik, ám Serena Joy (Yvonne Strahovski) azt kifogásolja, hogy a szolgálólány hirtelen túl szófogadó lett. Gileádban ünnepélyre készül a nép, melynek során kitüntetésben részesítik azokat az őröket, akik kiemelkedő teljesítményükkel szolgálták az államot, köztük a Waterfordok sofőrét, Nicket (Max Minghella) is. Az ünnepség keretében egyízben feleségeket is kapnak ezek az őrök, innentől kezdve pedig természetesen az ő dolguk is az lesz, hogy gyermekeket hozzanak világra. Eközben a Kolóniákon a frissen érkezett Janine (Madeline Brewer) próbál beilleszkedni az új, rémisztő közegbe, és mindezek mellett meg akarja őrizni optimizmusát, amivel barátja, Emily (Alexis Bledel) egyáltalán nem ért egyet.

Janine karaktere roppantul érdekes – először talán sokan berakták a „hibbant fruska” skatulyába, ám ennél sokkal több van benne. Tény, hogy ez a fiatal hölgy érzelmileg meglehetősen labilis, ami miatt elhamarkodott döntések hadát láthattuk tőle. Ennek ellenére számomra rendkívül csodálnivaló is, hogy mindazok után, amilyen szörnyűségeken keresztülment Gileádban, és a Kolóniákon csak rosszabb sors vár rá, ő hisz abban, hogy Isten vigyáz rá, és próbálja kicsit pozitívabbá tenni a táborban uralkodó, meglehetősen sötét hangulatot, amivel pár sorstársának okoz egy-két örömteli pillanatot. Janine néha gyermekien ártatlan, kíváncsi és picit elesett is tud lenni – ha egy szereplőt kéne választanom a szériából, akit sikerült megkedvelnem, akkor az ő lenne.

Izgalmas továbbá Serena Joy helyzetének alakulása is ebben a házasságban és terhességben. Az előbbi egyértelműen veszélyben van, hiszen férjével, Freddel (Joseph Fiennes) – mint az egyik, kínos csendekkel telített jelenetből tisztán látszik – alig beszélnek már. Emellett ott van Offred az ő babájával, aki hiába szófogadó, még sincs megelégedve vele, ráadásul Lydia nővér (Ann Dowd) is folyamatosan bejárkál hozzájuk és teszi a megjegyzéseket. Még mindig nem tudom sajnálni Serena Joyt, viszont Yvonne Strahovski pazarul alakítja ezt az egyébként igazán komplikált karaktert, úgyhogy emelem az összes kalapomat előtte.

Mit is mondtam a meglepetésekkel kapcsolatban az előző cikkben? Ja, igen, hogy biztosan számíthatunk rá – ez részben ebben az epizódban is bevált, de fenntartom, hogy a nagy durranást még csak most építgetik az alkotók.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.