Oldal kiválasztása

Lia a napokban már megfogalmazta a film spoilermentes kritikáját, de most itt az idő, hogy alaposabban és lepellerántósan is megízlelgessük mindenki kedvenc antihősének legújabb produkcióját.

Sokáig gondolkodtam, vajon összelehet-e foglalni a mozit egy szóban. Képzeljétek lehet! Ez a film bizony „Deadcool” volt. Reese és Wernick párosa megint bizonyította, hogy van még ellőni való poénpatron a forgatókönyv írós tollaikban. Bár a rendezői székben Tim Miller helyett most David Leitch foglalt helyet, azt hiszem ez egy kicsit sem rontott a film színvonalán. Pörgős, akciódús, humoros és trágár beszólásokkal tarkított, drámai fordulatokkal is rendelkező 119 perc volt. De most nézzünk vele egy kicsit alaposabban magába a tartalomba is.

A film, ahogy azt már az első résztől megszoktuk szereti használni az időugrálást. Pont, mint az előző részben, itt is egyből az események sűrűjében találjuk magunkat, ahol mindenki kedvenc szájkaratésa elég szokatlan helyzetben kezdi felvenni a nézővel a kapcsolatot. Persze aztán hamar megértjük, mi okozza Wade (Ryan Reynolds) szokatlanul depresszív állapotát. A történet elején felbukkannak a már első filmből is ismerős karakterek. Vanessa (Morena Baccarin), aki dögös, mint mindig, Dopinder (Karan Soni), aki az első közös buli után, még inkább Wade segítője akar lenni és persze Cserkész (T.J Miller), aki legjobb barátként hozza a formáját és akkor is rugdossa „Deadyt”, amikor az már a földön van. Nem maradhat ki a régi bandából Vak Al (Leslie Uggams) sem, aki újabb bölcsességeivel próbálja segíteni olykor igen csak hálátlan ex. lakótársát. Aztán persze befutnak az X-Men csapat tagjai is, akik még mindig eltökélt céljuknak tartják Deadpool X-esítését.

A film egyik váratlan húzása egy haláleset, ami kellőképpen tacsra vágja főhősünket – megjegyzem a nézőket is. Talán ezen gyenge pillanata vezette oda Wadet, hogy csatlakozik az X-Menekhez, ám már az első akcióban sikerül ki is rúgatnia magát. Ezen bevetés keretében, ismerjük meg Tűzöklöt (Julian Dennison), aki egy erős, fiatal mutáns, nagyon mély lelkisebekkel. Wade felismeri a srác problémáját, ám sajnos túl „Deadpool-osan” orvosolja a kialakult patthelyzetet, ami miatt egy mutánsbörtönbe szállítják, Tűzököllel együtt.

A börtönben Wilson a poklot járja meg, ami csak tovább fokozódik, amikor szó szerint berobban oda egy másik új karakter Kábel (Josh Brolin), akinek célja már az érkezésekor egyértelmű lesz: megölni Tűzöklöt. Wilson segíteni próbál a fiúnak, ám megcsappant testi ereje nagyban nehezíti a dolgát. A harc végén Wade kikerül a börtönből, azonban Tűzököl továbbra is a rácsok mögött marad. Némi lelki őrlődés után, Deadpoolnak világossá válik, hogy szükség lesz egy kis hősködésre, mert ki kell szabadítania cserbenhagyott cellatársát.

Az új szereplők közül számomra egyértelműen Kábel volt kiemelkedő. Az elején csak egy unszimpatikus öldöklő-gépnek tűnik, ám a film közepe felé egyértelművé válik, hogy minden cselekedete okkal történik, és nem is olyan érzéketlen fémhulladék, mint amilyennek tűnik. A „szájfájtjaik” nagyon szórakoztatóak Deadpoolal. Ellentétben Domino – Deadpool ’elit’ csapatának tagja – aki bár dögös, harcias és vicces, de nem tesz hozzá sok mindent a történet folyamához. Sajnos túl sok leplet le sem lehet rántani a karakterről, mivel a különleges képessége eléggé kiszámíthatóvá teszi őt.

A történet igáslova, reflektorfénye, abszolút ’námbörvánja’-ja persze nem meglepő módon maga a főhős volt. Úgy gondolom ebben a filmben többet mutatott a jelleme rejtett részeiből, mint az első rész alkalmával. Ryan Reynolds valósággal lubickolt a karakterben, ami át is jött minden egyes filmkockán. Végig nagyon együtt élt a karakterrel, de azt hiszem ez talán a mindennapi életében is így van. Hihetetlen volt az a reklámkampány is, amit megállás nélkül tolt, egészen a film moziba kerülése napjáig. Azt hiszem, nem sok színésztől láttam még hasonlót, hogy ennyire kivette volna a részét saját filmjének népszerűsítéséből.

Összefoglalva én mindenkinek ajánlom, hogy csüccsenjen be erre a mozira, mert megéri a pénzét. Reynoldsék ismét megmutatták, hogy még mindig tudják magasabbra pakolni azt a bizonyos lécet, és képesek arra is, hogy röhögve átugorják. Nagyon remélem, hogy lesz egy harmadik film is, mert még van potenciál Deadpool karakterében. Én egy 10/10-et adok rá, de mindenki menjen el, és értékelje maga is!