Oldal kiválasztása

Nehéz manapság olyan embert találni aki legalább ne hallott volna George R. R. Martin sikersorozatáról, a Trónok Harcáról. Ki könyv-, ki sorozatformában, de biztosan találkozott vele és valószínűleg határozott véleménnyel van róla. Még évekkel ezelőtt engem is beszippantott Westeros világa és amikor a szczecini könyvtárban valami izgalmas angolnyelvű könyvre vadásztam a sok kibogarászhatatlan lengyel regény között megakadt a szemem a Trónok Harca előtt egy évszázaddal játszódó novella-gyűjtemény gerincén.

A könyv három történetet foglal magába, melyek Egg, aki valójában egy a Targaryen hercegek közül és Duncan, a kóbor lovag közös kalandjait követi nyomon az első találkozásuktól kezdve. Ez a kötet ha minden igaz csak az első darabja egy sorozatnak, amely a fent említett páros életét mutatja be, ezzel is megágyazva a Tűz és Jég dalában elmesélteknek.

A történet a szokásos stílusban van elmesélve, talán annyi kitétellel, hogy szexuális tartalmak jóval ritkábban (azaz szinte sosem) kerülnek elő. Ez egyrészt indokolható főhőseink személyiségével, hiszen Egg alig múlt el tíz éves, így a lányok kergetése még nem esik bele az érdeklődési köreibe, míg Duncan a lehető legszemérmesebb lovag, akit valaha hátán hordott Westeros. Többek között tehát karaktereikből kiindulva ez a könyv sokkal inkább koncentrál a két fiú kapcsolatának fejlődésére, egy olyan oldalát mutatva be Aegon, az őrült királynak, ami sokkal szerethetőbbé teszi. Kíváncsian várom a további jellemépülését, mert eddig teljesen másfajta karakter bontakozik ki, mint amit eddig elképzeltem Aegonnak.

Ugyanakkor amellett, hogy a könyv remek szórakozás és nagyon olvasmányos, több ismert történetből is meríthetett inspirációt Martin, hiszen a kóbor lovag és a herceg találkozása talán nem véletlenül emlékeztett a koldus és királyfi sztorira vagy ha éppen úgy vesszük, Samu és Frodó kálváriájának nyomait is felfedezhetjük a lovag és az apród hánykolódásainak hullámai között. Ettől még persze a novellák remekül helytállnak, és minden Trónok Harca rajongónak örömére válhat kézbe venni a kötet, mert gyönyörűen van illusztrálva és rengeteg többlet-információval szolgál a későbbi történetek szempontjából.

Az első történet leginkább megterít a későbbiekben felvonultatott történéseknek, megtudhatjuk, hogy mik az erőviszonyok, kik élnek ebben az időszakban, és jobbára a Tűz és Jég dalával is megteremthetjük a kapcsolatokat. Ehhez képest a második novella már inkább a főszereplőink karakterének lefestésével foglalkozik, kapcsolatuk fejlődését és alakulását mutatja be, egy kis románccal fűszerezve, de kevésbé akciódúsan, inkább a diplomáciai szálakra összpontosítva. A harmadik sztori annál inkább cselekményes, újabb és újabb fordulatokkal színesíti a képet az író, hogy a végén egy viszonylagos nyugalmi pontra érkezzen.

Mindent összevetve a Hét királyság lovagja egy ugyanolyan jól megírt fantasy, mint a korábbi Martin könyvek, kevésbé hosszadalmas, így könnyebben és gyorsabban emészthető, így a nyár beindulta előtt teljes szívből ajánlom!