Oldal kiválasztása

A szolgálólány meséjének az első évada ugyanolyan keményen zárt, mint ahogy nyitott, természetesen függővéggel, ami szépen lefektette az alapokat a második szezonra mind a történet, mind az általános hangulat szempontjából. Az alkotók meglehetősen hatásos entrét választottak az új felvonásnak is, hiszen rögtön két epizódot jelentettek meg egy napon, ami egyébként, a marketinges részét leszámítva is frappáns húzás volt részükről, hiszen a June és az Unwomen azért eléggé szorosan kapcsolódnak egymáshoz, így én is egybevéve fogom tárgyalni őket.

Miután a szolgálólányok megtagadták a bűnösnek ítélt Janine (Madeline Brewer) megkövezését, Lydia nővér (Ann Dowd) kemény büntetéseket szab ki rájuk. Eközben a többiek is megtudják Offredről (Elisabeth Moss), hogy terhes, így őt mentesítik a feladatok alól, azonban Lydia nővér igyekszik a tudtára adni, hogy ha továbbra is ellenszegül, ő sem ússza meg szárazon. A lánynak szerencsére nem kell beletörődnie a sorsába, hiszen a legközelebbi orvosi vizsgálata után az ellenállás tagjai a lehető legnagyobb titokban megszöktetik őt a városból és biztonságos helyre viszik, ahol Offredből ismét June lehet, és June újra láthatja szerelmét, Nicket (Max Minghella). Eközben Janine sem marad büntetlenül, hanem a kolóniákra szállítják, ami a halál után talán a második legsúlyosabb ítélet, hiszen innentől kezdve radioaktív hulladékot söprögethet egészen addig, míg meg nem betegszik és bele nem hal.

Meg kell mondjam, a függővég ellenére az előző évad kifejezetten pozitívan ért véget, hiszen a szolgálólányok ellenszegülésével mintha felcsillant volna egy kis reménysugár, és Offred is optimistának tűnt. Ezzel szemben a második szezon vérfagyasztó képsorokkal indított, ami eléggé lelombozó, ugyanakkor érthető is, hiszen azért egy teokratikus diktatúrát nem lehet egy nap alatt megdönteni. Ha már itt tartunk, mind a két részben akadnak bőven visszatekintő jelenetek még Gileád kialakulásának elejéről, és immáron nem csak June és az ő családja szemszögéből láthatjuk a dolgokat, hanem a második epizódban például Emily (Alexis Bledel) történetét is megismerhetjük, aki leszbikus anyaként az elnyomás és megfélemlítés sajátos formáját élhette át.

Továbbá, az ebben a két részben is bebizonyosodott, hogy a jelenlegi hatalom mennyire képes egymás ellen ugrasztani a nőket – az a hatalom, aminek létrehozásában egyébként pont egy hölgy is aktívan kivette a maga részét. Az egy dolog, hogy a nővérek, köztük főleg Lydia élvezettel kínozza és manipulálja a szolgálólányokat – Offreddel folytatott beszélgetése az első epizódban egyszerre érdekes és vérlázító, és csodálatos görbe tükröt mutat Lydiának. Ám, ami még érdekesebb az az, ami a kolóniákon történik. Ugyanis, Janine mellett érkezik egy egykori feleség is a munkatáborba, Mrs. O’Conner (Marisa Tomei), akit hűtlenség miatt küldtek oda, nos, az ő fogadtatása nem éppen kedves, annak ellenére, hogy azon a pokoli helyen mindenki a rendszer áldozata.

Erős nyitány, és a korábbi vonal és hangulatvilág folytatása jellemzi A szolgálólány meséjének első két epizódját a második szezonban. Reméljük, a folytatás is hasonlóan jól fog sikerülni!

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.