Oldal kiválasztása

Napsütés, álomszép környék és zombik. Mi kell még egy jó játékhoz? Más nem igazán. Ilyen és hasonló felhozatallal kecsegtet a Techland idén hét éves játéka, a Dead Island – ami méltán lett az egyik legjobb zombis játék ebben az évtizedben.

Történetünk a festői kinézettel rendelkező Banoi szigetén játszódik, ahol egyik pillanatról a másikra eluralkodik a káosz és vele együtt a zombikórság. Az általunk játszható hősök közül egyet kiválasztva indulunk neki a vérrel és sírással teli útnak – annak érdekében hogy a túlélők elhagyhassák a szigetet -, és bár a játék elején kiderül, hogy inmunisak vagyunk a kórságra – ez nem jelenti azt, hogy nem is halhatunk meg az élőholtak végtelen serege ellen vívott csatában. Csak kaptunk némi előnyt.

Bár jobban szeretem a belvárosi, vagy a későbbi poszt-apokaliptikus helyszíneket egy ilyen játékban, azért ez a trópusi sziget némi felüdüléssel is kecsegtetett. Igazából nagyon szép kontrasztot képez azzal a véres és normális esetben elképzelhetetlen eseménysorozattal, ami a szigeten lejátszódott. A nyílt, világos terepnek ugyanúgy megvannak az ijesztő részei, mint a szűk, sötét és beomlott tereknek -hála az égnek bizonyos részeknél azokból sem szenvedünk hiányt.

A szereplők nagyon jók, és hála az égnek, mind más túlélési stílusban járatosak: Sam B a csülökbunyós, Purna a lövész, Xian Mei a szúró és vágó fegyverek mestere míg Logan dobó fegyverek ásza. Mindegyik hősnek megvan a maga előnye és hátránya, a képességeik beállításai végett azonban nagyban megtudjuk növelni a túlélési rátánkat velük. A rengeteg fegyvernek köszönhetően pedig válogatott mészárlásokat rendezhetünk –  na jó, nem Dead Rising szintű fegyver arzenálra kell gondolni, csak sima hétköznapi eszközökre, amikbe olykor csempészhetünk némi bónuszt.

A zombik kellőképpen ijesztőek és veszélyesek, a kisebb hordáktól, a futkosó, rodító őrültektől és a hiányos végtagokkal rendelkező mészárlós freak zombikkal mindenfajta élőhalott képviselteti magát. Azt azonban nagyon hamar be kell látnunk, hogy akárcsak a State of Decay-ben, itt is nagyon hasznos – sőt, inkább létfontosságú – a négykerekű jármű használata; legyen szó akár étel szállításról a túlélőknek, vagy esetleg menekülni egy túlzottan is bezombult helyről.

Ahhoz képest, hogy 2011-ben jött ki a játék, mai szemmel is nagyon szép a grafikája, a harcjeneletek kellően látványosak és változatos skill three-nek köszönhetően kellőképpen hatásos is. Bár maga a játék mellesleg a solo történetre épít, lehet benne társakkal, co-op módban is harcolni az élőholtak végtelen serege ellen – és persze ennek is megvannak a maga előnyei.

 

Régi kedvencem ez a játék: a Dead Island előtt nehezen hittem abban, hogy egy virágzó trópusi sziget is lehet zombiktól túlzsúfolva – jó , filmet láttam korábban róla, de az nem ugyanaz -, és ez a játék képes volt megcáfolni. Bár már nem mai, a veterán zombivadászoknak kötelező darab.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.