Oldal kiválasztása

Minden évben nagy izgalommal és várakozással telik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál előtti időszak számomra. Folyamatosan nézegetem a programokat, hogy kik fognak dedikálni, milyen könyvek fognak azokon a napokon megjelenni és az sem hátrány, ha az ember tudja, melyik standot merre találja, ezért próbálom memorizálni a térképet.

Múlt és jelen, avagy röviden a fesztiválról
Idén 25. alkalommal került megrendezésre az egyik legnagyszabásúbb könyves rendezvény, ahova minden évben egy neves írót hívnak díszvendégnek, a könyvrajongók nagy örömére. Idén Daniel Kehlmannt hívta a szervezőség, aki örömmel utazott Magyarországra a rendezvényre. De most jöjjön egy kis háttérinformáció a fesztiválról, és arról, hogy hogy is indult ez a dolog huszonöt éve.

„1992 tavaszán, a budapesti Goethe Intézetben írta alá a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke, Bart István, valamint a Frankfurti Könyvvásár világhírű igazgatója, Peter Weidhaas azt a szakmai együttműködési megállapodást, amely útjára indította a magyar könyvipar legnagyobb szabásúnak tervezett vásárát. A könyves világ az év őszén, Frankfurtban az akkori művelődési minisztertől, Mádl Ferenctől értesülhetett a tervről: 1994 áprilisában Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál elnevezéssel regionális léptékű kulturális és szakmai fórum indul.”
forrás: www.bookfestival.hu

Én minden évben a szombati napon megyek ki a Millenáris Parkba, a fesztiválnak otthont adó kulturális központba, hiszen ezen a napon van a legtöbb dedikálás, a legnagyobb nyüzsgés és a legtöbb ember. Ilyenkor a legigazibb a fesztiválérzés.
A szervezők idén is kitettek magukért. Igazán színvonalas programokat kínáltak a látogatóknak. Kifejezetten sok volt a dedikálás, érdekes előadásokat és beszélgetéseket lehetett meghallgatni. Többek között történelmi kvízjátékon, bogárbemutatón, workshopokon és könyvbemutatókon is részt vehettek az érdeklődők. A Twister Media Kiadó jóvoltából a bloggereket látták el jótanácsokkal a könyvértékelők írásával kapcsolatban, de ezen a napon mutatták be Daniel Kehlmann legújabb regényét is, amely a Thyll címet viseli. Felsorolni sem lehet, olyan sok programot kínáltak a szervezők.
Idén négy helyszínen is – B épület alsó szint és galéria, D épület valamint a külső helyszín – lehetett nézelődni, vásárolni, könyvjelzőket szerezni, beszélgetni. Egyre több pavilonnál és standnál lehetett már bankkártyával fizetni, ami kifejezetten megkönnyíti a vásárolni kívánó irodalom kedvelők helyzetét, hiszen nem kell magukkal készpénzt vinni (vagy legalábbis nem olyan sokat).
A Millenáris épületei jelenleg felújítás alatt vannak, de a biztonságra is figyeltek és mindenhol kitáblázták a szükséges információkat illetve elzárták azokat a területeket, ami balesetveszélyes volt.
Természetesen az éhes illetve szomjas vendégekre is gondolt a szervezőség, a külső helyszínen ínycsiklandó finomságok várták az érdeklődőket.

És mit csináltunk mi a Könyvfesztiválon?
Idén késéssel érkeztünk, mert már dél környékén szerettük volna felfedezni a pavilonok és standok kavalkádját, de csak valamivel 14:00 óra után léptük át a D épület bejáratát. Viszont ez sem akadályozott meg minket abban, hogy a már előre eltervezett könyveket beszerezzük, felkeressük a számunkra kifejezetten érdekes standokat és dedikáltassuk könyveinket.
Többször végig jártuk a teljes helyszínt, megkerestük a Fumax Kiadó standját, ahol Tót Barbival a Sarah Scribble’s gyűjtemény fordítójával találkoztunk. A gyűjtemény legújabb kötete a napokban jelent meg, Macskapásztor címmel. Barbival tavaly készítettünk interjút, ezt itt olvashatjátok, illetve Sarah Andersennel, a gyűjtemény alkotójával is beszélgettünk már 2017-ben, amikor hazánkban járt. A vele készült interjút itt találjátok. Az első két kötetről könyvértékelő is van az oldalunkon, melyeket itt és itt érhettek el.
Valamivel később a Maxim Kiadót és Szaszkó Gabriella írónőt a külső helyszínen értük utol, aki ezen a napon várta a rajongókat, és még apró meglepetésekkel is készült számukra. Gabival készült egy interjú is, amit itt tudtok elolvasni.
Ezután a Könyvmolyképző Kiadó standját kerestük fel, ahol Spirit Bliss és Benina írónők dedikáltak. Mielőtt beálltunk a sorba még tettünk egy kört, felmértük a terepet. Az Athenaeum Kiadó és a General Press Kiadó közös standjánál Párom meglepett egy Bestseller Box-szal. Bestsellerek kevésbé voltak benne, de három kötettel és pár aprósággal lettem gazdagabb. S mivel a két stand egészen közel volt egymáshoz, így hamar visszaértünk a Könyvmolyképzőhöz és mi is elfoglaltuk a helyünket a sor végén. Spirit Bliss írónőtől az aláíráson kívül kaptam még könyvjelzőket és saját kézzel írt idézetet is, valamint Benina is ellátott sok-sok gyönyörű könyvjelzővel. Spirit Blissel is tavaly készült már interjú, itt olvashatjátok.
Végül elindultunk megkeresni az Imádom a könyvek standját, amiről tudtam, hogy a B épület galériáján kell keresni. Valójában Robin O’Wrightly írónőt kerestük, akivel Az amulett rejtélye (Tripiconi sztori 1. kötet) című napokban megjelent könyvét szerettem volna dedikáltatni. Robinnal is beszélgettünk már tavaly és a könyvről is írtam értékelőt. Az interjút itt, míg a könyvértékelőt itt találjátok. Sikeresen megtaláltuk Robint, átvettem a könyvet – meg kell mondanom csodaszép kiadás – és onnantól jó fél órát beszélgettünk, nevettünk, örültünk egymásnak, akár a régi ismerősök. Robin egy végtelenül kedves, jó humorú, közvetlen hölgy, aki nagyon szeret a rajongókkal beszélgetni.
Egyébként az írónő rögtön négy könyvével is érkezett a fesztiválra, ezeket mind megtalálhatták az érdeklődők az Imádom a könyveket standjánál.
Ekkor már félig lejártuk a lábunkat és úgy döntöttünk, hogy kimegyünk a szabad levegőre, kicsit pihenni. Az Egy könyv: egy kávé Bookline-busz mellett letelepedtünk a fűre. Rendszereztük a szerzeményeket, kifújtuk magunkat. Pihenő után pedig visszamentünk még a fesztiválozó kavalkádba, körbe sétáltuk a D és B épületet újra, s végül kikötöttünk a Gabo Kiadó standjánál, ahol Párommal megleptük egymást még egy-egy könyvvel.
A délután igen tartalmasan telt, kifejezetten jól éreztük magunkat, fantasztikus könyveket tudhatunk magunkénak és sok kedves íróval találkoztunk, kivel először, kivel újra, s volt olyan is, akivel már sokadszorra. Mi idén nem ültünk be egyik előadásra vagy beszélgetésre sem, de majd jövőre ezt pótolni fogjuk.

S ha kedvet kaptatok ti is egy kellemes irodalmi fesztiválhoz, akkor gyertek ki jövőre, vagy találkozzunk június 7-11. között a 89. Ünnepi könyvhéten és 17. Gyermekkönyvnapokon.