Oldal kiválasztása

Avagy mi magyarok frappánsak vagyunk címek magyarosításában, de nagyon szokszor nagyon eltudunk térni a cím valódi jelentésétől, így járt ezzel a magyarhonban Óvakodj a törpétől! címmel rendelkező film is, melynek eredeti neve Foul Play.

Az 1978-as film San Francisco városába helyezi az eléggé keszekusza és mulatságos cselekményt, amiben a főhősnőnk Gloria Mundy (Goldie Hawn) egy eléggé veszélyes helyzetbe kerül. Miután egy ismerőse életét veszti mellette és a magyar címet is adó mondatot súgja a fülébe, Gloriának fenekestül felfordul az élete: az egyik pillanatban még egy albinó férfi (William Frankfather) próbálja eltenni láb alól, a következőben egy törpét lógat ki az ablakon, hogy aztán mindezt elmondhassa az eleinte igencsak szkeptikus rendőrnek Tony Carlson-nak (Chevy Chase).

Annak ellenére, hogy egy bizonyos szintig operál egy Hitchcock-i történetvezetéssel, a Foul Play koránt sem egy pszichothrillel, sokkal inkább egy kis fekete humorral megkevert vígjáték, ahol a történet egyszerre hat valósnak, de a szereplők miatt kellően szürreális és szórakoztató – elég csak a mozis jelenetre gondolni. Colin Higgins rendező remekül ötvezte a humort és a leheletnyi félelmet a legkülönbözőbb jeleneteiben, valamint a tipikus rendőri krimi elemeit is nagyon beemelte a filmbe – bár azt meg kell hagyni, hogy a karakterek közül mindenki egytől-egyig kifogástalan.

Gloria a tipikus jólelkű szőke, aki mindig bajba kerül – de szerencsére képes feltalálni magát a legtöbb helyzetben – Tony rendőr bár pár fokkal komolyabb szerepkört kapott, nagyon hamar kiderül, hogy azért ő sem áll a helyzet magaslatán. Személyes kedvencem pedig a Törpe (Billy Barty) pedig szolgáltatta a fő humort – és akkor még nem esett szó a folyton fapofát vágó albinó bérgyilkosról vagy a karatemester Mr. Henessey-ről (Burgess Meredith) sem.

Teljes mértékben megtudom érteni, hogy ez a film miért vált időtálló klasszikussá: úgy van megírva és rendezve, ahogy azt kell; a karakterek és a színészi játék kifogástalan ami pedig azt az egyedi hangulatot pedig, ami az egész film védjegye, csak az öreg nagymester tudta megcsinálni – persze ő inkább a véresebb és ijesztőbb vonalon erősített.

Bár már nem mai a film, ez semmit nem vesz le az értékeiből, sőt, még inkább meg kell becsülni a mai felhozatal mellett. Az Óvakodj a törpétől! egy remek film jó történettel, még jobb színészi alakítással és hangulattal.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.