Oldal kiválasztása

A napokban Böszörményi Gyulának köszönhetően ismét az 1890-es évek végére és az 1900-as évek legelejére utazhattam vissza. Rengetegen dicsértek az Ambrózy báró esetei könyvsorozatot és engedve a sok ajánlásnak kezembe vettem az első kötetet, amely a Leányrablás Budapesten címet viseli.

Megvallom egy kicsit ugyan tartottam tőle, mert túlzottan is magasztalták, de szerencsére a félelmem nem igazolódott be. Egy nagyon különleges és fantasztikusan megírt történelmi krimit kaptam ajándékba. Kedves Böszörményi úr, Mili kisasszony és Báró úr, engem bizony megvettek!

Kezdjem is mindjárt az elején, a külsővel. Csodaszép, igazán korhű fotót sikerült a borítóra varázsolni. Már ez is önmagában megkapó, pluszban még csábításnak ott van a könyv fülszövege is, ami bizony izgalmakat és nyomozást ígér. És hogy ezt beteljesíti-e? Azt kell mondanom, hogy teljes mértékben. Csak úgy pörögtek a lapok és oldalak az ujjaim alatt.

A történet 1896-ban, a Milleniumi ünnepségek idején kezdődik. Az akkor tizenhat éves Hangay Emmát elrabolják, majd az ifjú hölgynek teljesen nyoma veszik. Azonban négy évvel később előkerül egy sürgöny, amelynek hatására Mili kisasszony, Emma húga Budapestre utazik megkeresni elveszett nővérét. A kutatást hátráltatja Mili édesanyjának megkeseredett nővére, a leány kuzinja, pár igazán véres gyilkosság, valamint néhány semmitől vissza nem riadó, klakk cilinderes – legkevésbé sem – úriemberként viselkedő gazember. Azonban a kisasszony igazán talpraesett, nem marad magára, segítségére lesz báró Amrózy Richárd és családja.

A történet fordulatos, izgalmas és erősen a letehetetlen kategóriába került nálam.
Élmény volt végig követni azt a rengeteg – több mint száz – lábjegyzetet, amit az író úr magyarázatként a regényhez írt. Élmény volt új, eleddig teljesen ismeretlen szavakat megismerni, megtanulni. Abszolút látszik, hogy nem kevés utánajárás és munka van ebben a könyvben, hogy igazán korhű képet kaphasson az olvasó mind a beszéd stílusról, mind az öltözködésről, mind az akkori viselkedési normákról. Ízig-vérig békebeli a teljes kötet.
Egy interjú során Böszörményi Gyula meg is említette, hogy amikor elkészült a regény betette a fiókba, mert nem érezte jól sikerült műnek. Én viszont olyannyira magaménak éreztem az egészet, mintha olvasás közben visszautaztam volna az időben és én is ott álltam volna Milivel és Richárddal, mintha a báró úr rám nézett volna azzal a szúrós tekintettel és mintha nekem kellett volna kijátszanom az emberek hiszékenységét egy-egy fontos momentum kapcsán.

Karakterfejlődést úgy érzem egyelőre nem igazán kell keresni, hiszen ez még csak az első könyv, amit egyelőre három rész és két kiegészítő kötet is követ. Biztos vagyok benne, hogy a cselekmény tovább haladásával a szereplők is fejlődni fognak.

A mű szerkesztése is kiváló. Nagyon tetszett, hogy több visszatekintés volt az 1890-es évekre, így Emma sorsát is nyomon követhettem. Mindig tudtam, hogy pontosan milyen napot írunk, mert dátummegjelölés volt minden fejezet elején, s ha szükséges volt, akkor akár a közepén is. A fejezetek nem túl hosszúak, a könyv igazán jól tagolt.

Az Ambrózy köteteket az első könyv alapján csak ajánlani tudom. Igényes, jól és szépen fogalmazott, szórakoztató olvasmány. Ifjúsági kötet lévén pedig nyugodtan kezébe veheti a fiatalabb korosztály is.