Oldal kiválasztása

Ezen a hétvégén került megrendezésre az ország egyik legnagyobb animés és cosplayes találkozója, a tavaszi Mondocon. Az időjárás a szombati napon még nem volt túl kegyes, szemerkélő esővel indult a nap, és később is erősen borult, felhős maradt az idő, de még így is lényegesen jobb volt a helyzet, mint amire a korábbi hetek hideg és barátságtalan időjárása alapján számíthattunk.

A helyszín ezúttal is a Hungexpo volt, azonban a Fogadó és a K épület mellett nem a már jól megszokott D épület, hanem a B csarnok várta a látogatókat. Ez a legtöbb “rutinból” conozót alaposan össze is zavarta, annak ellenére, hogy a szervezők már előtte minden facebookos felületen, valamint a MondoCon hivatalos weboldalán is egyértelműen jelölték, hogy most a B pavilon lesz a kiállító klubok és árusok számára fenntartva.  Nem ez volt az egyetlen változás: a Hungexpo legnagyobb része le volt kerítve, így lényegesen kisebb szabad külső terület maradt a conozók számára, ez pedig jelentősen összetömörítette az embereket. Ez con szempontból egyáltalán nem tűnt gondnak, kicsit zsúfoltabb volt ugyan, de pont ettől közelebb kerültünk egymáshoz – cosplay helyszín szempontjából már kevésbé kedvező, a legtöbb jól bevált fotóhelyszín el volt kerítve.

A beengedés és az emberek igazítása nem volt teljesen zökkenőmentes, a biztonsági őrök viselkedése is hagy maga után kívánnivalót, de ennyi fennakadás még belefér.  Ahogy azt már megszokhattuk, a K épületben volt található a nagyszínpad és a ruhatár, míg a Fogadóban ezúttal a Just Dance részleg mellett- nagyon dicséretes módon- étkezési lehetőséget és számos sörpadot találhattunk. Ez a korábbi évekhez képest elég nagy pozitívum. Én bejutás után a B pavilon felé vettem az irányt, mert itt kapott helyet az összes rajongói klub, valamint az árusok és egyéb kiállítók. A korábbi évekhez képest lényegesen erősebb lett a gamer vonal, számos PC, konzol és egyéb játék várta a látogatókat. A helykiosztás vesztesei a rajongói klubok voltak, akiknek lényegesen kisebb terület jutott, és nagyon nehéz volt őket megtalálni. Ez utóbbi részben a rossz térkép miatt is volt. A facebookra kitett letölthető térkép felbontása gyenge volt, a kép nem igazán volt olvasható, papír alapú programfüzetet pedig nem sokat osztogattak – a többség nem kapott. Ennél is nagyobb gond volt a térkép és a programfüzet pontatlansága.

A szervezők ezúttal is számos programot kínáltak a látogatóknak a cosplayversenytől a workshopokon és előadásokon keresztül a különféle játékokig. Ezek nagy része már “veterán” program, de volt pár újdonság is. Ennek ellenére a legtöbb ember fő programja ezúttal is az egymással lógás volt. Nem is csoda, sokan messziről jönnek fel egy-egy ekkora eseményre, egymás társaságáért, a cosplay öröméért és a fotózásokért. Az egész tömegen érződött, hogy ki volt már éhezve a jó időre, a társaságra, a feltöltődésre, a hangulat nagyon jó volt. Én magam is így voltam ezzel, nagyon hiányzott már sok barátom, és ezúttal igazi fangirlként rohangásztam egyik csoporttól a másikig. Csoportképek, cosplay fotók, coscard gyűjtés és egymásnak örülés – nagyon pozitív, feltöltő élmény volt.