Oldal kiválasztása

Nagy fába vágtam a fejszémet ennek az összeállításnak a kezdetekor, és ahhoz, hogy kicsit könnyebb dolgom legyen, hoztam egy egyszerű szabályt, egy széria csupán egyszer szerepelhet a listában, ami amúgy öt névvel indult, de az tarthatatlanul kevésnek bizonyult. Nem minden listán szereplő hölgy tud verekedni, vagy lövöldözni, de a badass nemcsak ezt jelenti, hanem hogy harcol azért, amiben hisz, legyenek bármilyen rosszak is a körülmények!

1, Buffy – Buffy, a vámpírok réme

Nem a legmodernebb széria, sőt, a mai fiatal generáció kb. semmit sem tud róla, de higgyétek el, Buffy Anne Summers a valaha volt legbadassabb karakter, aki nemcsak kemény, hanem ember is, akinek vannak rossz szokásai, vannak hibái, de mindezek mellett úgy száll szembe az ellenséggel, hogy közben példát mutat bátorságból, odaadásból, és keménységből.

2, Sara Lance – A holnap legendái

Gyilkosnak képezték ki, meg is hallt már egyszer – Sarát szó szerint körüllengi a halál, és bár a vérszomj sosem múlik el, ő mégis képes vezetőként viselkedni, és olyan kemény döntéseket hozni, minthogy nem használja ki az Időlovas adta lehetőséget, hogy megváltoztassa a történelmet, még akkor is, ha a húgáról van szó – és nem tudok erősebbet annál, aki a nagyobb jót nézi önnön érdekei helyett!

3, Susan Ivanova – Babylon 5

Szerintem a sci-fi sorozat legkedveltebb karaktere, okkal, remek vezető, acélos, de tisztában van saját gyengéivel és hajlandó másokra hagyatkozni nemcsak a munkájában, hanem a háború során is. És ne felejtsük el: Ivanovára mindig hallgatni kell, mert ebben az esetben egy rajnyi űrhajóval menti meg a hátsó fertályunkat!

4, Wynonna Earp – Wynonna Earp

Okkal hívják ezt a sorozatot a 21. század Buffyjának, mert minden benne van, ami a kedvenc vámpírvadászunk történeteiben: misztikum, erős jellemek, humor és rendkívül összetett történet. Wynonna Earp a maga szeleburdiságával és olykor egyszerű látásmódjával elhiteti velünk, hogy nem elég badass, aztán előkapja a fegyverét, és rájövünk, hogy de bizony az!

5, Jessica Jones – Jessica Jones

A Marvel-Netflix szerelem legjobb alkotása a Jessica Jones. Kaptunk egy tökéletlen szereplőt, akit nehéz lenne követni vagy felnézni rá, ellenben hinni nagyon is tudunk benne, mivel helyén van a morális iránytűje, de mégis képes kicsit komolyabb dolgokra, mint börtönbe csuklya ellenfeleit, akik aztán újra megszöknek – bár erre Jessicának is rá kellett ébrednie.

6, Zoé Washburne – Firefly

Csak nem hittétek, hogy a kedvenc sorozatom kimarad erről a listáról? Zoé Washburne nemcsak a Serenity legjobb harcosa (bocsi Jayne, a tény az tény), hanem egyben egy gondoskodó védelmező is, aki felelős az embereiért, képes kemény döntést meghozni, és hideg fejjel gondolkodni. Mégis, mikor elveszti a fejét Wash halála után, nem lehet őt nem keménynek látni, hiszen a gyásza ellenére teszi, amit kell, és védi azokat, akik fontosak a számára.

7, Xena – Xena

A harcos hercegnőt, akit a harctér edzett, és aki annyi ideig volt hataloméhes, hogy el is felejtette, mekkora illúzió is, mígnem felnyitotta valaki a szemét a valódi világra, és arra, hogy bizony egy harcos nőnek nem kell férfi az oldalára.

8, Samantha Carter – Csillagkapu

Nem kétséges, hogy Samantha Carter kiváló katona, aki jól lő, jól harcol, és nem riad vissza a veszélytől, de Sam nem csak ezekért badass, hanem mert okos és talpraesett, aki egy rendkívül patriarchális csapatban nem azért tűnik ki, mert nő, hanem mert az aki. Eközben a karakter nem túl szexualizált, hanem gyönyörű, igazi nő – rövidhajjal, hosszú hajjal, kicsit sárosan, vagy éppen morcosan, nem számít.

9, Julie Mao – The Expanse

Szerintem nem én vagyok az egyetlen, akinek összetörte a szívét már Julie Mao. A The Expanse egész első évada alatt láthattunk egy nőt, aki hihetetlen dolgokat vitt véghez, aki nem volt képzett harcos, hanem egy ember, aki úgy döntött nemet mond az apjának, és változást hoz a világba, és mindezt kicsiben tette, úgy, hogy életeket tett jobbá. Julie nem egy harcos, mégis egy harcos lelkével küzdött az övbéliek jogaiért, és egy jobb világért!

10, Veronica Mars – Veronica Mars

Mit teszel, ha az életed minden szegmense szétzuhan? A családod, a barátaid elpártolnak, elveszted az otthonod? Akkor vagy sajnáltatod magad, vagy felállsz és bebizonyítod, hogy te nem leszel áldozat, és hogy a nyomás alatt csak megedződsz! Ezt tette Veronica is, ezzel példát mutatva minden tininek, hogy igenis van kiút, és igenis le lehet győzni a gyűlölködőket, akár egyedül is!

+1 Eleven – Stranger Things

Mert mindig kell egy plusz egy, és mert annyi, de annyi jelöltem volt, hogy megragadtam minden alkalmat, hogy áthágjam a saját szabályom! Eleven egy meggyötört kislány, de megmutatja, hogy mindenből van kiút, persze ehhez segítség is kell, de azt el is kell fogadni.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.