Oldal kiválasztása

Szó szerint beleszerelmesedtem a Könyvmolyképző Kiadó kötetének borítójába: a Hableányok kíméljenek nemcsak fülbemászó címével, hanem csodaszép színeivel is megvett magának kilóra, ám okkal tartja a mondás, hogy ne borító alapján ítéljünk és válasszunk könyvet!

Lily Sander egy igen érdekes titkot őriz, amit szívesen megosztana az iskola úszóbajnokával, Brody Bennettel, aki nemcsak remek sportoló, hanem igen jóképű is, és ennek hatására Lily szíve gyakran kihagy pár ütemet. Lily sellő ugyanis, vagyis félig sellő, félig ember, és úgy döntött, megismeri az emberek világát is, ezért nagynénjéhez költözött, és pontosan úgy kezdett el viselkedni, mint a kamaszlányok az ő korában. Csakhogy Lilynél ez nem túl bíztató, mivel a sellők óceáni birodalmának, Thalassziniának a hercegnője, és a trón várományosa. Azonban egy sötét könyvtári éjjelen Lily elkövetett egy hibát, aminek hatására a szomszédja lett az a srác, aki megtudta titkát, és ez komoly bonyodalomhoz vezetett mind a parton, mind a tengerben.

Egyszer már megjártam, mikor a borító alapján választottam magamnak olvasnivalót, és most megint ez történt sajnos, pedig minden porcikám azt kívánta, hogy végre legyen egy olyan Young Adult történet, ami hableányokról és egyéb fantasztikus vízi lényekről szól.

A Hableányok kíméljenek egy bájos könyvecske lenne, ha nem lenne ilyen hosszú, ennyire klisés, és ennyire kiszámítható. Lily Sanders az a tipikus kamaszlány, aki sosem tudja, mit akar, és persze utólag jön rá mindenre, de persze ekkor is igen későn, ami azért is bosszantó, mert a Young Adult irodalomban egyáltalán nem feltétel, hogy a főszereplőnk egy buta és egysíkú lány legyen, és már bestsellerek is bebizonyították, hogy a sokkal összetettebb szereplők mennyire nagy népszerűségnek tudnak örvendeni.

De Lily mentéségére, nem csak ő egysíkú, hanem a kötet összes szereplője az, a nagynéni, a szomszédsrác, a sportoló, a szülők, egyszerűen minden az írók rémálmának számító klisés tollal íródott, és ebben az a legszomorúbb, hogy senki sem szólt rá az íróra, hogy ennél bizony több kell.

Pedig a történet bővelkedik potenciállal, a remek mitikus lények kiválasztása, az óceáni világ igazán élethű és valóságos ábrázolása megmutatta, hogy bizony Tera Lynn Childs tud írni, ráadásul a szerelemmel kapcsolatban igazán szép és érdekes gondolatokat fogalmazott meg az írónő.

A Hableányok kíméljenek lehetne egy jó könyv, de sajnos nem lett az, így fájó, ám mégis könnyed szívvel búcsúztam a kötettől, és tetem le a gondolatról, hogy belekezdek a második darabba.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.