Oldal kiválasztása

Mi történik akkor, ha egy rakás balfék – jelen esetben szám szerint hét – véletlenül egy gengszterügylet kellős közepébe csöppen? Többek között erre a kérdésre ad igazán frappáns választ az Éjszakai játék című film. A trailer alapján egy könnyed – már amennyire ebben a zsánerben lehetséges – fekete humorral átitatott akciófilm-paródiára számítottam, és nagyjából ezt is kaptam. Popcornmozinak nem mondanám, főleg az olyan nézők számára, akiknek gyengébb a gyomra, ám akik bírják a strapát, azok mindenképp élvezni fogják ezt a bő másfél órát.

Max (Jason Bateman) és Annie (Rachel McAdams) rendszeresen tartanak éjszakába nyúló, játékokkal teli bulikat a barátaikkal, a következő ilyen alkalomra pedig akkor kerül sor, amikor Max kiállhatatlan bátyja, Brooks (Kyle Chandler) a városba látogat. Brooks ezúttal a saját, bérelt lakásába invitálja a baráti társaságot, és a megszokott társasozás helyett inkább valami újat talál ki: felbérli egy cég alkalmazottjait, hogy vonják be a többieket egy kitalált gyilkosság rejtélyeibe. A játék azonban nem várt fordulatot vesz, amikor túl életszagúvá válik a dolog és Brooksot elrabolja két idegen fickó. A csapatnak így megváltozik a prioritása, és innentől kezdve mindenki azon dolgozik, hogy megtalálják Max testvérét. Arra azonban senki nem számít, hogy a megoldásig vezető úton milyen rejtett titkokat fedeznek fel a házigazdával kapcsolatban, és ennek következtében miféle kalamajkába kerülnek főszereplőink.

Hát, kérem szépen, ez a film meglehetősen kaotikus, ám kizárólag jó értelemben véve. Az alkotók igyekeztek felhasználni az összes műfajbeli klisét és azt valami meglepő, vicces, vagy éppen rettentő abszurd köntösben tálalni a nézőknek. Így történhetett az, hogy végig tudunk röhögni egy olyan jelenetet, amiben egy ember golyót szed ki a másik testéből, vagy éppen egy olyan szcénán fetrengünk, ahol az egyik szereplő vért fröcsköl szét egy szobában. Ha már szóba kerültek a karakterek, meg kell hagyni, hogy kivétel nélkül mindegyikőjük bőven hozzátesz a helyzetekből fakadó komikumhoz, és ugyan a legtöbbjük egysíkú, már-már karikatúrára hajazó jellem, mégsincsenek túlságosan lebutítva, így élvezhetőek maradnak mind.

Tökéletesnek persze nem tudnám mondani ezt a filmet – én személy szerint a gyerekről szóló részét egy az egyben kihagytam volna, mert nem tesz túl sokat a cselekményhez, és ehhez fűződik az egyetlen olyan klisé, ami nem működött olyan jól. Ám mindez megbocsátható, hiszen mást nem igazán tudok felróni az alkotók számlájára: a fent említettek mellett pozitívum még, hogy egyik nyakatekert csavar követi a másikat, kapunk két rendkívül izgalmas autós üldözést, na, meg egy olyan pazarul koreografált, csapatos lopási- és menekülési kísérletet, hogy az állam valahol a padlón kerestem.

Egy szó mint száz, aki szeretne egy jót szórakozni, vagy szüksége van egy pörgős és vicces filmre, ugyanakkor nem hátrál meg egy kis vértől, illetve nem kifejezetten vágyik mély tartalommal bíró alkotásra, annak az Éjszakai játék tökéletes választás.

Szerző

Misplaced
Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.