Oldal kiválasztása

League of Legends – Dryad Soraka,
Photo: Sármai Balázs

Név: Pongrácz Gizella Anita

Nick: Miharu

Link: https://www.facebook.com/MiharuCosplay/

Csillagjegy: Halak

Szülőváros: Gyula

Foglalkozás: Videójátékbolti üzletvezető

Kedvenc film/sorozat:  Lecsó

Kedvenc videójáték: Zelda – Breath of the Wild, League of Legends

Háziállat, kiskedvenc: Kutya 

Hogy találkoztál először a cosplayjel, és mi volt az a pillanat, ami miatt csatlakoztál ehhez a közösséghez?

Ha jól emlékszem 2010-ben volt, hogy láttam egy anime-t és arra gondoltam milyen jó lenne felvenni a ruháját. Abban az évben csatlakoztam a cosplayerek világához. Ellátogattam egy ilyen rendezvényre, és ott láttam szebbnél szebb cosplayeket, és úgy döntöttem, hogy én is közéjük akarok tartozni, így elkezdtem gyakorolni elég sokat hogy a legjobbak között legyek.

Mi volt az első cosplayed?

Az első cosplayem egy igazán könnyű darab volt a Narutóból egy Anbu harcos.

Photo : Czinege Photography

Párod hogy vélekedik a hobbidról, esetleg segít benne, szerepel a terveitek között közös jelmez?

A párom teljes mértékben támogat a cosplayek megvalósításában, illetve ha tud, akkor támogat alapanyagokkal, eszközök beszerzésével. Tervezni közös cosplayt jelenleg nem tervezünk. Viszont van olyan, amit ő is szívesen felvenne, amit segítek neki megvalósítani és lehet, hogy én is készítek ahhoz valami illőt és akkor együtt tudunk menni rendezvényekre.

Mi az első dolog, amit csinálsz egy jelmez készítése során?

Jelmez készítés során először is számomra az egyik legfontosabb az alapanyag, illetve különféle terveket gyűjtése. E nélkül nem igazán tudom elképzelni egy cosplay megkezdését. Készítés előtt ha meg kell legyen a megfelelő számú kép minden oldalról a karakterről tökéletes 3D-ben való terve, illetve rengeteg sablon elkészítése.

Mi alapján választod ki az adott megformálandó karakter, a ruha vagy páncél illetve kiegészítőt nézed, vagy a személyiséget?

Számomra nagyon fontos hogy maga a karakter, amit meg akarok valósítani az személyiségileg teljes mértékben átvehető legyen számomra, viszont nagyon fontos még emellett hogy hiába megfelelő és tetszik a karakter mint személyiségi és tudnék vele azonosulni hogy ha maga a ruha amit visel vagy páncél nem tetszik.

Cosplay: Skyrim – Nightingale armor, Photo: Greencat

Ha változtathatnál egy dolgon a cosplay világában, mi lenne az?

A cosplay világában jelenleg én úgy, gondolom, hogy a legfontosabb és leggyorsabban megváltoztatható dolog az egymás iránti lenézés lenne. Hiába az ember profi vagy esetleg nem profi nagyon sokan közülük még mindig nem rendelkeznek olyan személyiséggel, ami úgy gondolom, elfogadható lenne. Sajnálatos módon ismerek is nem kevés olyan embert, aki remek dolgot készít így lenézi azokat, akik még nem rendelkeznek megfelelő tapasztalattal, hogy ők is olyan jellegű jelmezeket tudjanak készíteni, mint ő maga. Viszont ismerek olyat is, aki pont ennek az ellentéte. Keveset tudott még gyakorolni, keveset tudott még anyagokkal ismerkedni, viszont állandóan lenézi azokat, akik úgymond profibb szinten űzik a cosplaykedést.  Esetleg dolgoznak, van rá pénzük, több időt szánnak rá hogy előrébb jussanak.  Úgy érzem, hogy mind a két félnek becsülni kéne a másikat, és egyik részről sem lenézni, azért mert valaki megteheti, hogy többet gyakoroljon, illetve szán rá időt abból a kevésből is.  Az, aki remek dolgokat készít nincs joga ahhoz, hogy azt, akinek nincs elég ideje vagy anyagi ráfordítása hogy megfelelő minőségű jelmezeket készítsen bármilyen formában kisebbnek látni saját magánál. A profi cosplayes tanít, nem pedig eltaszít.

Melyik jelmezed elkészítése volt a legnagyobb kihívás a számodra?

Minden cosplayem más alapján készült, és mindben volt olyan, ami fejtörést okozott. Viszont jelenleg nem tudok olyat mondani, ami különleges nehézséget okozott volna számomra. Mindegyiknél volt egy olyan szakasz, aminél azt éreztem, hogy igazán nehézkes viszont annál a pontnál is rengeteg különféle dolgot kipróbáltam, hogy megvalósítsam azt, amit szeretnék.

Mit szeretsz jobban, a fotózást vagy a rendezvényeket?

Mindkettő magában más-más élményt tud nyújtani, viszont úgy gondolom, hogy jelen pillanatban a rendezvények azok, amiket jelenleg jobban szeretek. Sok élményt tud nyújtani, különböző emberekkel tudok találkozni. Nagyon sok olyan fiatal van, akikkel tudok beszélgetni, és tovább tudom adni azt, amit csinálok, és hogy ha már egy emberhez eljut, akkor már nyertem. A fotózást is nagyon kedvelem, arra mindig nagyon körültekintően készülök, hiszen később a jelmezt, amit megörökít a fotós, nekem és az utókornak megmarad, ami bizonyítja azt, hogy érdemes volt a művészetbe és a kreativitásba fektetni az időt, hiszen jobban megéri, mint bármi más.

Mindig élmény jelmezben a város utcáit járni, volt már, hogy felismertek a megformált karakter bőrében?

Volt már rá példa hogy az, akinek beöltöztem azt felismerték, viszont nem igazán járkáltam még a városban egy teljes jelmezben. Ismeretes én elég sokszor páncélt készítek magamnak, ami nem éppen a kényelemről híres, így ha tehetem, nem mozgok ha nem muszáj.

LOL – Kayle cosplay,
Photo : Czinege Photography

Ha vacsorázhatnál egy szereplővel, legyen az játékból, sorozatból vagy filmből, ki lenne az?

Most hogy ezt a kérdést olvasom elkezdtem gondolkozni, hogy melyik az a szereplő, akivel szívesen étkeznék, talán úgy gondolom hogy a Thor filmből Lokival (Tom Hiddleston) vacsoráznék.

Mi a legkedvesebb emléked a cosplayjel kapcsolatban?

A legkedvesebb emlékem még 2012-ben volt méghozzá otthon. Édesanyám már akkor nagyon beteg volt, és igen tapasztalatlan voltam a jelmezkészítés terén. Sűrűn mutattam neki hogyan állok, és mivel nagyon tetszett neki megkért, hogy a kedvéért versenyezzek. Azóta versenyeztem, míg nem zsűri székbe nem sikerült ülnöm, és onnan a szervezésbe. Ezek után sem hagyom fel a cosplay készítését.

Mennyi időt szánsz egy jelmez elkészítésére, a részletek kihangsúlyozására? Volt már olyan, amit inkább félbehagytál?

Egy cosplay elkészítésére általában több hónapot szánok. Ez természetesen függ annak  nehézségétől is, viszont van olyan, amit természetesen félbe hagytam, és nem azért mert esetleg nehéz lett volna, hanem úgy éreztem, hogy csinálom-csinálom de annyira mégsem tetszett végül meg maga a karakter mint ahogy előzőleg gondoltam.

Mik a jövőbeni terveid, van olyan álom cosplay, ami még várat magára?

Jelenleg nincs álom cosplayem, és nem is volt soha. Viszont vannak jövőbeli terveim, amik jelenleg csak papíron léteznek, vagy a fejemben. Van, ami meg vannak tervezve, elkezdtem sablont készíteni, de még a teljes megvalósítás várat magára.

Zsűrizni vagy versenyezni nehezebb szerinted, mi a szépsége mindkét oldalnak?

Úgy gondolom, hogy mindkettő elég nehéz tud lenni a maga módján. Mind a kettőnek vannak jó is úgymond árnyoldalai is. A versenyzés az mindenképpen idegőrlő tud lenni. Mások előtt bemutatni, és megfelelően szerepelni a színpadon.  Imádkozni, hogy ne essen szét esetleg rajtad, ne sérüljön meg a ruha szállítás közben, ne legyen vele semmi probléma, ne hányd el magad, ne ess el, másoknak hogy fog tetszeni, a zsűri mit szól a munkádhoz. Úgyhogy vannak aggályok, amelyik verseny közben, alatt, előtt, és után folyamatosan fennállnak. A zsűrizés is úgy gondolom, hogy nem egy könnyű piskóta, ugyanis hogyha nem úgy választ általában a zsűri, ahogy az esetekben a közönség nagy része gondolja, akkor általában vannak zúgolódások, és egyéb hasonló problémák.  Viszont én már ültem mind a kettő csónakban, és azért azt kell valljam hogy a zsűrizés talán egy kicsit nehézkesebb mint a versenyzés ugyanis ott elég sok mindent meg kell tanulni ahhoz, hogy zsűrik legyünk. Nem csak egy bizonyos területhez kell érteni, hanem minden olyan elkészítési módhoz, amit a versenyzők esetlegesen felhasználnak a jelmezek elkészítése során.  Látni is kell a részleteket, értékelni kell, és fontos hogy megfelelő döntést kell hozni. Sokszor a versenyzők nem látják, hogy a másik éppen azért nyert, mert 5000 gyöngy van rajta amit egyenként rakott fel, ragasztott rá, vagy éppenséggel olyan aprólékosan csinálta meg a páncélját, ruháját. Messziről talán nem is látszik csak, hogy ha közelről megnézzük, hogy igen, ez aztán nem semmi, vagy a zsűri kiszúrja, és ki kell szúrni azokat, akik esetlegesen láthatóan nem maguk készítették a ruhát viszont fantasztikusan áll rajtuk, de azt nem tudjuk persze értékelni, ami nem úgy mond az ő keze munkája. Annyi szempont van még, hogy lehetne bőven ecsetelni, de szerintem felesleges. Mind a kettő esetben nagyon nehéz, de úgy érzem, hogy legtöbbször szegény zsűrin csattan az ostor.

Diablo3 – Demon Hunter
Photo : Varga Csaba

Van javaslatod, tanácsod a kezdő cosplayesek számára?

A tanácsom az lenne, hogy soha ne adják fel. Ha látnak maguknál esetleg jobbat, mert mindig lesz olyan, aki jobb, mindig lesz olyan, aki tehetségesebb valamiben, mindig lesz olyan, aki jobban varr, vagy jobban csinál páncélt. Viszont azt is tudni kell, hogy ők sem így születtek. Rengeteget gyakoroltak, rengeteg idejük van abban hogy ehhez ezen a szinten legyenek, és hogy ha azok akik a nyomdokaiba akarnak lépni akkor az nem fog elsőre sikerülni. Ha másodjára se fog sikerülni, akkor talán harmadjára igen, de ha nem akkor addig kell hajtani, addig kell gyakorolni, addig kell vért izzadni amíg a munkánk olyan nem lesz amilyet szeretnénk. Az évek során ezt is tovább fejleszteni. A jó pap is holtáig…

Most milyen jelmezen vagy jelmezeken dolgozol éppen?

Jelenleg az Overwatch-ból Widowmaker cosplayét szeretném befejezni, és emellett tervezek egy páncélt is, amit szeretnék versenyre vinni. E mellé még három kisebb cosplay szeretnék, amit bármikor, bárhol fel tudok venni, és végre kényelmes lesz.

Marvel vagy DC Comics?

Ezen sokat gondolkoztam viszont úgy gondolom, hogy a Marvel közelebb áll a szívemhez mint a DC világa.

Ha választhatnál egy Disney hercegnőt, akinek a bőrébe bújhatnál, ki lenne az?

Régebben Pocahontas akartam lenni gyerekként, de felnőtt fejjel rájöttem, hogy a szabadban élés nem a kedvenc műfajom, és annyira nem vagyok hercegnő típus. Viszont ha nagyon választani kellene, akkor a Jégvarázsból lennék Elza méghozzá azért, mert igen különleges ereje van és inkább ezért döntöttem mellette.

Ha a Föld bármely pontjára ellátogathatnál, hova utaznál legszívesebben?

Elég sok helyre szeretnék eljutni viszont jelenleg az első úti cél, ahova mennék az Párizs. Utána síelni, továbbá egy jó meleg helyre süttetni a hasam.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.