Oldal kiválasztása

*** SPOILERVESZÉLY! ***

Amikor nem egészen egy évvel ezelőtt megláttam a Twister Media gondozásában megjelent könyv, A kárhozott első beharangozó gif-jét, már akkor szerelembe estem. Nagy rajongója vagyok ugyanis a pillangóknak, a disztópiáknak és a romantikus szálat sem vetem meg, így első pillantásra elrabolta a szívemet S. J. Kincaid könyve.

A történet az űrben játszódik pár évszázaddal a mai kor után, amikor az emberek már elhagyták a Földet. Lenézik azokat, akik planétákon élnek, mesterséges úton hoznak létre humanoid életeket, és a helionita vallást nagyobb erénynek tartják, mint a tudást magát. Olyannyira, hogy egyenesen eretnekségnek tartják, ha valaki másképp gondolkodik. Hogy miért is? Talán mert a tudás veszélyes dolog azokra nézve, akik azt nem birtokolják.

„Ráébredtem, mennyire védtelen is a lény, akit megfosztanak a szabad akaratától. Hiszen még a saját védelmében sem képes döntéseket hozni. A legutolsó csúszómászó is képes erre, ő viszont nem volt az.”

Ebben a gyászos jövőben él Nemezis, a kárhozott, és igyekszik minden erejével védelmezni Sidoniát. Életének egyetlen célja a számára kijelölt személy életének vigyázása. Nemezis humanoid. De vajon tényleg csak egy kitenyésztett lény lenne, érzések és vágyak nélkül? S amikor a lány megszokott élete fenekestől felfordul és a szeretett személyért szerepet kell játszania, időről időre, oldalról oldalra mutatkozik meg az igazi ember a lény mögött.

A karakterek fantasztikusan összetettek és kidolgozottak. Adott egy önmagában az embert éppen felfedező lány, akit arra hoztak létre, hogy ne féljen semmitől, de ezzel a felismeréssel először nem tud mit kezdeni. Számára a cél szentesíti az eszközt, ízig-vérig antihős, és fogalma sincs, hogy hogy legyen igazán ember, hiszen ő csak egy kárhozott, nem érzésekre és vágyakra, hanem gyilkolásra, védelmezésre tervezték. De hiába is mondogatja ezt, egy idő után kénytelen beismerni önmagának is, hogy ennél jóval több. Micsoda karakterfejlődés kérem szépen, egyszerűen imádtam.
És ott a másik főszereplő, Tyrus akiben sokkal, de sokkal több van, mint ahogy azt elsőre mutatja. Az ő álcáján átláttam, de legalábbis sejtettem, hogy még nagy tettekre lesz hivatott.
És hogy lássuk, micsoda elkorcsosult világban kell élniük a jövő embereinek bemutatom Cygnát, aki a gondolatokban és szívekben élő nagymama karakter megcsúfolása. Cygna, aki a saját gyermekeit, unokáit, férjét ölte meg a hatalomért cserébe, aki egy igazi, hidegfejű, logikai játékos. Fantasztikus karakter a maga gonosz és groteszk módján.

„Sikítani tudtam volna. A torkomban egyre emelkedett a sikoltás az elviselhetetlen dühtől, hogy csak ennyit érek. Hogy minden érzésem, minden tettem és minden, ami vagyok, nem több egy valódi emberhez csatolt járuléknál. Én több vagyok ennél! Ő több volt ennél! Többek vagyunk ennél!”

A kárhozott egy brutálisan jó és páratlan történet, amely olyan fontos kérdéseket és problémákat tár az olvasó elé, amelyekkel még ma foglalkozni kell. Az írónő részletesen bemutatja a világot, amelybe a cselekményt ültette és nem hagy kérdéseket az ügyben sem, hogy mégis hogy juthatott ide az emberiség. Kifejti a múltat és a jelent is. Mi pedig nem hagyhatjuk, hogy az elkövetkező generációk erre a sorsra jussanak. Nem lehet, hogy a tudatlanság és az elvakult vallási nézetek irányítsák majd a világot, hogy érző lényeket azért hozzunk létre, nevelgessünk, hogy aztán majd áldozatként a központi csillagba lőjünk. Ennyire nem lehet barbár az emberiség. Kell a fejlődés, kellenek a tudományok, kellenek a könyvek és a tudás, de az nem kell, hogy a technológiai fejlődés miatt az emberek ellustuljanak, és megvessék mindazt az értéket, amit évszázadokon keresztül értünk el.

A kiadótól ez volt az első könyv, amit olvastam és egy hatalmas piros pont jár nekik, mert igazán igényes a fordítás – köszönöm Bodóné Hofecker Zsuzsannának –, és ebből az igényességből nem engedtek sem a helyesírást, sem a szerkesztést illetően.

A kárhozott olvasása igazán páratlan élmény volt számomra, amelyet mindenkinek ajánlok, aki szereti az izgalmas, fondorlatos, fordulatokkal teli történeteket, hiszen elgondolkodtat és magába szippant egyszerre, vázol egy lehetséges jövőt, amit senkinek nem szabadna átélni.