Oldal kiválasztása

A Valentin-nap egy eléggé megosztó dolog. Legalábbis ezt tapasztaltam. Van aki szereti, van aki nem, van aki ünnepli, van aki nem, van aki ünnepelné, ha lenne kivel és még lehetne sorolni a lehetőségeket. Párommal idén valami különlegesre vágytunk, ami túlmutat a menjünk el egy étterembe, meg kapsz egy virágot sablonon, így elég hamar a Csodák Palotája Valentin-napi programsorozata mellett döntöttünk.

Először egy kis történelmi visszatekintés magáról a Valentin-napról.
Ennek az ünnepnek is, mint sok másiknak is vallási eredete van, ami az évek múltával igencsak elhomályosult, sőt 1970-ben az egyházi kalendáriumból is eltűnt, helyét átadva Konstatin-Cirill és Szent Metód ünnepének. Február 14-e Szent Bálint napja volt, aki a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Az ünnep alapját Szent Bálintról, Terni püspökéről elterjedt egyik történet képezi, mely szerint a püspök többek között engedély nélküli házasságokat is kötött és áldott meg a XIV. század idején, ezzel próbálva segíteni a fiatal szerelmespároknak. Végül hite miatt végeztették ki – a hagyomány szerint – február 14-én. Érdekessége a történetnek, hogy Bálintnak oly erős volt a hite, hogy azzal börtönőre vak leányának is visszaadta a látását, akinek kivégzése napján búcsúüzenetet is írt. Maga a Valentin-nap ünneplése a XX. század végén terjedt el világszerte, és vette fel a ma ismert, ajándékozással egybekötött formáját.

Egy kis ismertető a Csodák Palotájáról is.
1993-ban alapította az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és a Rubik Nemzetközi Alapítvány a Budapest Science Center Alapítványt. Céljuk egy olyan „interaktív tudományos játszóház” – manapság „tudományos élménycentrumnak” nevezik – létrehozása volt, amellyel bárki – kicsiktől a legnagyobbakig – játszva tanulhatnak meg tudományos dolgokat.
Az intézmény megálmodója azonban Öveges József volt, aki már a hatvanas években elképzelt egy olyan intézményt, ahol a tudomány csodáival ismerkedhetnek meg a látogatók, így el is nevezte azt Csodák Palotájának. Amikor az intézményt megalapították kézenfekvő volt, hogy így kereszteljék el, aminek további érdekessége, hogy az első science center volt Közép- és Kelet-Európában. Jelenleg az érdeklődők Óbudán találják meg a komplexumot két szinten, ahol érdekes csodákat fedezhetnek fel, részt vehetnek különböző előadásokon, vetítéseken.

És akkor most jöjjön a Valentin-napi programsorozat.
Az esemény regisztráció köteles volt, azonban ez nem vett igénybe többet, mint kb. fél perc, hiszen nevet, elérhetőséget volt szükséges megadni. Kattintás után már küldte is a rendszer a visszaigazoló e-mailt, hogy Kedvesemmel szeretettel várnak. megj.: ezt nem nekem, hanem neki küldték.
A programok 17:00 és 21:00 óra között voltak látogathatók. Mi is ekkor érkeztünk. Gyors jegyvásárlás és regisztráció ellenőrzés után kaptunk egy CSOPA térképet a Szerelmesek útvonalának leírásával, valamint egy gyors tájékoztatót arról, hogy merre találjuk a ruhatárat, büfét, vagyis a kiszolgáló helyiségeket, illetve, hogy a program végén egy ajándék szív alakú, héliumos léggömbbel is gazdagabb leszek. Leadtuk a kabátokat, táskát, és a térképpel felvértezve belevetettük magunkat az útvonalba.
Az alsó szinten több kiállító terem is van, mindegyik tele sok-sok érdekes játékkal. Tesztelhettük hallásunkat, szaglásunkat, egyensúlyérzékünket. Célra lőhettünk a levegőágyúval, megvizsgálhattuk az elekromosságot, a testre ható erőket, kipróbálhattunk egy fakírágyat. Amit én kifejezetten lenyűgözőnek tartottam, az az Alkotó inga volt. Két súly, toll és papír segítségével csudaklassz mintákat lehet vele rajzolni. Megvizsgálhattuk a mágneses folyadékot, a mágnesek hatását, megtapasztalhattuk, hogy mekkorát tudnánk ugrani a Naprendszer többi bolygóján és játékos feladatokkal szórakoztathattuk magunkat a berendezett űrbázison.
18:00 órától az Öveges teremben részt vettünk egy harminc perces fizika show-n, ahol a randizás szabályait mutatták be kísérletek révén. Ahogy leültünk, akkor tudatosult bennünk, hogy sajnos lemaradtunk a 17:00 órai kezdettel meghirdetett páros bonbon készítésről, pedig az is érdekes programnak ígérkezett. Sajnos nem voltunk eléggé figyelmesek, de a kísérleti fizika maximálisan kárpótolt. Láttuk, hogy milyen hatással van a tűz és az alkohol egymásra, a helium a hangszálainkra, a folyékony hidrogén egy lufira vagy épp egy vállalkozó kedvű néző kezére. Hogy hogy pattognak a szikrák két szerelmes között vagy éppen mennyire strapabíró egy poliuretánból készült eszköz. Természetesen az egész show-t a szerelem köré építették, egészen az első randitól a beteljesülésig. Fantasztikus élmény volt.
Az előadás után visszamentünk még az alsó szintre nézelődni, „játszani”, majd újra fel a felsőre, ahol logikai feladványokkal szórakoztattuk magunkat. Például egy nagy szögre úgy kellett elhelyezni hat másik szöget, hogy azok egymással érintkezhettek csak, a talapzattal nem. A felső szinten interaktív játékasztalok is helyet kapnak, amelyeket mi is kipróbáltunk. Társas valamint egyedül is játszható játékokat kínálnak. Gyerekkorom óta nem játszottam a malom játékkal, egészen tegnapelőttig. De akár e-képeslapot is lehet készíteni és elküldeni e-mailen a CSOPA rendszerén keresztül. Továbbá a felső szint ad helyet a szabaduló szobáknak, valamint a mozi termeknek, illetve a Newton almáskertje fantázianévvel ellátott teremben a fizika törvényeivel játszhattunk. Érdekes látnivalóval volt tele az Illuziók terme, ahol erősen becsapták érzékszerveinket. Itt láttunk még hologramot, s volt egy tükörszoba is.
Végül már majdnem 21:00 óra volt, amikor leballagtunk a kabátokért és megkaptam a lufit is. Sajnos nem minden terembe jutottunk be, mert már zárva volt, mire odaértünk, mégis hatalmas élmény volt számomra ez a Csoda Randevú. Nem csak azért, mert először voltam a Csodák Palotájában, de azért is, mert felejthetetlen, élményekkel teli Valentin-nappal leptek meg minket a szervezők.

Forrás:
Valentin-nap
Csodák Palotája