Oldal kiválasztása

Steven Universe: Rózsakvarc, Photo: Ákos Nikházy

Név: Téglás Kata Dalma

Nick: Cathy Turner

Link: https://www.facebook.com/Cathy-Cosplay-803604053078855/

Csillagjegy: Bak

Szülőváros: Kecskemét

Foglalkozás: Sport, és gyógy masszőr

Kedvenc film/sorozat: Három film frenchise-t emelnék ki, és akkor talán nem kell karácsonyig sorolnom őket: Karib-tenger kalózai széria (de, ha nagyon választani kell, akkor a harmadik rész) Star Wars (nem mondom meg melyik, mert meglincseltek). Batman összes ( jó, a Batman és Robin az… az azért annyira nem…)
Sorozatok terén, mivel első sorban animés vagyok onnan természetesen a nagy mainstream nevek, mint a NANA, Bleach, Naruto, Fairy Tail, de a kisebbek, mint a Noragami, Magi, nagy kedvenceim. Élő szereplős a mostanra oly híressé vált szuperhős sorozatok, abból is kifejezetten a Gothamet szeretem. Nézek mást is, de elég válogatós vagyok, főleg, mivel folyamatosan időszűkében létezem.

Kedvenc zenei stílus/előadó: Rock, klasszikus/ Hazai együttes a mostani nagy kedvenc a Leander Kills, de ide tartozik a depresszió, tankcsapda és Hooligans. Külföldi együttes pedig egyértelműen a 30 Second to Mars, és nem, nem csak Jared Leto miatt… tovább a Three Days Grace, Skillet, Nickleblack. A klasszikus vonal pedig tudom, eléggé elüt, de kell az ellenpólus. Hazai viszonylatban egyértelműen Havasi Balázs viszi a prímet, a külföldiek terén meg Hans Zimmer, sajnálom John Williams…

Kedvenc videó játék: Nem vagyok egy nagy gamer, de a Prince of Persia játékokat végig pörgettem, igen a régit is! Amúgy mostanság a Mortal Combat XL és az Injustice második részével játszom. Innen is látszik, hogy ahol ugrálni és verekedni kell, az jöhet!

Háziállat, kiskedvenc: Szüleimnél van Lizzy nevű Labrador retriverem, illetve saját tartásban van Cherry nevű vörös, kosorrú, hosszúfülű, törpenyulam. Két éve volt egy Benedicht nevű Afrika óriás Achát csigám, ha már űrangolnám nem lehetett… 

Doctor Strange – Ancient One, Photo: Catleen

Hogy találkoztál először a cosplayjel, és mi volt az a pillanat, ami miatt csatlakoztál ehhez a közösséghez?

Először képeken láttam, amikor a Kecskeméti animés közösségem a KAMI tagjai hazajöttek Pestről az akkor még MAT által gondozott animeconrokról, és megmutogatták a fotóikat. Már akkor ámulatba ejtett, mennyire ügyesek a bátor beöltözők, ám amikor a 2009-es tavaszi conon magam is megcsodálhattam őket, tudtam, hogy itt a helyem és én is be akarok öltözni, mert ez voltaképp annak is a jelképe, hogy közéjük tartozom, és mindenki szeret tartozni valahová.

Van olyan személyiség, aki inspirál téged, a cosplay világán belül és kívül?

Mindig megcsodálgatom a neves cospalyesek munkáit és borzasztóan tisztelem őket azért, amit letettek az asztalra. De őket nézegetve túl távolinak tűnnek, mint a nagy Hollywoodi színészek, akik csak néha ereszkednek le a pornép közé, s tisztában vagyok vele, hogy erről szó sincs, mert minden velük való találkozás egy nagyon jó élmény (lásd Leon Chiro) de számomra az ad igazi inspirációt, amikor a közvetlen közelemben tevékenykedők lépnek szintet. Mikor látom, hogy hoppá, neki sikerült az a nehezebb varrás, vagy egy nagyobb, bonyolultabb fegyver elkészítése. Számomra a fejlődő, fejlődni vágyó embernél nincs motiválóbb, mert arra sarkall, hogy én is utolérjem, én is tanuljak és tegyek a fentebb lépésemért.

Mi volt az első cosplayed?

Egy Matsumoto Rangiku Cospaly a Bleach című animéből

Steven Universe: Rózsakvarc,
Photo: Lord Halgor

Mi az első dolog, amit csinálsz egy jelmez készítése során?

Baromi sokat agyalok rajta. Összeszedem gondolatban, hogy is nézne ki, mi kell majd hozzá, milyen módon oldjam meg a kiegészítőit, ha vannak és ahhoz milyen eszköz kell. Felmérem a korlátaimat, ha esetleg én nem rendelkezem azzal a technikai tudással, ami kell majd a ruhához/kiegészítőhöz átgondolom ki az, aki segíthetne, de nyilván mindig azzal kezdek, amit magam is meg tudok csinálni.

Mi alapján választod ki az adott megformálandó karakter, a ruha vagy páncél illetve kiegészítőt nézed, vagy a személyiséget?

Fontos, hogy lássam azt a szériát, filmet, bármit, amiben a karakter szerepelt. Lényeges, hogy tudjam a hátterét, mi történt vele. Ilyenkor hozzá kötődő zenéket hallgatok, hogy átjöjjön a stílusa. Persze fontos, hogy kivitelezhető legyen, tudom a korlátaimat, hogy meddig tudok elmenni. Nem vágyhatom egyelőre testpáncélra, mert nem férek bele… de ez nem jelenti azt, hogy más ruha ne állna jól. Ezen felül néha azt is nézem, tudok- e öltözni valakihez, párhoz, vagy csapathoz, mert a cosplay nem magánhobbi, akkor a legértékesebb és legmókásabb, ha többen élitek át a varázsát.

Melyik jelmezed érzed a legközelebb magadhoz és miért?

Egyértelműen a Rose Quartz cosplayem a Steven Universből. Az eddigi legtöbb munkám van benne, nagyon sok mindent tanultam varrásról, szabásról, emellett pedig türelmet és alázatot is, mert megértés kellett afelé, akivel csináltam. Csapatmunka volt, mint mester és Padavanja. A karakter pedig illik rám testalkatilag, s bár nem éreztem sokszor közel magamhoz a rózsaszín színt, még jól is áll. Rose amúgy egy rettentően kedves, odaadó karakter, aki mindig angyalian csodálkozik rá a világunk szépségségre, minden apróságnak örül, és szereti az embereket, még ha azok gyarlók is, és pontosan ilyen vagyok én is. Hálát adok az utolsó napsugárért is. Az sem elhanyagolható, hogy én a szalagavatómon nem vettem fel keringő ruhát, mert kidobott pénznek tartottam, ettől függetlenül ki ne vágyna egy nagy habos ruhára, amiben végig vonulhatna. A különbség az, hogy ez örökre az enyém, a szalagavatós ruha pedig csak egy est erejéig lett volna az, így egy kis türelemmel ugyan, de így tényleg megérte.

Sadness- Inside Out, Photo: Atis, LDP

Melyik cosplayt volt a legnehezebb elkészíteni, miben volt más a többitől?

Szintén a Rose Quartz-ot emelném ki. Életemben először csináltam saját kezemmel kiegészítőt, még pedig a pajzsát, ezért olyan anyagokkal kellett dolgoznom, amivel még addig soha, mint dekor gumi, vagy fújós lakk. (nehezebb egyenletesen fújni, mint azt bárki is hinné) de minden ilyen dolog egy új – gamer nyelven – skillt ad, aminek csak örülhet az ember, és ha ez annyira nem is lett jó, legközelebbi próbálkozásra sokkal szebb lesz majd, mert a szerzett tapasztalat soha nem vész kárba.

Melyik jelmezed elkészítése volt a legnagyobb kihívás a számodra?

Határozottan a Rose Quartz. A con reggelén arra ébredni, hogy még fel kell ragasztani a legfőbb ékkövet, még varrni kell nem épp a legjobb ébredés utáni gondolat.

Mit szeretsz jobban, a fotózást vagy a rendezvényeket?

Nehéz választani, de mivel a conok elégé beszorultak egy helyszínre, ami nem ad sok új lehetőséget, így a sok más helyszín való fotózások új tereket nyithatnak a portfólió kibővítésére. Azonban a conokon a hangulat és a közösség építés kerül előtérbe.

Ha vacsorázhatnál egy szereplővel, legyen az játékból, sorozatból vagy filmből, ki lenne az?

Jack Sparrow Kapitány. Valószínűleg nem sokat ennénk, inkább innánk…

Doctor Strange – Ancient One, Photo: Ákos Nikházy

Van olyan karakter, akinek több jelmezét is szeretnéd elkészíteni, ki lenne az?

Kedvenc Disney hercegnőm Belle. Ebből kifolyólag kb. az összes ruháját imádom, így mind az egyszerű kék falusi ruháját, mind a piros téli, és természetesen a sárga keringő ruhája is tervben van, de leginkább az új filmből való báli ruha, lélegzetelállítóan szép.

Mi a legkedvesebb emléked a cosplayjel kapcsolatban?

Konkrét nincs, de azt hiszem minden pozitív „milyen szép ruha” „kérhetek egy fotót” mondat megéri a fáradságot, illetve az odarohanások és a bíztatások is mind kedvesek a számomra.

Mik a jövőbeni terveid, van olyan álom cosplay, ami még várat magára?

Végre szeretnék egy DC témájú női cosplayt különösen Killer Frostot.

Kávés vagy inkább teás vagy?

Mikor mi, nyáron egyik se, ha meleg, ha hideg, akkor inkább jeges tea, de talán télen is a tea filteres doboz után nyúlok inkább.

Most milyen jelmezen vagy jelmezeken dolgozol éppen?

Nem rég készült el az original Jedi ruhám, amivel csatlakozhatok a Lázadó Légióhoz, nagy vágyam volt egy ilyen ruha. A következő pedig Thalia múzsa lesz a Herkulesből, az én többi bájos múzsa nővéremmel karöltve.

The Nightmare Before Christmas – Sally

Melyik roxforti házba tartoznál?

A genya kvízek mindig a Mardekárba tesznek, de én ennél bátrabbnak és vakmerőbbnek gondolom magam. Azonban ha a Griffendél ellentettje a Mardekár, akkor nem kizárt, hogy a „sötét oldalból” is bujkál bennem valami, de határozottan Griffendéles lennék, hisz mégiscsak hős alkat vagyok.

Marvel vagy DC Comics?

A DC Magyarország egyik adminja vagyok… I’m Batman…

Ha választhatnál egy Disney hercegnőt, akinek a bőrébe bújhatnál, ki lenne az?

Belle. Kalandra vágyó, miközben a lelki tárását keresi, kiskoromtól fogva teljesen azonosulni tudtam vele.

Egy lakatlan szigetre mit vinnél magaddal?

Vihargyújtó. Egy egészségügyi és tisztasági pack. Könyvek. Éles kés.  Meg minimum egy üveg jófajta rum…

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.