Oldal kiválasztása

Bevallom nem vártam túl sokat a Britanniától, sőt, igazából egy echte Vikings koppintásnak tartom – és bizony a pilot sem volt túl meggyőző.

Miután a kelták egy évtizede kiverték a római légiókat a brit szigetekről, a korábbi egység felbomlott, és belviszályok, apró királyságok és falvak csatái dúlják fel az erdőket. Ezt a megosztottságot használta ki Róma, és küldte Aulus Plautiust (David Morrissey) a hadsereg vezetőjének és a teljes hódítás lebonyolítójának. A múltkori vereség élénken él a római légiók emlékében, többen ősi varázslatoktól és gonosz teremtményektől rettegnek, míg mások talán pont ezeket keresve indulnak útnak.

A római légiók partraszállása után szó szerinti mészárlás kezdődött, ráadásul egy igen jeles napon, a napfordulókor érkeztek meg a katonák, összezúzva ezzel a part menti falu rituális éjjelét. De a harcosok eljövetelét előre látta egy kitaszított.

Nos, az első hallásra igen ismerősnek tűnő szituáció is azt támasztja alá, hogy a Sky is akart magának egy történelmi sorozatot, és ezért saját múltjuk titkokkal övezett időszakáig nyúltak vissza. A druidák, kelták és a törzsi villongások remek táptalajt nyújtanak a vérengzésnek és a misztikumnak, amit a sorozat ki is használ, szerintem rendkívül indokolatlanul.

A Britannia alkotói minden bele akartak zsúfolni történetükbe, legyen az személyes dráma vagy éppen hatalomvágy, de valahogy a sok mindennek hála egyszerűen ellaposodott a történet, és vele együtt a szereplők motivációja is. Konkrétan nem akad senki, akivel egy kicsit is szimpatizálni lehetne, csak a dac, a gőgösség és a hiszti megy mind a férfi, mind a női oldalról.

Önálló alkotásnak nehéz értékelni ezt a sorozatot, de ha sima koppintásnak vesszük, akkor sokkal jobb, mint a szintén nemrég debütált Kinghtfall. Az elkövetkezendő epizódok során valószínűleg maga a misztikum lesz a fő szálunk, mivel ez az egyetlen valódi mozgatórugó a történetben. Ez azért is szomorú, mert tényleg nagyon ügyes színészeket vonultat fel.

Sajnálom, ugyan, hogy a Britannia nem sült el olyan jól, de még így is rengeteg kiváló sorozat fut a tévékben, és még azokra sincs olykor időm, ezért nyugodt szívvel engedem el ezt a show-t.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.