Oldal kiválasztása

Tanács kellett. Végre van időm írni, de miről? Mi az, amit megnézhetnék, és még senki nem írt róla? Utánakérdeztem a barátaimnál tudnak-e nem olyan ismert, érdekes filmet. Hát ez lett a válasz!

Egy téli reggelen egy vidéki francia kúriában karácsonyra készülődik a család. A ház úrnője, Gaby (Catherine Deneuve), a testvére, Augustine (Isabelle Huppert), az édesanyjuk (Danielle Darrieux) és Gaby lánya, Catherine (Ludivine Sagnier) már nagyon várják a nagylány, Suzon (Virginie Ledoyen) érkezését. A házban tartózkodik még a család két cselédje, Chanel (Firmine Richard) és Louise (Emmanuelle Béart). Mikor a lány megérkezik, indulnak, hogy felébresszék a ház urát, aki bizonyára nagyon fog örülni a hírnek, de amint benyitnak, hihetetlen látvány tárul eléjük. Az apát, Marcelt (Dominique Lamure) meggyilkolták, kést döftek a hátába, amíg aludt. Hamarosan megérkezik Marcel húga, Pierrette (Fanny Ardant) is, ezután pedig a nyolc nő segítséget próbál szerezni.Az utat elzárta a hó, a telefonkábelt elvágták, így hát a rendőrséget nem tudják hívni. A kutyák egyszer sem ugattak és a kapu zárva volt, tehát a gyilkosnak a házban kell lennie. Ami vagy azt jelenti, hogy mindannyian veszélyben vannak, hiszen az elkövető még mindig ott rejtőzik, vagy ami még rosszabb, hogy egyikük az! Hirtelen mindenki gyanússá válik és a szeretetteljes családtagok hamarosan gyanúsítgatni, vádolgatni kezdik egymást, és mindenkiről napvilágra kerül valami szörnyű. De vajon ki ölte meg Marcelt?

Meg kell mondjam, ez a film erősen túlzó, ami nyilván nem meglepő. Ha életszerű lenne, valószínűleg nem lenne film, és ezt mindenki tudja. Vagyis lehet rá számítani, hogy minden egyes szereplőről kiderül valami titok, ami kellőképpen gonosz, kompromittáló vagy éppen mocskos, még akkor is, ha ilyen család a valóságban úgysem létezik. Ennek ellenére élvezhető, és néhány dolgot kivéve cseppet sem kiszámítható.

 

A szereplőket gondosan válogatták össze, mindenki megfelel a maga karakterének, de legfőképp Deneuve alakítása a zseniális, mondhatni az viszi a hátán az egészet.

Mivel musicalről van szó, beszéljünk a dalokról. A mai jól átgondolt musicalekkel ellentétben, ahol érezzük, hogy mikor fog valaki dalra fakadni, itt néha elég random jöttek a zenés betétek, és sokszor nem tettek hozzá az adott szituáció megértéséhez. Ennek ellenére azért nem rosszak, az énekhangok szépek, csak kicsit jobban előkészíthették volna nekik a terepet, a hangulatot.

A látvány nem kifejezetten érdekes, majdnem az egész film egyetlen szobában játszódik, a vágás és a kamerakezelés viszont jól sikerült.

Összefoglalva, érdekes, izgalmas film, bár tudom, a cselekményleírásom alapján egy komplett szappanoperának tűnik. Valljuk be, valamennyiben az is, de ez teszi érdekessé, ahogy a helyzet egyre fokozódik és újabb, durvább titkok látnak napvilágot. Ha valaki szereti az ilyesfajta csavaros történeteket, akkor egy unalmas estét mindenképp szánjon rá!