Oldal kiválasztása

June_Avatar_ATLA_fotos_K.Balazs_Photography

Név: Faber Dóra

Nick: Mo

Link: https://www.facebook.com/MosCosplay/

Csillagjegy: oroszlán

Szülőváros: Budapest

Foglalkozás: tanuló

Kedvenc film/sorozat: nagyon sok mindent szeretek, és nem nagyon szeretek kedvenceket választani, de ha mindenképp kéne akkor a Harry Pottert mondanám

Kedvenc zenei stílus/előadó: a klasszikustól a death metalig mindent szeretek, ami jó

Kedvenc videójáték: Sims, Lego Star Wars, Jazz Jackrabbit 2, Frogger 2

Háziállat, kiskedvenc: van egy bátyám, 2 cicám és néhány pók a sarokban 

Hogy találkoztál először a cosplayjel, és mi volt az a pillanat, ami miatt csatlakoztál ehhez a közösséghez?

2010 őszén vettem részt életem első MondoConján, ahol teljesen magával ragadott a rendezvény és jelmezek varázsa. Egyből tudtam, hogy legközelebb már nekem is jelmezben kell megjelennem, habár akkor még teljesen más volt a hozzáállásom a témához. Csak arról szólt, hogy jól érezzem magamat, hasonló érdeklődésű emberekkel ismerkedjek és egy szeretett karakter bőrébe bújhassak.

Mi volt az első cosplayed?

Uchiha Itachi voltam a Narutóból 😀 Ezt még varrónő készítette nekem, nem volt se parókám, se rendes sminkem, csak egy Akatsukis köpenyem. Borzalmasan néztem ki 😀 De ez nem számított. Nagyon jól éreztem magam, és sok maradandó emléket szereztem.

Tonks_Harry_Potter_fotos_Super_Studio_8

A családod, barátaid hogyan viszonyulnak a hobbidhoz, támogatnak, vagy azért néha akad egy-egy pillanat, mikor nem értik?

Van-e olyan pillanat, amikor nem értik, hogy miért öltözök fura jelmezekbe, miért dolgozok hetekig alvás nélkül egy ruhán, amit utána jó esetben maximum 5x veszek fel, és miért sírok néha órákat, ha az utolsó pillanatban nem sikerül valami a cosplayemen? Szerintem sose fogják megérteni, és azt hiszem ez nem meglepő 😀 De elfogadják, hogy nekem ez nagyon fontos, és maximálisan támogatnak benne. Nagyon hálás vagyok nekik ezért, mert nélkülük biztos nem tartanék ott ahol most tartok.

Szoktál segítséget kapni a jelmezeidhez, vagy mindent magad csinálsz?

Számomra nagyon fontos, hogy a jelmezeimen minden egyes részletet én készítsek el, de nagyon fontos dolognak tartom kikérni tapasztaltabbak tanácsát. Mielőtt belekezdek egy új jelmezbe rengeteget kutatok, tutorialokat nézek, és sokszor kérek tanácsot cosplayerektől, szabóktól, a szüleimtől, illetve bárkitől akinek nálam több tapasztalata van a témában, főleg ha új anyaggal, technikával dolgozom.

Mi alapján választod ki az adott megformálandó karaktert, a ruha vagy páncél illetve kiegészítőt nézed, vagy a személyiséget?

Mindent egyben szoktam nézni. Semmiképp se tudnék olyan karakter bőrébe bújni, akit nem ismerek, és akinek nem fog meg valamiért a személyisége, de természetesen a ruha, a testalkat is nagyon fontos számomra. Sajnos nem vagyok eléggé body confident sok karakterhez, akiket egyébként nagyon szeretek. Egyszer készítettem egy cosplayt, ami kicsivel többet mutatott mint ami belefér a komfortzónámba, ezért végül sosem látta meg a napvilágot és ez teljesen rendben van. Megtanultam, hogy csak olyan karaktereket válasszak, akiknek a ruhájában nem érzem magam feszélyezve.

Illetve mindig keresem a kihívást is a jelmezekben, hiszen azokból tanulok és fejlődök igazán.

Melyik cosplayt volt a legnehezebb elkészíteni, miben volt más a többitől?

Általában mindig a legutolsó cosplayemet találom a legnehezebbnek, hiszen mindegyikben van valami új nehézség. Jelenleg ez Reyna volt. Az ő páncélja volt életem első páncélja, ami nagy kihívás volt számomra, sokat dolgoztam vele, de teljesen megérte, mert rengeteget tanultam a folyamat közben. Varrásban pedig Tonks kabátja volt óriási kihívás, mert teljesen aszimmetrikus, különleges szabásvonalakkal és záródási megoldásokkal van tele. Több mint egy hetet dolgoztam csak a szabásminta kikísérletezésén és megszerkesztésén.

Reyna_Ramirez_Heroes_of_Olympus_fotos_Kutits_Roland

Mit szeretsz jobban, a fotózást vagy a rendezvényeket?

Nem szívesen választanék, hiszen mindkettő teljesen más. Nagyon élvezem a fotózásokat és a rendezvényeket is. A fotózásokon talán kicsivel több a nyomás, mert ott mindenképp tökéletesnek kell lennie a jelmeznek és a sminknek (legalábbis én szeretném, ha az lenne :D), és még pózolni is tudni kéne. De ennek ellenére nagyon szoktam élvezni a fotózásokat is.

Van valamilyen vicces vagy meghökkentő cosplayes történeted?

Egyszer kimentünk a Vörösmarty térre Sweeney Todd és Mrs. Lovett cosplayben koldulni és igazoltattak a rendőrök. Azután konstatálták, hogy a borotvám fából van, majd szimplán megdicsérték a jelmezeinket és továbbmentek.

Ha vacsorázhatnál egy szereplővel, legyen az játékból, sorozatból vagy filmből, ki lenne az?

Azt hiszem, ha együtt vacsorázhatnék valakivel, akiért rajongok, annyira zavarban lennék, hogy valószínűleg egy szót se tudnék kinyögni. Szóval azt hiszem, maradok inkább az idoljaim távolról való csodálásánál.

Mi a legkedvesebb emléked a cosplayjel kapcsolatban?

Egy konkrét emlékem nincs, de egyértelműen a barátaim, akiket a cosplaynek köszönhetően ismertem meg.

Miként változtatott téged meg a cosplayezés? A munkában, hétköznapokban segített vagy inkább hátráltatott ez a kreatív élvezet?

Világéletemben állatorvos akartam lenni. Tudom, hogy ez olyan standard gyerekkori álomnak tűnik, de én tényleg komolyan gondoltam. Biológia versenyeket nyertem és a gimnáziumban is ennek megfelelően választottam fakultációt. Aztán egyre fontosabb lett számomra a cosplay… és egyre nehezebb a kémia. Ezek mellett még nagyon sok dolog hozzájárult, de úgy döntöttem, hogy elvetem a gyerekkori álmom és inkább a művészetek útjára lépek. Ezért gimnázium után női szabó OKJ-ra jelentkeztem, amit idén fogok befejezni, és ha minden jól sikerül, utána jelmeztervezést szeretnék tanulni egyetemen. Négy éve döntöttem úgy, hogy ezt az utat választom, azóta keményen dolgozok rajta, hogy fejlesszem a rajztudásomat és remélhetőleg jövőre már egyetemen tanulhatom amit szeretek.

 

Kávés vagy inkább teás vagy?

Délelőtt kávés, délután teás.

Versenyzés vagy szereplés előtt van lámpalázad?

Gyerekkorom óta elég sokat szerepeltem színpadon, ezért már sokkal kevésbé izgulok, ha színpadra kell állnom és sokkal jobban tudom leplezni, hogy mennyire félek attól, hogy leégetem magam nyilvánosan.

A cosplayen kívül van még valamilyen hobbid?

Nem tudom, hogy a podcast hallgatás mennyire számít hobbinak xD Szeretek olvasni, photoshoppal képeket szerkeszteni (bár ehhez egyáltalán nem értek, mégis nagyon élvezem :D), az ágyamon fekve bámulni a plafont, rajzolni és fejleszteni a tudásomat minden téren.

Melyik roxforti házba tartoznál? (pár mondatban fejtsd ki miért)

Slythepuffosnak tartom magam, ami a Mardekár és a Hugrabug furcsa egyvelege. Konfliktuskerülő vagyok, próbálok mindenkit elfogadni úgy, ahogy van, és nem ártani senkinek, ennek ellenére előfordul, hogy önző módon napokig magamba fordulva ignorálok embereket. (Nagyon szeretem a kígyókat! *___*)

Könyv vagy könyvadaptáció?

Az esetek nagy százalékában könyv, de abszolút nyitott vagyok és azért előfordul, hogy a könyvadaptáció sikerül jobban.

Ha a Föld bármely pontjára ellátogathatnál, hova utaznál legszívesebben?

Gyerekkorom óta nagy álmom, hogy eljussak az afrikai szavannára.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.