Oldal kiválasztása

A múlt heti epizód hozta a kötelezőt, de a maga erőltetett módján, így kissé rossz szájízzel álltam neki az újabb résznek – szerencsére pozitív irányban kellett csalódnom. A jelenlegi epizód témája ugyanis messze a kedvencem: a vallás és tudomány találkozása.
A TBBT rajongók már jól ismerik Mary és Sheldon szokásos kis csörtéit, ami a hitet illeti (“én drága oroszláneleségem…”), és a Young Sheldonban is volt már rész, ami ezt a kérdéskört taglalta, most azonban remek ötvözetét kapjuk a vallás témakörének és Sheldon tudományos és racionális hozzáállásának – megfűszerezve egy kis élcelődéssel, ami a texasi elvakultságot illeti.
Az epizód kiindulópontja, hogy Mary rajtakapja Sheldont és barátait (Tamet és a szomszéd fiút), amint D&D-t játszanak, és miután az egyik szörny erősen hasonlít Belzebúbra, Mary úgy dönt, ideje Sheldont megóvni az ördög csábításaitól. Azonban hiába járja sorra a többi gyerek szüleit, azok nem látják problémának a gyerekek játékát, így végül Jeff atyát hívja segítségül, aki meggyőzi a kisfiút, hogy járjon vasárnapi iskolába. Remek érve azonban – azt illetően, hogy a tudós elmék nem utasíthatnak el valamit anélkül, hogy megismernék – fordítva sül el: igaz, hogy Sheldon bőszen bújja a Bibliát és részt vesz a vasárnapi foglalkozásokon, azonban azt is a fejébe veszi, hogy ideje megismerni minden vallást.
Sheldon tehát végigkérdezi az összes ismerősét az általuk gyakorolt vallásokat illetően, mi pedig kissé csípős, de nagyon humoros kis összefoglalót kaphatunk a katolikus, zsidó vagy épp mormon vallásról. Hosszas tanulmányozás és egy álom után (amiben Nulla és Egy jelenik meg előtte, és feltárják a bináris világ lényegét), úgy dönt, ideje saját vallást alapítania.
Úgy tapasztaltam, hogy nagyjából minden második epizódban sikerül eltalálni a bájos, humoros és egyben érdekes témát feszegető kérdések arányát – ez az rész pedig szerencsére pont ilyen volt. Jól kiegyensúlyozottan kaptunk humort, karikatúrát, (ön)iróniát, és mindeközben hamisítatlan Sheldont és Maryt. Ha továbbra is ilyen lesz akár csak minden második rész, én már biztos, hogy elégedett leszek.