Oldal kiválasztása

A History Channel az utóbbi években igencsak belehúzott, már ami a történelmi ihletésű sorozatokat illeti – ennek pedig vannak jobb és rosszabb produktumai is. A Sons of Liberty egy kellemes, történelmet figyelembe vevő sorozat, de azért messze elmarad a csatorna Vikings minőségétől.

Az amerikai kolónián nem fenékig tejfel az élet, az adó igen magas, a közember nyomorog, míg a brit nemesség luxusban él – no, meg néhány szerencsés amerikai, aki kellően ki tudja zsákmányolni honfitársait. Sam Adams (Ben Barnes) egy jószívű ember, aki boldogulni próbál az életben, de ezért nem akar mindenen és mindenkin átgázolni, így adószedőként sem állja meg a helyét. A brit katonák ezért őrizetbe akarják venni, majd börtönbe vetni, azonban a helyiek kiállnak Adams mellett.

A kiállás pedig láncreakciót indít el, ami azzal kezdődik, hogy a britek még komolyabb kizsákmányolásba kezdenek, majd a saját törvényeiket be nem tartva elvesznek bármit a kolónián élőktől, azért mert, nos, mert megtehetik. Az amerikaiak pedig összefognak, a szegények, a gazdagok, a városiak, a vidékiek, a tábornokok és a közemberek. És amikor a szikra lángra kap, a szabadság eszméjét már nem képesek visszafojtani.

A minisorozat hat epizódból áll, és az amerikai függetlenségi háború idején játszódik – vagyis annak kezdeti okait, és kirobbanási pontját mutatja be, kezdve a szabadságharcosokkal, a bostoni teadélutánnal, vagy a brit katonák kegyetlenségével.

Aki nem ismerné a történelmi tényeket, annak is rendkívül egyszerű felépítésű és kiszámítható a sorozat, mintha a készítők nem kívántak volna semmit a véka alá rejteni, vagy bármilyen igazi izgalmat és csavart nyújtani, pusztán egy korrekt iparos munkát kiadni a kezükből – ez mondjuk sikerült is.

A színészgárda kellően impozáns: Marton Csokas alakítja a brit Gage tábornokot, Michael Raymond-James Paul Revere-t, de még Washnigton és Frankiln is feltűnik a minisorozatban, Jason O’Mara és Dean Norris alakításában.

Tényleg nem érdemes szaporítani a szót a Sons of Libertyről, egy kellemes hat epizód, ami nem nyújt semmi váratlant, kicsit felfrissíti a történelemtudást – persze kellően romanticizálva azt –, kellően szórakoztató és hősies.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.