Oldal kiválasztása

“Ugyanazért szeretem a havat, amiért a karácsonyt: összehozza az embereket, és közben mintha megállna az idő.”

Rachel Cohn és David Levithan könyve igazi kikapcsolódás az ünnepi időszakban. Tökéletes választás lehet, ha az ember a karácsonyfa mellett bekuckózva szeretne elmerülni egy kedves, humoros történetben.

Kétféle ember létezik: aki imádja a karácsonyt, és aki szívből gyűlöli. Dash az utóbbi csoporthoz tartozik. Ám úgy tűnik, ez a karácsony más lesz, mint a többi: egy könyvesboltban – kedvenc írója műveinek szomszédságában – egy piros noteszt talál. A füzetke eredeti gazdája, Lily, aki rajong a karácsony minden szépségéért, különös rejtvényeket agyalt ki a szerencsés megtalálónak. Dash úgy dönt, belemegy a játékba. Elkezdik egymásnak küldözgetni a piros noteszt különböző kihívásokkal, mégpedig csodabogár rokonok és barátok segítségével. Hiszen idén úgyis mindketten szülők nélkül maradtak karácsonykor: az övék az élet és New York! És hogy Lily és Dash végül összetalálkoznak-e? És elég az a szerelemhez, ha két vadidegen – egy mogorva és egy széplélek – egy füzet lapjain levelezget egymással? Aki tudni szeretné a választ, olvassa el, milyen kihívásoknak kell megfelelniük, hogy erre egyáltalán esélyük legyen, és közben merüljön el a városok városának ünnepi forgatagában!

Ha létezik olyan kategória, hogy intelligensen cuki, akkor ez a könyv kétségtelenül az. Belátom, hogy ez milyen hülyén hangzik, de végig ez volt az érzésem olvasás közben.

Engem már maga az alapötlet megvett kilóra: nincs is jobb, mint egy idegennel levelezni egy könyvesboltban talált Moleskin noteszben. Ráadásul ez annyi lehetőséget rejt magában, én komolyan csinálnék ilyet a valóságban is, feltéve, hogy nem derül ki a végén, hogy egy őrült sorozatgyilkossal csevegtem.

Tetszett, ahogy Lily és Dash kapcsolata egyre szorosabb lett, és rájöttek, hogy sok közös van bennük annak ellenére, hogy milyen különbözően állnak hozzá a karácsonyhoz. Mindketten nagyon szerethető karakterek, és az egymásnak adott feladataik is roppant ötletesek és szórakoztatóak voltak, rendesen kimozdították a másikat a komfortzónájából. Örömmel nyugtáztam, hogy a mellékszereplők se csak díszletként szolgáltak, Lily kiterjedt családja egyszerűen halálos.

Az ünnepi lázban égő New Yorknál jobb helyszínt nem is találhatott volna az írópáros. A Strand könyváruház ezek után biztos minden könyvmoly bakancslistájára felkerül, aki esetleg még nem hallott róla.

Meglepő módon a történet első fele jobban megfogott, valahogy a végén volt pár dolog, amit kicsit túlzásnak éreztem. Viszont a humor szerencsére végig ugyanolyan színvonalas maradt és a karácsonyi hangulat is ott lengedezett a sorok között.

Bár én lezártnak és kereknek éreztem a történetet, de biztos el fogom olvasni az azóta megjelent folytatást, a Dash és Lily 12 napját is.