Oldal kiválasztása

Ha már az utóbbi pár cikk miatt előjött Leslie Nielsen munkássága, akkor most essen egyik olyan filmjéről szó, ami nemcsak itthon verte ki a biztosítékot humorügyben, hanem egész bolygóközi bonyodalmat okozott – elsősorban a magyar neve miatt. Következzék Csupasz Pisztoly a (z)űrben.

Magyar címével ellentétben nem áll olyan szinten történeti kapcsolatban a többi Csupasz Pisztoly filmmel, csak annyira hogy itt is Leslie Nielsen alakítja a Dix magánnyomozót, akit most nem kisebb feladattal bíztak meg, hogy mentse meg Bill Clinton elnököt, akit korábban elraboltak az idegenek, és egy klónt tettek a helyére. Az elnök kimentése céljából Dix a Vegan bolygóra utazik, ahol társai Cassandra Menage (Ophélie Winter) és Valentino kapitány (Ezio Greggio) segítségével járnak az ügy végére.

Akárcsak a többi Csupasz Pisztoly Filmnél, vagy a Drakula halott és élvezi esetében, itt is számíthatunk rengeteg helyzetpoénra, szófordulatokra, és Leslie Nielsen az elborult ám mégis szerethető humor magasiskoláját mutatja be nekünk a kilencven perc leforgása alatt válogatott színésztársakkal, elnökökkel, operaénekesekkel – és rengeteg filmutalással.  

Nem szeretnék a mai vígjátékokkal kukacoskodni – kit akarok átverni, nagyon szeretnék velük, de egyszerűen nem tudok, mert már több mint bő egy évtizede alig kapunk olyat, amiben ne dominálna az altesti poén, vagy  a ténylegesen odabökő, de harmatgyenge egysoros poénok – vagyis erősen gyengélkedünk a minőségi vígjátékok frontján.  Persze vannak olyan mentőövek, mint a Vén Rókák vagy az Elmentek Otthonról filmek, esetleg a Rossz Anyák – de azt kell mondjam, hogy még ezek sem képesek labdába rúgni a régiek mellett.

De egy ilyen filmnek számít az is – a gerincét képezi -, hogy milyenek a színészek. És ebben Leslie Nielsen közel utánozhatatlan. Mellette talán csak Jim Carrey alakított ilyen radikálisat, de az ő humor repertoárja ezen része sajnos csak az Ace Ventura filmekre  tehető – és már azok sem mai darabok. Valahogy a mai vígjáték filmek színészein azt lehet észrevenni, hogy tudják milyen filmben vannak, és emiatt egyáltalán nem veszik komolyan azt. Pedig minden egyes alakítást komolyan kell venni, függetlenül attól, hogy milyen stílus kategóriát képvisel.

Bár nem ez a film Leslie filmográfiája legjobbja, így is látszik rajta, hogy szívét-lelkét beletette, és nagyrészt emiatt vált a a Csupasz Pisztoly a   (z)űrben egy olyan kultfilmmé, ami a mai napig élvezhető, érthető és vicces minden korosztály számára.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.