Oldal kiválasztása

J. K. Simmons egy alternatív valóságokkal foglalkozó kém-sorozatban? Ezt a koncepciót nehéz lenne elrontani, de úgy vélem, a készítőknek mégis sikerült.

Howard Silk (J. K. Simmons) évtizedek óta a cég embere, akinek munkája titkos, rejtélyes, és igazából még ő maga sem tudja, mit csinál, de úgy érzi jó benne, ezért egy magasabb pozícióban megüresedett helyre pályázik. Sajnos az előléptetés nem jön össze, pedig Howardnak nagyon kellett volna egy kis siker, mivel felesége, Emily (Olivia Williams) hónapok óta kómában fekszik. Howard pedig imádja a feleségét, és azon túl, hogy minden nap meglátogatja és az estét vele tölti, lemondani sem hajlandó a valószínűleg soha fel nem épülő nőről.

Howard élete azonban fenekestül felfordul, mikor kiderül, hogy a hely ahol dolgozik valójában egy hidegháborús „maradék”, vagyis egy olyan kísérlet maradványa, aminek köszönhetően átjáró nyílt egy alternatív Földhöz, és az átjáró után mindkét dimenzió megváltozott. Howardnak segítenie kell a másik énjének, hogy megtaláljon egy gyilkost, de valami sokkal nagyobb is húzódik a háttérben!

A sorozat felvezetése nagyon érdekes, ahogy az atmoszférateremtése is egyedülálló, tényleg minden megszokott és új kelléket beletettek az alkotók. A történetvezetés kicsit lassú, de ennek köszönhetően van idő elmerengeni a pillanaton, a színészek reakcióin, és egy olyan sorozatban, ahol ilyen nagy nevek vannak, ez külön jutalom.

De mégis hol csúszott el a Counterpart? Nos, a rejtélyek, amik túlontúl rejtélyesek, és sci-fis múltam azonnal meg is kongatta a vészharangot – a kilencvenes évek kedvenc sci-fi zsánere volt a széria, ami tele van titkokkal, annyira, hogy még maguk a készítők sem tudják mit is titkolnak valójában, plusz a Lost ugyanebbe bukott bele. Szóval kapunk egy akkora rejtélyt, mint a ház, aminek szó szerint sem logikai kohéziója, sem értelme, és ezáltal valódi feloldása sem lehet.

De ha még ez az egy probléma lenne, akkor is bevállalnám évadértékelőre a Counterpartot, mert izgalmasnak ígérkezik, de sajnos mellé még borzasztóan kiszámítható is – komolyan, ha egy bármilyen egyéb műfajú sorozat fele ennyire a néző szájába rágná a virágot, a világ nagy része szidná, de mivel sci-fi, sokan hajlamosak elnézni ezt, nos, én nem.

Sajnálom, mert az alap tényleg nagyon ígéretesnek tűnt, és komolyan vártam a szériát, de a pilot elvette az egésztől a kedvem, miközben nagyjából sejtem mi fog történni: még több rejtélyt kapunk, Simmons kettős szerepben brillírozik, és kapunk még egy adag megoldhatatlan rejtélyt. Pedig azt hittem, a kedvenc műfajom már kinőtt ebből a buta és klisés hibából!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.