Oldal kiválasztása

 

Az epizód központi szála Mimó és George konfliktusa, ami névleg Mimó legendás marhaszegy receptjéből indul ki. George már sok-sok éve feni a fogát a receptre, azonban Mimó nem és nem hajlandó elárulni neki. Mi több, időről időre átejt, belengeti a recept átadásának lehetőségét, kajánul élvezve George hiszékenységét.

Mikor sokadjára is megvicceli a férfit, George kiborul, ami meglehetősen nagy veszekedéshez vezet Mary és közte, George nem érti, miért nem áll mellé a felesége ebben a témában. A veszekedésnek Missy is fültanúja lesz, aki attól tart, a vita válásig fog fajulni – és ezt a félelmét meg is osztja Sheldonnal.

 

A családi szakadás folytán George nem vesz részt a hétvégi programban, helyette – kihasználva Mimó távollétét – belopózik hozzá és Georgie-val karöltve átkutatja a lakást a recept leírásáért. Mimó persze azonnal észreveszi a házkutatás nyomait, és fals recepttel jutalmazza érte a férfit. Miután így felülteti George-ot, a vita méginkább elmérgesedik.

A helyzetet Sheldon menti meg, aki a fotografikus memóriájának hála ismeri a receptet, mivel egyszer, még kétéves korában Mimó elárulta azt neki, nem számítva rá, hogy a totyogós kisfiú minden szóra emlékezni fog. Össze is hívja a családot, hogy közölje, ő ismeri a receptet, és hogy rávegye Mimót, hogy önszántából közölje azt a vejével. Azonban itt derül ki a konfliktus valódi mélysége. George fő problémája nem maga a recept, hanem az, amit szimbolizál. Sosem érezte úgy, hogy Mimó elfogadta volna vejeként, és sosem érezhette azt sem, hogy Mary Mellette áll. A recept átadása egyfajta családba fogadási aktus lett volna, amit sosem tudott elérni, így pusztán az, hogy Sheldon átadja a receptet, nem oldja meg a kérdést.

 

Érdekes volt látni, amint Sheldon szembesül azzal, hogy a zsenialitás és a memória sem old meg mindent, és hogy a problémák néha egész más köntösben bújnak meg – és ez utóbbit ő nem igazán tudja helyén kezelni. Az egész epizód nagyon koherens volt, és miközben a helyzetkomikumnak köszönhetően jól szórakoztam, nagyon is érezhető volt a konfliktus valódi mélysége – és nem utolsósorban, olyan problémát tárt elénk, ami a legkevésbé sem felszínes vagy mesterkélt. A sorozat egyértelműen túlmutat napjaink családi sitcomjain, és a humoros burokban őszinte konfliktusokat és megoldandó szituációkat mutat be, egyfajta keserédes ízzel.