Oldal kiválasztása

Nem akarok túlzásokba esni, de ez az epizód számomra akkor a szezon eddigi csúcspontját jelenti.

A srácoknál szóba kerül a Bitcoin – pontosabban az, hogy mára már egyetlen Bitcoin is több mint ötezer dollárt ér –, mire Leonardéknak eszébe jut, hogy hét évvel korábban, a Bitcoin indulásakor részt vettek egy játékban, aminek folyamán ők is szert tettek jópárra. Persze mindenki Sheldonra néz, miután ő biztosan emlékszik rá, mi lett a mostanra vagyonná lett Bitcoinnal, azonban rövid úton rá kell jönniük, hogy – miután az hozta a maga megszokott formáját – Sheldont anno kizárták a buliból, így most sem hajlandó segíteni. Úgyhogy Howardék magukra maradnak, hogy az emlékeikben turkálva rájöjjenek, hová is lett kis halom Bitcoinjuk.

Ami igazán nagy erőssége az epizódnak, hogy végre volt rendes struktúra, méghozzá olyan, amit már régen nem láttunk a sorozatban. Mellékszálról szinte nem is beszélhetünk, hiszen minden egyes jelenet a fő konfliktushoz – a kutatás a Bitcoin-kincs után – csatlakozik, az egyes szereplők apró-cseprő problémái ezzel fonódnak össze. Vagyis nincsen alárendelt történetszál, nincsenek párhuzamosan futó sztorik, amiknek semmi köze egymáshoz – és amikről már többször is panaszkodtam korábban.

A másik nagyszerű dolog az epizódban, hogy hála a múltbúvárkodásnak jó sok flashback jelenetet kapunk – a harmadik évad magasságából –, amik amellett, hogy hangosan nevetősek, új perspektívába is helyezik a múltat – például abba is egy kicsit belemegyünk, hogyan viselte Penny az első szakítását Leonarddel, de az is kiderül, hogy Penny még a többiek előtt találkozott Amyvel. Az pedig már csak hab a tortán, hogy mindezekhez olyan nosztalgikus elemek járulnak, mint Penny és Bernie Cheesecake Factory-s egyenruhája, vagy Stuart régi boltja.

És a humor! Nem is emlékszem, mikor nevettem ilyen jókat a Big Bangen – az írók nagyon eltalálták a héten a hangsúlyt, amihez az is hozzájárult, hogy nem ijedtek meg az öniróniától sem. Visszatérő elem, ahogy a múlt ellent mond a jelennek (nekem például nagyon bejött, ahogy az Avatarral poénkodtak), de a Bitcoin után való kutatás számos remek, abszurd helyzetet is eredményez.

Ráadásul teszi mindezt úgy az epizód, hogy közben hoz egy remek sitcom-szerkezetet, mikor is a cél hajkurászása folyamatosan vadabb és vadabb helyzetekbe sodorja a srácokat, hogy aztán a végén, némi csalódottsággal keverve, minden visszatérjen a megszokotthoz.

Úgyhogy köszönöm szépen, régen láttam utoljára ilyen remek Big Bang epizódot – kérek szépen még sok ilyet!

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.