Oldal kiválasztása

Ha sci-firől van szó, bármit képes vagyok megnézni, felkutatni és kielemezni, és pontosan így történt ez az Extinct esetében is, ami 2017 októberében debütált, és még pilotmustrát is szándékomban állt róla írni. De az első epizód hamar lelombozta a sorozat iránti lelkesedésem, és ezt ezután minden epizód csak csökkentette.

Az emberiséget megtámadta egy idegen faj, ami szó szerint kipusztította a Föld teljes lakosságát. Több száz évvel később egy robot azonban létrehoz három embert, akik nemcsak valódi emberek (DNS, meg minden), hanem még emlékeik is vannak az életükről. Ezra (Chad Michael Collins), Feena (Victoria Atkin), és Abram (Yorke Fryer) követik az őket felélesztő drónt, azonban egy idegen férfi megtámadja őket, a drón megsérül, és nekik hármuknak, a semmiből kell kitalálniuk, hogy mégis mitévők legyenek.

A trió szörnyű titkokra bukkan, megismeri a megmaradt emberiség sötét oldalát, miközben a rejtélyek csak gyűlnek, válaszok viszont nem adatnak meg nekünk – a múlt emlékei pedig kínzóan égetik őket belülről.

A sorozatot a BYUtv tévé készítette, az első évaddal tíz epizódot rendeltek be, ami egy egészen korrekt mennyiség, és ennyi idő alatt bőven lett volna lehetőség – alacsony költségvetés mellett is – hogy valami igazán egyedit alkossanak. Ráadásul az Extinctet az az Orson Scott Card adaptálta a tévéképernyőkre, akinek az Ender-sagát is köszönhetjük. De ennek ellenére mégsem sikerült egészen kiemelkedőt alkotni, sőt, kifejezetten silány és kliséktől hemzsegőre sikeredett ez a sorozat.

Már a Bolygó neve: Carpathia vagy A búra alatt is eljátszotta már, hogy van egy (akár több) mindent tudó lény, aki direkt nem árul el semmit, ezzel tartva fent az izgalmakat. Csakhogy ez nem így működik, ez pusztán idegesítő, és a 90-es években több tucatnyi sci-fi született és vérzett el ennek a koncepciónak köszönhetően. Nem a rejtélyekkel van baj, hanem az egész stílussal, amit a „tudom én, de csak azért sem mondom el nektek” képvisel.

A történet eléggé kiszámítható mederben folyik, nincs benne semmi nagy csavar, vagy meglepő fordulat, pár apróságot kivéve, szinte mindent előre lehetett látni. A sorozat kis létszámmal készült, ami egyáltalán nem baj, az már inkább, hogy az évad végére mindenkiről kiderül, hogy valakivel összekapcsolódik, és ez már kissé túlzó.

Őszintén, nem várom a sorozat folytatását, és nem is számítók arra, hogy berendelik az évadot. Brutál sci-fi fanok valószínűleg úgyis ráakadnak, de ha kimarad az életükből sem vesztenek semmit.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.