Oldal kiválasztása

Idén kilenc éves fennállását ünnepli a Moly.hu, könyves közösségi oldal. A 2008-as megalakulás óta az oldal vezetői minden évben szülinapi eseményt szerveznek, hogy méltó módon ünnepeljenek együtt a könyvmolyokkal. A 9. születésnapi ünneplés tegnap volt.

Egy kicsit a háttérről
2008-ban pár lelkes könyvszerető ember úgy döntött, hogy miért is ne lehetne egy olyan közösségi oldalt létrehozni, ahol az olvasás kedvelői bátran megoszthatják egymással olvasási élményeiket, kedvenc könyveiket. Ez a kezdeményezés olyan jól sikerült, hogy az oldal jelenleg több mint 183.000 taggal büszkélkedhet és több mint 313.000 könyv került fel a rendszerébe. A tagok között nem csak lelkes olvasók, de szerzők (írók, műfordítók, illusztrátorok) valamint kiadók is szerepelnek, ezzel is közelebb hozva egymáshoz az embereket. És mire is jó egy Moly-szülinapi esemény? Többek között pont erre, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket.

És hogy milyen volt együtt ünnepelni a Molyokkal?
Amikor megjelent az esemény beharangozója pár héttel ezelőtt az oldalon, már akkor ott motoszkált bennem, hogy el kéne menni. Annál is inkább, mert a tavalyi szülinapon alig több mint egy órácskát tudtam eltölteni az aznapi sűrű programom miatt. Mivel mindig igyekszem részt venni könyves eseményeken – ilyen például az évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Könyvfesztivál vagy az Ünnepi Könyvhét, dedikálások, könyvbemutatók, író-olvasó találkozók – amelyek mindig hatalmas élménynek számítanak egy igazi könyvmolynak, ezért elég hamar döntésre jutottam: Idén bizony ott leszek én is és szülinapot ünneplek, így tegnap egy nagyon jó programon vehettem részt.
Párommal valamivel a 14 órás kezdés előtt érkeztünk az esemény helyszínére, a Mika Tivadar Mulatóhoz. Tíz percet várakoztunk mielőtt bementünk. Először is teljes megrökönyödés, mivel belépés után egy üres helyiségbe jutottunk, de a pultban dolgozó fiatalember hamar útbaigazított minket. Lesétáltunk a pincehelyiségbe, ahol már több moly is volt. Párom asztalt foglalt, én pedig beálltam a sorba tombolát, kitűzőt vásárolni, valamint beszerezni a Tizedik könyvjelzőtervező pályázat első helyezett könyvjelzőjét, a Társalgási apropó részvételi lapját, a Tortaverseny szavazólapját valamint, hogy idén is megkóstoljam worsi molyos emblémával ellátott levendulás kekszét. Idén sem csalatkoztam, a keksz puha, omlós volt és nagyon finom. Rögtön három könyvjelzőt is bezsebelhettem magamnak. Az idei nyertes munkán kívül egyik a tavalyi pályázat első helyezettje, a másik pedig a harmadik Moly-antológiához készült könyvjelző volt. Még a 15 órakor kezdődő Merítés-díjátadó előtt lecsaptam egy egyedül ücsörgő leányzóra, hogy ajánljon nekem könyvet. Gyorsan kiderült, hogy egy moly-tag kísérőjeként jött az eseményre, de jót beszélgettünk, ajánlott egy Sütő Enikő könyvet és ezzel a társalgási apropót is teljesíteni tudtam. Időközben visszaért barátnője, akiben szintén egy szimpatikus hölgyet ismerhettem meg.
Aztán betereltek minket az díjátadóra. Elhelyezkedtünk majd Bence (alapító) megnyitotta az eseményt, köszöntött minket, kifejezte örömét azzal kapcsolatban, hogy már a kilencedik szülinapot ünnepeljük, ami azért sem kis teljesítmény, mert több kiváló sorozat is volt, ami csak nyolc évadig jutott, majd átadta a szót balagesh molynak, aki megnyitotta a Merítés-díjátadót. Két kategóriában osztottak ki díjat, ezek a gyermekirodalom valamint az ifjúsági irodalom volt. Meseanyu konferálta fel a díjazottakat. Gyermekirodalomban Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén és Kertész Erzsi: Helló, felség! című könyve nyert, ifjúsági irodalom kategóriában pedig Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva és Molnár T. Eszter: Stand up! könyve vitte el a pálmát. A díjazottak közül hárman tudtak részt venni az eseményen. Velük Hintafa moly beszélgetett.
16 óra után valamivel a tortaverseny eredményhirdetése során kiderült, hogy a pályázott művek közül az emeletes moly-torta nyerte el a többség tetszését, de nem sokkal maradt le, egész pontosan holtversenyben második helyen végzett a Kisherceges és az Áfonyás torta, harmadiknak befutott a Szörnyek könyvét mintázó csokoládés finomság és negyedik helyen egy ínycsiklandó diétás citromos-mandarinos gyümölcstorta végzett. Az eredményhirdetés után mindenki megkóstolhatta a neki legjobban tetsző tortát, sőt még repetázni is lehetett. Mi három tortát kóstoltunk, mégpedig a diétás citromosat, a csokoládés szörnyek könyvét és az emeletes tortát, amely citromos-túróskrémével és pehelykönnyű piskótájával elvarázsolta az ízlelőbimbóinkat.
17 órakor ismét összegyűltünk a díjátadó helyszínén és Izolda vezetésével túlestünk a tombolaszámok kihúzásán. A jegyzőkönyvet Zonyika vezette. Összesen 128 tombola nyereményt ajánlottak fel az olvasók, szerzők, kiadók valamint az oldal vezetősége, így aztán volt a nyertes molyoknak miből válogatni. Mi öt tombola szelvényt vettünk, amiből három nyerőnek bizonyult. A húzás alatt volt sok nevetés, lelkes felkiáltás, amikor valaki számát kihúzták, de olyan is akadt, amikor két moly egyszerre kiáltott fel, s végül kiderült, hogy egyiküknél másmilyen színű volt a szelvény. Végre mi is megtudtuk Párommal, hogy milyen az, amikor tombolán nyer az ember, ugyanis eddig még egyszer sem sikerült nyernünk soha. Az sem mellékes, hogy három olyan könyvvel gazdagodhattunk, amiket már régóta szerettem volna. Ezek Simon X. Rost: Aki sosem alszik, Edith Kneifl: Szép kastélyban szép halottak című könyve, valamint Marc Norman – Tom Stoppard: Szerelmes Shakespeare darabjának szövegkönyve. Javíthatatlan Shakespeare rajongóként majd kiugrottam a bőrömből, amikor észrevettem és gyorsan le is csaptam rá. A tombola húzás és a nyeremények kiválasztása majdnem másfél órán keresztül tartott.
18:30-kor kezdődött az irodalmi kvíz, amelyben négy fős csapatokban vehettek részt a jelenlévők. Biztos vagyok benne, hogy hatalmas élmény lett volna ott maradni és játszani, de sajnos nekünk indulnunk kellett a tombola után. A jubileumi, tizedik moly-szülinapon egészen biztosan ott leszek elejétől a végéig.