Oldal kiválasztása

A szünet előtti utolsó Discovery rész beharangozója bizony sokat ígért, és maga az epizód még többet nyújtott, bár akadt benne egyetlen kiszámítható pont, de ez valahol érthető is.

A Föderáció vesztésre áll a klingonokkal szemben, ezért egy mesterséges adótornyot kívánt használni a Discovery csapata, hogy azon keresztül megerősítse a flotta kommunikációját, arra azonban nem számítottak, hogy egy békés és szerfelett érdekes faj él a bolygón, akik – megoldani kívánván a problémát – meginvitálták a klingonokat, vagyis a Holtak hajóját otthonukhoz. Lorca pedig azt az utasítást kapta, hogy térjen vissza a Föderációs űr biztonságába a Discoveryvel, magára hagyván a bolygót.

Lorca bár elfogadta az utasítást, valójában minden lehetőséget megragadott arra, hogy megvédje a bolygót, legyőzze a klingonokat, és befejezze a háborút, ehhez azonban fel kellene törni az ellenség álcázó technológiáját. Burnhamnek sikerül egy megoldást találnia, ám ehhez mind Stametsnek, mind a hajó egész legénységének.

Bár Lorca a Star Trek univerzum leginkább sötét kapitányának minősül, még neki is tökéletesen helyén van az erkölcsi iránytűje, mikor egy nép védelméről van szó, és bár a vulkáni logika tökéletesen helyt álló abban a tekintetben, hogy a Discovery bárminél többet ér, azonban – ahogy Piccard kapitány is mondta, néha meg kell hozni a nehéz döntéseket, mert azok a helyesek, és szembe kell szállni a parancsokkal. Lorca így tett, de ezúttal nem a korábban tőle megszokott, kissé manipulatív módon, hanem észérvekre hagyatkozva, és egy kicsit feltárva önmagából egy darabot Stametsnek.

Kíváncsi lennék, vajon Lorca milyen területen szolgált, mielőtt kapitány lett. És itt válik el a vulkáni logika és az emberi érzelem, és pontosan ezért is lehet annyira jó maga a Föderáció, mert sok különböző lény alkotja, akik különbözőségükben egységesek, és akik ennek köszönhetően erősebbek – nagy lecke ez a mai társadalomnak!

Különösen tetszett, ahogy az epizód a mentális betegségekkel foglalkozott, és kvázi az évad eddigi fele, ugyanis egyrészt itt végre tényleg foglalkoznak vele, másrészt megmutatják, hogy ez milyen szélsőséges állapot is, ahol a beteg hónapokig jól van, majd történik valami, és visszazökken a traumába.

Stamets a sorozatbeli kedvencem, ezt nem titkolom, és most nagy fába vágta a fejszéjét, és az, ami az utolsó jelent sorban történt – na, meg az előzetesben – egyszerűen végérvényesen a rajongójává tett. Anthony Rappnek tényleg a kisujjában van mesterségének minden trükkje, és ezeket a tökéletes pillanatban használja!

A Star Trek: Discovery méltó utódja az ST-univerzumnak, és bizony Roddenberry és Barrett is büszkék lennének rá – ennél nagyobb dicséretet pedig nem lehet mondani!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.