Oldal kiválasztása

Cooties avagy Elijah Wood-ot megint látni egy horrorfilmben. Pontosabban horror vígjátékban, ami olyan, mintha a 2008-as Holtak Napját és a Kukorica Gyermekeit összemixelték volna, de a Faculty adta hozzá a sulis hátteret, a Zombieland pedig az olykor ütős poénokat.

Nos, a film Ft. Chicken városában játszódik (már a név is beszélő), ahol már a kezdő képkockákból is láthatjuk, hogy mi lesz a vég kezdetének elindító pontja. Az egyik általános iskolás kislány ugyanis megeszik egy fertőzött csirke nuggets-et,amitől iskolaidőben leharapja az egyik osztálytársa fülét, amikor is a helyettes tanár, egyébként az alma mater-be visszatért író Clint (Elijah Wood) próbálná megszokni a helyzetet. A kór gyorsan terjed és rövid időn belül szinte minden gyerek elkapja, majd megállás nélkül kezdik el írtani a nem megfertőződő közeget – a felnőtteket.

Ijesztő, egyben vicces is volt azt látni, ahogyan egy csapat őrült gyereknek már nem mondható kis tasmán ördög kergeti és próbálja kivégezni a tanáraikat, akik vagy elbújnak egy tanteremben, vagy rendet vágnak deformált nebulóik között – machetével. De érdekes módon, a felnőtt szereplők meglepően életképesek; a testnevelés tanár Wade (Rainn Wilson) az ügyeletes keménylegény és a csapat fő mozgatóereje, Doug (Leigh Whannell) pedig szolgáltatja az észt, és ő jön rá leghamarabb is a vírus természetére.

Igen ez a film pont a fordítottja annak, amit megszokhattunk a hasonló filmeknél, de őszintén szólva tetszett is ez a koncepció. Hiszen már rögtön a film elején a gyerek-szülő párbeszédek miatt nem vagyunk képesek együttérezni a kölkökkel, akik szinte már beintenének a szüleiknek – és ez a való életben is tapasztalható magatartás koránt sem magyarázható, ezáltal felmentést nyerhető  a korukkal magyarázva.

A technikai kivitelezés hibátlan, bár egy-két jelenetet túlzottan már inkább zavaróan túlzó, de mivel ez is növeli a film groteszk hangulatát, így nem tudok haragudni a rendezőpárosra, hogy bent hagyták ezt az ötletet. A színészi játék kiváló és itt még  a gyerekszinészeket sem akartam felrúgni, mert nagyon jól hozták azt, amit kellett.

Ez mind szép és jó, egy hibát azonban (ami voltaképpen nem is hiba) meg kell említenem: bár a filmnek sikerült jobb kritikákat bezsebelnie, sokaknak nem tetszett az, hogy itt gyerekek vannak ábrázolva ilyen véres kis szörnyeknek. Kapásból lehetne még tíz másik filmet felsorolni, ami ilyen – csak most a negatívabb/érzékenyebb személyeknek a Cooties-nál nyílt ki a bicskájuk.

Akit nem riasztanak vissza a véresképű kölkök és szeretik a horrorfilmekre való utalásokat némi Frodo-val nyakon öntve, akkor azoknak kellemes kis kikapcsolódás lesz ez a film.

Szerző

Hanama
Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.