Oldal kiválasztása

Az Out of Nowhere egy egészen remeknek tűnő duplarész első etapja – csak kár, hogy a második felvonásra januárig várni kell.

A Grey Sloan Memorial napja teljesen megszokottan indul: Jo próbál beleszokni vezető rezidensi szerepkörébe, Meredith laparoszkópiás szplenektómiát végez, Alex egy vérrögképzésre hajlamos kisfiút kezel, Maggie és Jackson egy súlyos műtétre váró, idős férfit kezel, Arizona pedig morog, mert folyton lehívják a szülészetre. Azonban minden megváltozik, amikor előbb a szívmonitorok kezdenek el kiakadni, majd lezárnak a tabletek, és az orvosok képtelenek lesznek hozzáférni a betegek kartonjaihoz – a kórház ugyanis cybertámadás áldozata lesz, a hackerek pedig közel húszmillió dollárt követelnek azért, hogy a kórház visszakaphassa az irányítás saját számítógépes rendszerük felett.

Hogy őszinte legyek, először jó nagy hülyeségnek tartottam ezt a történetet – olyan gondolatok kavarogtak a fejemben, hogy mégis ki lenne olyan mocsok, hogy megtámad egy kórházat, meg hogy a szívmonitor ugyan miért lenne felkötve a netre. De aztán ahogy haladtunk előre az epizódban, ezek mind szépen meg lettek magyarázva: az, hogy minden össze lett kötve, az évad elején eszközölt korszerűsítés része, a támadás pedig azért történt, mert a Grey Sloan bejelentette a több millió dolláros versenyt, amit Jackson pénzel.

Szóval az alapszituációval tulajdonképpen nincs semmi baj – sőt, azt kell hogy mondjam, a végére egészen szépen kifejtették a dolgokat. Az írók nagyon ügyesen rámentek arra, hogyan is kénytelenek visszatérni az orvosik a „kőkori” módszerekhez, ahhoz, hogy manuálisan mérjenek vérnyomást, papírra jegyzeteljenek, és egyéb, analóg trükköket alkalmazzanak – és mindezt még megspékelték azt azzal a visszafogott, megbénult pánikkal, amivel minden mai, nyugati ember reagál, akit hirtelen elvágnak a technológiától.

Szóval ez mind nagyon rendben volt – ám mégis haragszom az epizódra. Hogy miért? Egyszerűen azért, mert ez csak egy fél epizód, egy ügyes felvezetés, viszont igazából mindent, ami valóban érdekes, januárra hagytak a készítők. A rész végére Meredith-t még a műtőben hagytuk, Alex éppen egy olyan gyógyszert készült beadni kis betegének, ami megölheti, Jackson és Maggie a levegőben lévő helikopterben próbálja megállítani betegük vérzését, Bailey készülne tárgyalni a hackerekkel, az FBI próbálja ezt megakadályozni… Ja, és Jo éppen szembe került a férjével.

És ez dühít a legjobban, esküszöm. A „Jo férje” sztori már másfél évad óta alakul (bár ugye a múlt szezonban indokolatlanul elhúzták a színésznő várandósága miatt), és az elmúlt egy-két epizódban már kezdtek is felgyorsulni az események, most meg várjak két hónapot, hogy meglássam, mi is fog történni? Szóval igen, dühös vagyok. Szemét egy lépés volt ez az írók részéről.

Összesítve tehát nem lenne rossz ez a midseason finálé, csak az a baj, hogy a jól felvezetett sztori ellenére a történet a második etap nélkül nem sokat ér, és csak arra képes, hogy felhúzza a nézőt. De, hé, így működik a TV, nem igaz?

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.