Oldal kiválasztása

„Én tudom, ki vagyok. Az olvasók pedig akkor ismerhetnek meg igazán, ha olvasnak engem.”
Kevin Lyon

Egy nem mindennapi íróval készítettem interjút a minap. Kevin Lyon 2016-ban berobbant a facebookra rövid történeteivel, ahol olvasók ezrei kedvelik azt, amit csinál. Próbáltam egy kicsit jobban megismerni én is Kevint és többet megtudni a könyveiről.

Kedves Kevin, köszönöm, hogy elfogadtad a felkérésemet. Már több mint egy éve felfigyeltem a nem mindennapi megosztásaidra a facebookon, amelyek mögött egy igen érdekes személyiség lapul szerintem. Mesélj, kérlek egy kicsit magadról. Lehet tudni, hogy kit takar a Kevin Lyon név?
Kevint takarja. Ennyi elég is. Én tudom, ki vagyok. Az olvasók viszont akkor ismerhetnek meg igazán, ha olvasnak engem. A többi, a bulvár nem számít.

Már több könyved is megjelent igen rövid idő alatt. Mióta írsz történeteket?
Kérem, én egész életemben írtam. Annak idején titkos naplókban rejtettem el a világomat. Több kéziratom pedig sajnálatos események során veszett el. A forgalomban lévő könyveimet mostanában írtam és írom is folyamatosan az újabbakat. Minden a fejemben van.

Tinédzserként én is titkos naplókat írtam, bár én remélem, hogy örökre elvesztek. Az első könyved, A Sorozatgyilkos, 30 elkövetett gyilkosság részleteit tárja az olvasók elé. Legalábbis a fülszöveg ezt állítja. Mesélnél kérlek egy kicsit a könyv születéséről?
A sorozatgyilkos című könyvemben valóban közelről végignézhetjük ennyi ember halálát, de a sztori „titokban” nem is erről szól, ez csak egy fűszer benne, amely elég hangsúlyos és figyelemfelkeltő. A lényeg nem ez. A könyv egyébként a pszichopátiát dolgozza fel és a hétköznapi emberek pszichéjének rejtett bugyraiban is turkál, nem keveset. Valójában tükröt mutat és óvatosságra inti a normális életüket élő embereket is a saját megítélésükkel és mások megítélésével kapcsolatban. A regény születéséről nem tudok túl sokat mondani, egyszerűen jött belőlem.

Ahogy olvasóink közül többen, úgy még én sem olvastam sajnos, de ezek alapján egyre jobban várom, és az eddigi visszajelzések is pozitívan értékelték. Többeknél láttam a kérdést, hogy „Mikor jön a folytatás?” Várható folytatása a könyvnek? Örülhetnek az olvasók?
Igen! A sorozatgyilkos II már túl van a születése legnehezebb pillanatain. Le van tördelve és már a borítóján dolgoznak. Az alcíme elég sokat elárulhat belőle: Andy Tot nyomában. Az első rész Anna-ja meséli el megpróbáltatásait, ahogy évtizedeken keresztül igyekezett becserkészni Andy-t, a sorozatgyilkost, miközben maga is azzá vált. Ennek során ismét végigélhetjük a XX. század közepének, végének történelmi eseményeit. A másik főszereplő meglepetés… Ez egy érdekes könyv lesz, mert valójában nem lehet műfajilag besorolni. Erősen kapcsolódik az első részhez, de műfaját tekintve teljesen eltér tőle. Nem nevezhető kriminek, de thrillernek sem, horrornak sem, annak ellenére, hogy ismét vagy harminc ember halálozik el benne a legkülönfélébb módokon, nagyon közelről, részletesen megmutatva utolsó perceiket. Nagyon erős BDSM vonal is fellelhető benne, ami keveredik érzelmeket megmozgató, fájdalmas emberi élethelyzetekkel. Az alap mondanivalója ismét a bennünk lakozó jó és a rossz keveredése. Persze határozottan nincs benne semmi elcsépelt. Az olvasókban bizony fog némi megrökönyödést okozni. A csattanóról nem is beszélve…

Azt hiszem, hogy a rajongóknak ennél jobb hírrel nem is lehetne szolgálni. Az idén megjelent második könyved, A 10-es körzet, egy realisztikus bűnügyi akció-regény. Mennyiben más ez a kötet Andy Tot történetétől?
A 10-es körzet – ellentétben a legtöbb Kevin könyvvel – kerül minden romantikát. A jelenben játszódik és a nagyvárosi gettók sötét világába kalauzolja az olvasókat. Két egyszerű utcai zsaru a főszereplője, akik valójában nem tűnnek ki semmivel: azaz nem jóképűek, nem kigyúrtak, nem akcióhősök, viszont a körülmények hatására titokban egyre durvább és durvább módszereket kezdenek alkalmazni, egészen odáig menve, hogy a körzetük ismertebb bajkeverőit, bűnözőit módszeresen elkezdik lemészárolni. Mindezt a jó oldalhoz tartozni akarván teszik és az olvasók bizonyára mellettük is állnak, azonban mégis súlyos morális kérdések merülnek fel: valóban ez a helyes út…? A történet rámutat, hogy mennyire kevés választja el a jót a rossztól. A könyv társszerzője egyébként, egy hadak útját megjárt volt rendőr, aki tökéletesen hitelessé és valóságossá tette a zsarujeleneteket. A többi, kevésbé civilizált és véres jelenetért én felelek… Érdekesség, hogy a könyv a rendőrök és ügyészek körében a legnépszerűbb…

Örülök, hogy megemlítetted az írótársadat, Tim Robertet. Hogy találtatok egymásra?
A kiadó intézte. – Kevin! Itt egy jó anyag. Azonban be kellene segítened! Ha már vérzik valaki, vérezzen rendesen! – Hát valahogy így kezdődött.

Az olvasói értékelések pedig alátámasztják, hogy a kiadó ezzel egy nagyon jó lépést tett, mert egy olyan krimit alkottatok meg együtt, amit leggyakrabban a letehetetlen jelzővel illetnek. A legtöbb történetednek, amit olvastam Tőled, visszatérő eleme az Antro sisteme tudomány. Mesélnél erről kérlek? Pontosan minek a tudománya ez?
Ez a most megjelenő Kevin horrornaplója című könyvem egyik háttéreleme. Egy XX. század eleji tudomány, amely antropológiai jegyek alapján kategorizálja be az emberi arcokat, e jegyek alapján mond ki egy algoritmust, hogy ki-kire és hogyan hat. A történetben az Antro sisteme (eredetileg antro systeme) a párizsi felső tízezer új hóbortja, köré pedig sötét emberkereskedelem, embervadászat és preparált emberi fejek piaca fonódik.
Azt tudni kell, hogy a Kevin horrornaplója című regényem számomra a legkedvesebb és valóban Kevinről szól. Én vagyok a főszereplője. A saját életemben is megtapasztalt igazságtalanságokat, közönyt, gonoszságot, önzőséget dolgozza fel. A benne lévő borzalmaknak és más jeleneteknek is mind nagyon fontos áthallásuk van.

Ezek szerint az a történet, amiben egy hölgy arra kér, hogy vedd el feleségül, ebből van? Azon konkrétan elsírtam magam, annyira megérintette a lelkem.
Nem. Az nem regényrészlet. A facebook-csoportokban megjelenő írásaim nem regényrészletek. Azokat csak egyszerűen elmesélem. A Kevin horrornaplójában sok hasonló élethelyzet tűnik fel. A történettel inkább tanítani szeretnék, érzelmi intelligenciát fejleszteni az emberekben, mintsem szórakoztatni, bár írói elveim szerint a kettőnek mindig együtt kell járnia.

Kifejezetten érdekesen hangzik egyébként már maga a tudomány is, az új könyved pedig szédületesnek ígérkezik. Mikorra várható, hogy a könyvesboltok polcaira kerül?
A nyomdából már kijött. A terjesztőkön múlik, mennyi idő alatt helyezik ki a polcokra, azonban addig is lehet rendelni a kiadótól a Kevin Lyon könyvek facebook oldalán keresztül. De itt minden megjelenésről és újdonságról lehet olvasni, sőt elég sok regényrészletbe és készülő regénybe is betekinthetnek az olvasók.

Azon olvasók nevében, akik eddig nem tudtak erről, köszönöm az információt. Valóban kevés olyan íróval találkoztam, aki ennyi részletet vagy különálló kis sztorit osztott meg az olvasókkal. A legtöbben a „megjelent”, „akció” és ehhez hasonló marketingfogásokat használják, de Te újdonságot hoztál a könyveid, történeteid népszerűsítésébe. Ez egy tudatos tervezés eredménye vagy az élet alakította így? Ebben nincs semmi tervezés. Egyszerűen tele vagyok gondolatokkal, történetekkel, fájdalmakkal, amiket leírok. Mivel folyamatosan dolgozom az új regényeimen, nyilván ezek hangulatát viszem bele azon spontán sztorikba is, amelyeket kizárólag a facebookra szánok.

Mint tapasztalt író, tudnál valamilyen jó tanáccsal szolgálni a kezdő íróknak? Mire figyeljenek oda, ha ezzel szeretnének foglalkozni és nem csak az asztalfióknak írni?
Elsősorban arra, hogy olyan témát és műfajt válasszanak, amelyre valóban van érdeklődés. Ezt fel kell mérni, amely igényel némi beleérző képességet és emberismeretet. A siker pedig – mint az élet más területein – sokszor nem a teljesítménnyel arányos. Ezzel együtt kell tudni élni és nem elkeseredni.

Köszönöm szépen még egyszer Kevin, hogy elfogadtad az interjúfelkérésemet. Örülök, hogy többet megtudhattam a könyveidről, s miután majd elolvasom őket, remélem, hogy Téged is jobban megismerhetlek.
Én köszönöm.

Ha a Ti érdeklődéseteket is felkeltette Kevin Lyon világa, a könyveinek hangulata, akkor bátran vegyétek a kezetekbe, de ne felejtsétek el, hogy erősen borzongató olvasmányokról van szó.