Oldal kiválasztása

Hát ez is véget ért. Szóval fellélegezhetek.

Igazából a sztoriról nem lehet sokat elmondani: a királyi család tagjai megtudják, hogy Maximus úgy programozta be a várost védő dómot, hogyha óránként nem szkenneli be a tenyerét a biztonsági panelen, akkor a dóm összeborul, mindenkivel végezve a városban. Karnak megerősíti, hogy a dóm tényleg össze fog omlani, ha Maximus nem jelentkezik be időben, viszont arra is rámutat, hogy lehet, akkor is összeomlik, ha Maximus bejelentkezik. Ezt hallva Black Bolt elindul testvérével az irányítóterembe, viszont előtte még feladatként kiadja Medusának és Crystalnak, hogy, biztos, ami biztos, készítsék elő a város kiürítését. Mindeközben Karnak szembekerül az újra életre kelt, azonban dühöngő, irányíthatatlan Gorgonnal, ami találkozás ráébreszti, mekkora hibát is vétett.

Azt mindenképpen el lehet mondani a fináléról, hogy minden pontosan úgy történt, ahogy arra számítani lehetett: van egy kis csata, bunyó, Maximus elbukik, Karnak végül lenyugtatja Gorgont, Auran átáll a „jó” oldalra, Attilan elpusztul, az Inhumanek lemenekülnek a Földre, ahol, a záros határidő ellenére is létesítenek nekik menedéket. Ja, és amúgy a nép ezt végtelen sztoicizmussal fogadja. Meg amúgy annak sem fecsérlünk túl sok könnyet, hogy Attillannal együtt Eldrac, az élő ajtó is elpusztul.

Szóval a lényegi sztoriban nincs semmi meglepő – már csak azért sem, mert végig ugyanazt a retorikát nyomja, mint a Thor: Ragnarök (a spoilerek elkerülése végett nem megyek bele, hogy mi is az a retorika). Szóval nekem kicsit redundáns volt a dolog, és ennek nyomán unalmas, sőt, fárasztó is, de ez egy cseppet sem újdonság ennek a szériának a kontextusában. Száz szónak egy a vége, a finálé, már ami Maximus legyőzését illeti, teljes egészében azt nyújtotta, amit várhattunk, mindenféle csavar vagy meglepetés nélkül.

Mondjuk a sok klisé és logikátlanság közepette volt egy-két jó pillanat is: nálam mondjuk az vitte a prímet, amit Medusa tett louise-ért. Sőt, ha belegondolok, már megint Louise volt az, aki némi életet vitt az egészbe. De hogy fairek legyünk, Black Bolt és Maximus utolsó jelenete is egész jó volt.

Az utolsó szcéna viszont erősen légbőlkapott (ha elpusztult a város, akkor a királyi család honnan a francból szerzett ilyen hirtelen új, attilani ruhát magának?) és semmitmondó: jó, az Inhumanek lekerültek a Földre, de ahelyett, hogy azzal foglalkoznánk, milyen is ott most a helyzetük, kapunk inkább egy üres beszédet Medusától. Nem egy jobb évadzárást is láttunk már.

És amúgy ez az, ami leginkább idegesített: mert ezt egyértelműen egy évadzárásnak szánták, nem pedig sorozatzárásnak. Volt utalgatás Louise „főnökére”, aki helyet szerez Attilan népének, és aki „hozzáférést” akar hozzájuk, meg arra, hogy az Inhumanek most becseréltek egy veszélyt egy másikra, és erős célzás volt rá, hogy ez a másik veszély a Kree lehet, akik most valószínűleg megindulnak a Föld ellen (mert az MCU-ban most minden az űr felé tart). Úgyhogy a vitathatatlanul gyenge évad végére kaptunk egy-két szemét teasert, csakhogy azt higgyük, látni akarjuk a folytatást.

Szeretném leszögezni: én nem akarom látni a folytatást. Ennyi elég volt. Bőven. Nem szeretnék még több agysejtet elveszíteni.

Szerző

Orlissa
Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.