Oldal kiválasztása

Ahogy közeledett a sorozat fináléja – és egyben kaszája – úgy támadt nekem is egyre jobban kedvem végigpörgetni a harmadik évadot. Bár a sorozat alapjait még mindig nagyon kedvelem, a megvalósítás azonban epizódról-epizódra szörnyűbb lett.

Dr. Ephraim Goodweather (Corey Stoll) eltávolodott a csapattól, és az önsajnálat legmélyebb bugyraiba süllyedt, miután volt felesége – aki amúgy már beszélő vámpírok sorát erősíti –, elrabolta fiát. Azonban egy üzenet a Mestertől feléleszti benne a reményt, hogy megmentheti fiát – ehhez azonban át kell vágnia barátait, a vámpírvadász Abraham Setrakiant (David Bradley) és patkányirtó valamint Vasily Fetet (Kevin Durand). Azonban Eph nem várt segítséget kap egy új szövetséges személyében – de vajon képesek lesznek ketten megmenteni a fiút, és nem elpusztítani az emberiséget.

Eközben Setrakian a Lument, vagyis a strigoi-ok történetét és elpusztítását tartalmazó könyvet elemzi, és igyekszik minél inkább megérteni. Az idős vadász reménykedik abban, hogy ezzel végleg elpusztíthatják a Mestert, és vele együtt minden teremtményét. Azonban amíg ő a megfejtésen dolgozik, New York utcáin eluralkodik a káosz, és a már korábban biztonságosnak hitt városrészekben is támadások történnek – nehéz egy olyan ellenséggel harcolni, aki egy nap alatt képes megduplázni katonái számát.

A sorozat első évada még szódával elment, a második már rendesen felingerelt, a harmadik pedig olyan szinten lelombozott, amit anno csak a Búra alattnak vagy az Extantnek sikerült elérnie. A Kór ezalatt a pár epizód alatt annyi bődületes marhaságot, írói önkényt, és szexizmust hozott össze, hogy én szégyellem magam az alkotók helyett.

Ismét meghalt egy karakter, és természetesen ismét egy nő, vagyis most már egy megnevezett női szereplőnk van, Dutch (Ruta Gedmintas), aki semmilyen szempontból nem viselkedik nőiesen, csupán egy nő játssza el a szerepet, de minden személyiségjegy, amit ráaggattak az írók, egy férfit takar. Corey Stoll nem rossz színész, de mára már ő is feladta a színészkedést a sorozatban, és a legalacsonyabb színvonalat hozza – persze ezt nem nehéz úgy, hogy olyan gyengén megírt szerepet kell eljátszania, ahol az általa megformált doktorra semmi, ismétlem semmi hatást nem gyakorol a környezet. Mert igen, pontosan ugyanaz a reakciója, ha elrabolják a fiát, mintha megölnék a szerelmét: a munkába temetkezik, amit meg rosszul csinál, és ahol kizárólag az írói önkény az, ami valódi megoldásként szolgál.

Mérhetetlenül csalódott vagyok, mert szeretem a vámpírokat, és Guillermo del Toro koncepciója egy teljesen új szemszögből fogta meg ezt a rémséget – de talán itt is inkább a könyvnél kellett volna maradni!

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.