Oldal kiválasztása

A múlt heti epizód vitte a prímet nálam, és nagyon aggódtam, hogy miképpen lesz képes megütni az a színvonalat a mostani rész – de úgy tűnik, az alkotók is erre gondoltak, így most egy kevésbé mozgalmas rész érkezett, ami cserébe sokkal komolyabb témákba is belement.

Burnham megbízást kapott a Discoveryn, de ez nem jelenti azt, hogy amnesztiát kapott volna, vagy hogy visszakapná rangját, sőt, kifejezetten kellemetlen helyzetbe kerül, mikor a volttisztje, a jelenlegi elsőtiszt szembesíti őt aggályaival. Bár Burnham jól kezeli a helyzetet, azért látható, hogy a bizalmatlanság hatással van rá, mert bármennyire is vulkáni nevelést kapott, az érzelmeit nem képes teljes egészében elnyomni.

Lorca egy különleges feladattal bízza meg Burnhamet: az ő külön kutatási részlegében kell kideríteni a Glennen látott lény képességeit, és hogy miképpen is lehetne azokat használni a klingonok elleni háborúban. Burnhamnek nem tetszik a feladat, és Lorca jobbkeze makacskodásának köszönhetően lehetősége adódik arra, hogy a vizsgálatot a saját módszereivel hajtsa végre. Bár az eredmény közel sem lesz az, amit vártak, mégis örökre megváltoztatja a hajó és a legénység sorsát.

Nagyon tetszik, hogy a Discovery egy sokkal komolyabb hangvételt üt meg, és hajlandó belemenni olyan kérdésekbe, mint az árulás, a kínzás vagy éppen a „cél szentesíti az eszközt” szemlélet. Lorca mindent a háborúnak rendel alá, és bár nem lehet érte elítélni vagy hibáztatni, mégis van benne valami, ami miatt nehéz benne hinni. Felrémlett benne Sisco okfejtése, mikor a föld annyira paranoiás lett az alakváltóktól, hogy mindenhova ellenőrzőrendszereket akartak telepíteni, és kijárási tilalmat bevezetni: ha mindent a háborúnak rendelünk alá, az emberséget, a reményt, a tudást, akkor a végén nem marad miért harcolni, mert pont a lényeg fog elveszni!

Az epizódban ismét kiemelkedőt alakított Sonequa – bár nála ez az alap – sőt, igazából nehéz bárkit is kiemelnem a csapatból, mert a casting nagyon ügyesen válogatta meg a színészeket, mindegyik maximálisat nyújtott az eddigi epizódok alatt.

Egyedül a sok klingonokkal foglalkozó jeleneteket nem értem, mert bár az egyik kedvenc Star Trek fajomról van szó, nem tudom hova tenni azt a sok elnyújtott, és gyakran álművészi pillanatokat, amiket köréjük alkottak. És bár az új designnal semmi bajom sincs, a szereplők hangja, vagyis a klingon nyelv kiejtésével már gondjaim vannak, ugyanis alig értek belőle egy szót is! Pedig végre itt lenne a lehetőség, hogy a klingon nyelv komolyabb elérést produkáljon.

Szerző

Catleen
Catleen
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.